75
**}. *
NALEWKA
PORZECZKA CZERWONA - dobrze znany krzak hodowany w sadach wydający owoce kuliste, kwaskowate. Zawiera pektynę, witaminy (C, P), sole mineralne, cukry.
Ze świeżych, dojrzałych czerwonych porzeczek wycisnąć pół litra soku. Wlać do słoja i połączyć z litrem gorącej wody. w której rozpuszczono pół kilograma cukru. Wdać 0.75 litra spirytusu. Dodać ćwierć kilograma rodzynek, kawałek cynamonu. trzy goździki. Wstrząsnąć, aby składniki połączyły . się. Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na pół roku. -
SKŁADNIKI: 0,5 I soku ze świeżych czerwonych porzeczek, 0,25 kg rodzynek, cynamon, 3 goździki, 1 I wody, 0,5 kg cukru, 0,75 I spirytusu.
DZIAŁANIE:
Nalewka wzmacniająca dobrze służy osobom fizycznie i psychicznie wyczerpanym. Reguluje procesy trawienne. Działa wy-krztuśnie. Zalecana w zapaleniu gardła.
DAWKOWANIE:
Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie. W stanach przeziębieniowych po łyżce stołowej kilka razy dziennie.
135
Zosi@