P5101330

P5101330





pH| wwdy 2 8,0 »=* *Vv * V>M

H.O «=•* H' ł OH tzapis ńpWłSŻcŻóny)

ŚM^fc fokowt wody LI W óóeżj® stężeń JÓńóNfr Wodóix>'a?yeh I wodory* łenkx»wyvli ImmiIm wMkości* wała w danej temperarorn

fip *[łt*] [oft J=10" temperatura pokojowa

pn • -mg (it*l

pOH ■ -log (OH I

pH + pOH = 14

pHMtefr H

pHiT-

pH wzrasta »

nwwói o odczynie kwasowym (H*ł § (OH 1

1 roztwór obojętny 1 (HI = (OH t

roztwór ó odczynie wwlwyw (H I < jOWI

fcuawm ość mank ze Radkiem wartości pH

pH ■ pOH

Zasadowość rośnie ze wtiywn# wartości pH

Kiwam wriaMkA* IwmwwHwiłimyt

wskaśrtk

barwa w środowisku

•akrespM

kawowym

obojętnym

■nad—\T'

zmiany baca'

■iii ■■ 1 llŁ. .

| Nęka tymolowy

(Oka

żółta

niebieska

8.0-9.6

i -1,1 - -i

błękit btotnolcrrzołowy

żółta

niebieska

__J_

niebieska

3.0-4.6

— . ■■ -h

czerwień Kongo

niebieska

czerwona

1 . ł - -T- : -

i

czerwona

3,0-5,0 J

<wmi Mtylott

czerwona

żółta

żółta

3.Ź-4.4

| śddi krwanfcrc lolou-a

żółta

niebieska

4

niebieska

3.8-5.2

fmotońaleina

bezbarwna

bezbarwna

malinowa

8,2-10,0

Dh HrktmIW* tłaSych w ronwondi wodnych ustala się równowaga pomiędzy cząsteczkami zdy-aocjoswtBu i nie7dwx-j*>tv:łnvmi którą można opisać tzrw stałą dysocjacji. Wartość stałej dysocjacji ■leży tyto od temperatury a nłe zależy od stężenia elektrolitu. Im większa wartość stałej dysocjacji. tym Mcnktey kan Idb zasada

Prawo roRkńcnA Ostwalda:

W przypadku gdt B < (V.OV można stosować formę uproszczoną K = a* • cc.

Dla kwasu i zasady dysocjujących wielostopniowo stwierdzono, że stała dysocjacji pierwszego stopnia jest największa a wartości kolejnych stałych dysocjacji zmniejszają się stopniowo, np

lł,€0, n=n H* | HCO,    K, = 4,5 • «t’

HOO;    *--+    H* + CO'    Kj = 4,7 -10"    K, » K( oraz [HOO,j > [CO,’ ]

a <fla reakcji zapisanej sumarycznie obowiązuje zależność H,00, HE 2H* 1 CO,*-    K * K, • K,

HydroUtft

Hydroliza soli W teakej* <ulwt-.u alua nu.1\nd?i\i* między k.umuemItiM tntmwm wlltii*»»«> *Mwody HjdwUzie Uk-gnią Wszystkie sole • wyjątkiem soli mm-m* h ko««>w i mocttwb . <m»I. np kso(,N»U u*Vn« WZtWont wodnego twh mv» |ę*t \dv>»tętuv»

NH,r1 w Nil,' + Cl

t II ttkINt ► t U,ttHł * Hf

tlltooNU. kCII.OUO *W,'| —-1

d >1,000 . Nit,’ 4 11,0 • • luljCOOH * NH, ■ H,0

|NH,‘ł»ŁO w—* NR, 11,0 *■ M*

t ll,UKI * 11,0 « * t 11,1:0011 t Oli

hydroliza kationown

hytfrałirtć rtfrgit intrton

hydtolizn amonowa Isutnaw ttłngrt rtnsut

1 IhdmUia k*umtuw»>anssu>*»

kwnsowt odczyn nwtwoiM

rasadowy txk'*yn mit woni

idkąętny mk nn roztworu

KW

arie pochodzące iid nuuitych kwasów 1 słabych zasad

sole pochodzące od mocno l\ zasad l slabwb k\v asów

sute ps kstoar od «hl»vli kwasów i sialu cb mmnI

• Jhy dokładnie okieffllć od»irvu tycb *ull. nnłeZY poTOwnaC woltowi >ut\\l< %U«xi*« «l»tvao k\\»«. i duN i «•*•>*<

