2a (29)

2a (29)



Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie


Kcal: 285

Zawartość tłuszczu: 22 g


V) 2 cytryny

^ 3 jajka, białka oddzielone ^ od żółtek q 50 g cukru pudru 2 1 łyżka stołowa żelatyny ~ 150 ml śmietany kremówki _ plus trochę do dekoracji

1 Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij sok z obu cytryn. Utrzyj żółtka z cukrem, aż staną się puszyste, wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny.

2 Do żaroodpornej miseczki wiej 2 łyżki wody, dosyp żelatynę i pozostaw na 5 minut do nasiąknięcia. Żaroodporną miseczkę umieść na wierzchu garnka z wrzątkiem i gotuj na parze, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie mieszaj). Ubij śmietanę na półsztywno.

3 Nieustannie mieszając, cienką strużką wiej żelatynę do utartych żółtek z sokiem z cytryny i połącz ostrożnie z ubitą śmietaną.

4Umyj i wysusz trzepaczkę.

Wlej białka do czystej, suchej miski i ubij na sztywno, po czym delikatnie połącz z mieszaniną utartych żółtek i ubitej śmietany.

cieniutkie plasterki cytryny do dekoracji

WARTOŚCI

ODŻYWCZE

Krem cytrynowy jest doskonałym i lekkim deserem, ale zawartość jaj i śmietany sprawia, że ma dużą zawartość cholesterolu. Zmniejsz wielkość porcji. Przygotowany wg. przepisu krem podziel na osiem porcji Izamiast czterech), a do przybrania użyj plasterków cytryny w miejsce dodatkowej ilości śmietany.

## ZAMRAŻANIE

Deser tego typu świetnie nadaje się do zamrażania. Możesz go zamrażać w indywidualnych naczyńkach albo wypełnić nim wydrążone połówki cytryny lub pomarańczy. Wyjmij krem z zamrażarki przynajmniej na 2-3 godziny przed jego podaniem.



Alternatywy


Do przygotowania tego deseru możesz użyć innych owoców cytrusowych. Jeśli lubisz ostrzejszy i bardziej kwaskowy smak, to użyj zielonych cytrynek zamiast żółtych. Jeśli preferujesz łagodniejszy i słodszy smak, to cytryny możesz zastąpić pomarańczami. Do dekoracji użyj plasterków owocu, który nadal deserowi jego smak.


5 Napełnij deserem kompotierki i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

6Ubij pozostałą śmietanę

i bezpośrednio przed podaniem wyłóż jedną łyżkę ubitej śmietany na wierzchu każdego deseru. Ozdób plasterkami cytryny.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
32a (14) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie ©Kcal: 460 Zawartość tłuszczu: 30 g CO olej rośl
4a (28) O Gotowanie: 1 godz Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie ©Kcal: 455 Zawartość tłuszczu
2a (42) O Gotowanie: 1 godz 40 min plus chłodzenie Kcal: 750 Zawartość tłuszczu: 55 g Przygotow
2a (34) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 godz ©Kcal: 175 Zawartość tłuszczu: 5g C/5 50 g ma
38a (11) Przygotowanie: 25 min 0 Gotowanie: 25 min plus studzenie ©Kcal: 150 Zawartość tłu
ostra brazylijska salsa (1) Przygotowanie: 20 min plus odstanie Kcal: 20 Zawartość tłuszczu: 0,
25a (12) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie 0Kcal: 820 Zawartość tłuszczu: 49 g V) olej rośl
8a (7) Przygotowanie: 20 min plus odstanie ©Kcal: 20 Zawartość tłuszczu: 0,3 g (/) 4 twarde pom
faszerowane ziemniaki (1) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszcz
5a Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszczu: 15 g CO 3 duże ziemn

więcej podobnych podstron