Kuchnia Chińska"

Kuchnia Chińska"




250 g krewetek obranych z.e skorupek, świeżych albo z pustki 4 cebulki szalotki

4    ząbki czosnku

200 g pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka do kawy cukcru 1 łyżeczka do kawy mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka do kawy soli

5    łyżek oleju do smażenia

krewetki

w sosie pomidorowym

PORCJA DLA 4 OSÓB PRZYGOTOWANIE 20 MIN GOTOWANIE 25 MIN

1    Krewetki osolić

i odstawić na 15 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Szalotki obrać, umyć i pokroić na kawałki długości ok. 2,5 cm. Osobno odłożyć części białe, osobno zielone.

2    Czosnek i połowę

białych części szalotek podsmażać na 2 łyżkach silnie rozgrzanego oleju, ciągle mieszając, przez 1 minutę. Dodać krewetki. Smażyć, intensywnie mieszając, przez dalszą minutę, póki się nie zaróżowią. Wszystko wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na ciepłym półmisku.

białe części szalotek. Dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać resztę soli, sos sojowy i cukier. Przykryć i dusić przez 8 minut na średnim ogniu.

4    Dodać mąkę

ziemniaczaną, rozrobioną w 1 łyżce zimnej wody i starannie wymieszać. Dodać przysmażone krewetki i zielone części szalotek. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.

5    Wyłożyć na półmisek

i podawać od razu.

3 Uzupełnić i ponownie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim pozostałe

45



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kuchnia Chińska# (3) 350 g krewetek obranych %e skorupek, świeżych lub % pustki 100 g łuskanych orze
Kuchnia Chińska (3) 200 g rys@t 50 g gotowany, wędzonej szynki 100 g krewetek obranych %e skorupek,

więcej podobnych podstron