ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (51)

ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (51)



Warzywa bulwiaste i korzeniowe


OZDOBY Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO

Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Jeśli po ugotowaniu są zbyt wilgotne, należy je odparować w piekarniku na blasze w temperaturze 160°C. Przetarte ziemniaki wymieszać z żółtkiem (na kilogram ziemniaków dodaje się 3 żółtka), doprawić solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Z masy ziemniaczanej uformować wałeczki grubości około 2,5 cm i ułożyć je na tacy oprószonej mąką; można je też wycisnąć z woreczka bez tulejki. Wyciśniętą masę ziemniaczaną oprószyć odrobiną mąki i przyciąć wałeczki do pożądanej wielkości. Z masy ziemniaczanej można formować krokiety, kuleczki, gruszki albo placuszki.


Dodatki do ciasta ziemniaczanego


Panierowanie


Obtaczanie migdałach


L 4 I fj *


POTRAWY Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO SMAŻONE WE FRYTURZE

KROKIETY

Wyciśniętą masę ziemniaczaną pokroić na kawałki długości około 5 cm, oprószyć lekko mąką i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć we frytu-rze (temperatura smażenia 170-180°C).

KULKI ZIEMNIACZANE

Wyciśniętą masę ziemniaczaną pokroić na kawałki długości 2,5-3 cm i uformować z nich kuleczki. Panierować w jajku

i bułce tartej. Następnie smażyć we fryturze (temperatura smażenia 170-180°C).


Różne wyroby z ziemniaka


KULKI MIGDAŁOWE

Kulki migdałowe przygotowuje się podobnie jak kulki ziemniaczane. Zamiast w mące są one panierowane w jajku i wiórkach migdałowych, a następnie smażone we fryturze (temperatura smażenia 170-180°C).

GRUSZKA ZIEMNIACZANA

Około 80 do 100 g masy ziemniaczanej uformować w rękach tak, aby powstał kształt gruszki, a następnie panierować w jajku


i tartej bułce. Ogonek gruszki można zrobić z kawałka spaget-ti. Jako listek może służyć włożony z boku liść laurowy. Smażyć we fryturze (temperatura smażenia 170-180°C).

ZIEMNIAKI Z MIGDAŁAMI

Masę ziemniaczaną uformować w kuleczki. Każdą z nich posmarować zmąconym żółtkiem i wcisnąć po trzy połówki obranego migdała. Smażyć we fryturze (temperatura smażenia 170-180°C).



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (49) WARZYWA BULWIASTE I KORZENIOWE
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (58) Warzywa bulwiaste i korzeniowe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (54) Warzywa bulwiaste i korzeniowe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (56) Warzywa bulwiaste i korzeniowe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (52) Warzywa bulwiaste i korzeniowe
15499 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (68) Warzywa owocowe PRZYGOTO
16725 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (74) Warzywa różne OBIERANIE
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (66) Warzywa owocowe Plasterki pomi
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (70) Warzywa owocowe NADZIEWANY BAK

więcej podobnych podstron