- w przypadku ftp fticuuManu nnrów\ **«u) amonu o«keyu h«o mmmm whWim ku •*•*»' u»w»\ <i»H « *V(r>fc;

<U«Ku.

P m" w'• •

\V przypadku hydrolizy soli słabych w-iclopiotonowych k\\ asów lub w1cló\\sHlotottenowyeb a*'*! nak o proces ren potraktować również Wieloetapowi, wtckwioptUowo t,jak |WM' dt»x j*t |0,np

NalCX>, * 1 Na* ♦ C0S*

1 etap;    + CO,* + 11,0    * * +OW ♦ HCO,

flctap:    t5rf*+HlX), ♦ H(0 • * Na* OH + H,tX>,

Etap l zachodzi z większą wydajnością, a o odczynie rozAWotn wodnego decydują |rnw tMI

Inne procesy zachodzące t. udziałem jonów

Analizując równowagę roztworu nasyconego z nadmiarem substancji tozpuszczonej. można adt-timow .u wielkość zwaną iloczynem rozpuszczalności 1

Aga    Ag* + Cl    AgjSO, * * i AR* ♦ $t\'

iar*i ia i = i ^    iar*i* • (»v i • »w*\

- iloczyn rozpuszczalności    » Hot na (wpMcimwM

Iloczyn ten jest wielkością stałą w danej temperaturze i dla danego tozpusft zalnika Zgodnie »reguła przekory zwiększenie stężenia jednego z jonów w roztworze (Wchodzących u skład związku nudno twa puszczalncgo) powoduje przesunięcie równowagi w lewo, czyli w kierunku tworzenia osadu

a<Un».i»iUl» rowmoriW smawyk ikWulsas II*


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
test2str3 37.    Zależność pomiędzy pH a stężeniem jonów OH dla wody wyraża się wzor
SSA42908 „rtmOocN»mfi Mmwąiogfi
test2str3 37.    Zależność pomiędzy pH a stężeniem jonów OH dla wody wyraża się wzor
MARKI ^ g© óh ^ <-ogg ^ «u?u .™SM •*«. <©» «♦
DSC01839 Obliczenia pH NaOH —-- Na4 + OH 0.0 IM    0.0 IM 0.01M to pOH = -log 0.01 =2
DSC01840 Obliczenia pH NaOH-- Na + OH 0.0 iM    0.0 IM 0.01M to pOH = 4og 0.01 = 2 A
Slajd13 eCH2OH •c H?H HO lVV/ OH H OH Fructose has a 5-sided ring structure. whereas glucose and
HPIM3381 M) lu) fc;= *s) :Ro= AM 1DŁ-A ta(5Exi H. SM KWLlI 0 Z f= A-L o r 1 aj Po Li
Obliczyć, jakie stężenie NH, należy wytworzyć aby wytrącić całkowicie Fe(OH)2 z 0,02 M Fe(NOj),. Fc!
16 VV;i r t o ś c i m oey p rzci i os /on cj p rys/, pa s y k li no w c. Wyj ą [ e k /_. p N-6 lj M
img007 (68) U^
Rzeszów pałacyk p2 I* fi W fj^r SM • .*•! f: V 1 rł 14 rr-1 LI ’• t V 1 V • • J * #1 y ■ Si :
CCF20140201004 * UiĄWucMv© -JCo^Lol, (Ł^(Vvu^jaaQ. A 2-L^VV^omCX) • * ;&Ubu -^jo^uuSl; VoJb^vu&

więcej podobnych podstron