terpcooidy). co nJhufm i zmienia cwAynpidwMfa W nrirT^cmpm-' dnwywnia soków w wielowarstwowych opskinn aniach * kanonu wmm ayc ' Irtmy niż w opakowaniach ntliycfc- Dodatkowym negaty ssyw
Ko zjawiska jest zwiększona przepuszczalność ilcmi przez folie, które zaabaa^ bowały olejki cytmsowe. Pochłanianie substancji zapachowych i imskowyA przez tworzywa irbcair jest szczególnie ważne w przypadku widokromego użycia opakowań, takich jak butelki zwrotne z politcrcftalanu etylenu fffT Butelek zwrotnych z PET nic ralnra się do pakowania aspnjńw o bardzo —*TÓ: cechach zapachowych, a więc niektórych napojów o smaku ej trasowym W= jabłkowym. Uniknięcie przekazywania niepożądanych zapachów do innych napojów wymaga kontroli cech sensorycznych opakowań zwrotnych z tworzyw sztucznych, n w przypadku wody stołowej wykorzystywania do pakowania wyłącznie nowych butelek
Do tworzyw sztucznych powszechnie używanych do wyrobu opakowań żywności należą polietylen małej gęstości (I.DPE) i dużej gęstości (IIDPE). polipropylen (PP). polistyren (PS), polichlorek winylu (PVC). polichlorek winylidcmi (PVdC). poliestry połitereftalan etylenu (PET) » poliwęglan (PC*), poliamid (PA), kopolimery, np. etylenu: etylen-octan winylu (E/VACi etylen-alkohol winylowy (EVOH). etylen kwas akrylowy lub metakrylowy (E/AA k E/MA). i st>Tcnu: tógylnsdtryl butadien a)ira (ABS>. styren akrylonitryl (SAN).
Polietylen <PE) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych tworzyw sztucznych Tworzywo id wykorzystywane jest do produkcji różnego rodaku folii (cienkie, grube), butelek, powłok, zamknięć itp Duża jego popularność wynika m.in. z niskiej ceny.
Polietylen należy do poliolefin Występuje jako polietylen malej gęstości -LDHE (aag Law Density Pohethy ł*/u‘) i dużej fpuśd - IIDPE (Mg fftgk Densiry Po/ir/Ał7<w) Temperatura mięknicnia polietylenu LDPE wynofli 80 90°C. natomiast IIDPE 90-115*0.
LDPE otrzymywany metodą polimeryzacji w temperaturze 100 3®TC Idtt niemu do 250 MPa jest nazywany poliety lenem w> sokoc ismcmowyak WygM rzystyw any jcsl głównie w pnataci folii lub wchodzi w skład a iciowaasiuiMiyąft materiałów, np. laminatów. Dzięki warstwa; poliety lenu w lauMlaślMtllNu jest łatwe zamykanie opakowań metodą zgrzewania. Folie Z pa4aqdflgfc dr względu na dobrą wytrzymałość mocbansczoą oraz mąką prsepuaacmiągśłflr wodsej w temperaturach ujemnych, stosowane aą powszechnie do pakowanie mrożonek Rów tucz opakowania stanowiące połączone puli—yłi na z
■prh. pia»y.JMjiidM^