201311061033

201311061033



.kładem zastosowania KO jesl zagęszczanie serwatki w zaktadach sero-11 pfzed transportem do zakładów przetwórczych, co zmniejsza jego koszty, serwatka znajduje też szersze możliwości zastosowania paszowego l*- Umniejszenie ilości pobieranej przez zw ierzęta wody wraz z serwatką). Ope-...szczania serwatki w procesie KO stosuje się w produkcji serwatki suszonej ■' pin na korzyści wynikające z oszczędności energii w porównaniu z zagęsz-f*Z„« wyparkach.

. -1' jnsk1'.

Iłżli"


ji, stężeniu

i*bezpośrednie suszenie w suszarkach rozpylowych.


produkcji proszkowych ekstraktów kaw instant odwrócona osmoza może an.i do zagęszczania wodnego ekstraktu kawy o niew ielkim, po procesie na przykład około 13% do stężenia około 33—35% s.m.. co

i - - JJremyśle ow ocowo-warzywnym możliwe jest połączenie procesów odwró-^nioA i odparowania w technologii otrzymywania koncentratu soku jabłko-, /mniejsza to zużycie energii o 25 40% w stosunku do technologii, w której '\**i' jest tylko proces odparow ania.

zastosowanie w stępnej koncentracji soku jabłkowego metodą RO. w istnieją-igui technologicznej, pozwala na zwiększenie ilości przetwarzanego surowca ,bez konieczności montażu nowych stacji wypornych. Koszty inwestycyj-I -sulacji RO s.i niższe od kosztów zw iązanych z rozbudową stacji wypamych.

Pmcesodwróconej osmozy można wykorzystać również do wstępnego zagęsz-j ^przecieru przy produkcji koncentratu pomidorowego (z 4.5 5.0do S.5% s.m.)

nroduki. ji koncentratu soku pomarańczowego można zagęścić roztwór z 11—12 0|l 20° o Zastosowanie R< I do usunięcia części wody z półproduktu przed proce-1 ja zagęszczania w wyparkach jest korzystne ekonomicznie i wpływ a na poprawę , aoiciproduktu golowego w wyniku obniżenia temperatury procesu W przemyśle } !>scto»,o-warzywnym stosuje się techniki membranowe do uzdatniania wody wy-I tmsiywanej do odłwar/ania soków z koncentratów

lltrifillracja i mlkroflllrncjtt (I I i Ml ł. Przez membrany przepływa roz-| poszczalnik oraz cząsteczk i substancji, których wielkość uzależniona jest od stopnia sddiywności membrany. Najczęściej przyjmuje się wielkość cząsteczek przecho-dacycli od 10 ’ do 10 1 jxm.

UF i MF znajduje zastosowanie w technologii żywności do procesów frakcjo-roteanja, oczyszczania ora z zagęszczania.

W mleczarstwie techniki membranowe początkowo stosowane były do utyliza-niserwatki ze względu na ochronę środow iska.

Ultraliltracja pozwala na odseparowanie w płynnych produktach spożywczy ch fefek. polipeptydów oraz niektórych substancji o rozproszeniu koloidalnym. Dzię-’procesom UF możliwe jest zatem odzyskiwanie białek serwatkowych z równio-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Innym zastosowaniem czujników są głębokosciomierze czujnikowe - rys. 15. Mają budowę podobną do
smar 2 Smary plastyczne I Zagęszczacz Faza rozpraszająca Dodatki 1 5 - 30 % 70 - 90 % Do 20 % •
gielda?rma 1str od t2 - wszystkie CM tfhifft/ cfcip-11    ttcti* * Wskazanie do zast
Rodzaje kół zębatych i ich zastosowanie: Koło zębate jest to część mechanizmu lub maszyny, służąca d
Zdjęcie0858 (3) zastosowany był plarwotnia w traka* apidamłl tyfusu, malarii, w II wojnks światowa)
ScanImage009 nit 124 /.(.lania okoliczni ko we (/.tou rtlijc/ /.dania stosując podano spójniki. I w
CCF20090513027 Rodzinna umowa o szczerości jesl antidotum na koalicje. Uczucia i potrzeby sti kiero
304 Marzenna Popek zagęszczania odpowiadał zmianom, które zachodzą w czasie transportu pod wpływem d
50 -lecie Polskiej Radiolokacji Zastosowane rozwiązanie sprzętowe oraz programowe w obiektach RPT-11
54744 Zdjęcie0858 (3) zastosowany był plarwotnia w traka* apidamłl tyfusu, malarii, w II wojnks świa
wspolczulne hamujace007 Zastosowa nie Preparat i dawkowanie Występowa nie Toksycz ność * Środki niko
443 2 ] 1.3. Zastosowania — Redukcja wariancji 443 n i czyli wtedy, gdy (11-3.1) więc, jeśli pewien
450 10. ZASTOSOWANIA UKŁADÓW PRZEKSZTAŁTNIKOWYCH maleje ona, gdy proces topienia zbliża się do końca

więcej podobnych podstron