ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (70)

ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (70)



Warzywa owocowe



NADZIEWANY BAKŁAŻAN

Bakłażan nie robi wrażenia warzywa nadającego się zbyt dobrze do przyrządzania zimnych ozdób. Jednakże jego intensywna barwa ładnie kontrastuje z innymi składnikami dekoracji. Bakłażana można nadziewać warzywami, owocami i gęstymi sosami.

W tym celu należy przekroić go wzdłuż na pół, a następnie połówkę spłaszczyć nieco na spodniej stronie, żeby była bardziej stabilna.

Zanim napełni się warzywami albo gęstymi sosami należy ją przedtem wydrążyć.

NADZIEWANE AWOKADO

Owoc awokado ma w środku dużą pestkę. Aby ją usunąć należy przekroić owoc wzdłuż na pół i rozdzielić obie połówki przekręcając względem siebie. Jeśli jedna połowa ma być przechowywana, nie należy usuwać z niej pestki.

Miąższ awokado nie ulegnie przebarwieniu, jeśli skropi się go odrobiną soku z cytryny. Połowę owocu ściąć nieco na spodniej stronie, aby była bardziej stabilna. Należy również odciąć kawałek awokado od strony łodygi.

FILETY Z AWOKADO

Połowę awokado bez pestki obrać - dojrzałe owoce nie sprawiają pod tym względem żadnych trudności - i pokroić wzdłuż na filety grubości palca. Następnie skropić je sokiem z cytryny, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filety ułożyć w kształcie wachlarza.


Drążenie

bakłażana


Usuwanie

pestki


Obieranie


pla


Bakłażan wypełniony mi jaj i pieczarek, paskami pomidorów, selerem naciowym i paskami trufli. Po prawej: awokado pełne sałatki z prawdziwków, obok - w awokado sałatka z krewetek i warzyw polana świeżą śmietaną. Na dole: filety z awokado ozdobione sałatką z szynki, obok wachlarz z filetów przekładany jajkiem i szparagami, ozdobiony owocem papryki pieprzowej i kropkami z pomidorów


Filety z awokado



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
15499 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (68) Warzywa owocowe PRZYGOTO
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (66) Warzywa owocowe Plasterki pomi
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (62) WARZYWA OWOCOWE Powstają przy
62730 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (64) Warzywa owocoweOZDOBY Z
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (49) WARZYWA BULWIASTE I KORZENIOWE
16725 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (74) Warzywa różne OBIERANIE
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (148) GOTOWE OZDOBY DO WYPIEKÓWOWOC
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (51) Warzywa bulwiaste i korzeniowe

więcej podobnych podstron