2a (34)

2a (34)



Przygotowanie: 20 min


O Gotowanie: 1 godz

©Kcal: 175

Zawartość tłuszczu: 5g

C/5 50 g masła plus trochę do ^ smarowania ^ 1 łyżka stołowa oleju q roślinnego 2 1 posiekany ząbek czosnku

—    1 cienko pokrojona duża

—    cebula

4 cienko pokrojone duże marchewki

1 Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Żaroodporne naczynie o pojemności 1.1 1 wysmaruj masłem.

2 Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej wraz z połową masła przeznaczonego do pieczenia. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i łodygi selera. Smaż często mieszając przez 8 minut, aż do momentu, gdy warzywa zmiękną i zrumicnią się na lekko złotawy kolor. Nie pozwól, by za bardzo się przypiekły. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

3 Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i wyłóż nimi dno naczynia. Na warstwę ziemniaków nałóż połowę podsmażonych warzyw, a na to nałóż następną warstwę ziemniaków i przykryj ją resztą warzyw. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

2 pokrojone łodygi selera sól i pieprz 700 g ziemniaków 1/2 jarzynowej kostki bulionowej 150 ml wrzątku świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania

Zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez dalsze 20 minut lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie, zrumienione na złoto i lekko chrupiące na brzegach. Podawaj gorące, posypane po wierzchu posiekaną natką pietruszki.

WARTOŚCI

ODŻYWCZE

Zapiekane warzywa mają niską zawartość tłuszczu, a przy tym dostarczają organizmowi odpowiednią ilość błonnika i witaminy C. Można je podać z zieloną sałatą jako samodzielne danie dla 4 jaroszy lub jako smaczny warzywny dodatek do mięsa, ryby czy drobiu - podana tutaj ilość wystarczy dla 6 osób.


4Jarzynową kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i polej nią

warzywa.

Ułóż masło w kilku miejscach na powierzchni ziemniaków, przykryj naczynie i piecz w piekarniku przez 30 minut.

CO DO PICIA

To delikatnie przyprawione warzywne danie wymaga podania lekkiego czerwonego wina. Proponujemy włoskie 'Bardolino' lub hiszpańskie z okolic Walencji.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
faszerowane ziemniaki (1) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszcz
5a Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszczu: 15 g CO 3 duże ziemn
5a (28) Przygotowanie: 15 min O Gotowa 1 godz Kcal: 220 Zawartość tłuszczu: 15 g CO 25 g masła ^ 2 p
6a (15) Przygotowanie: 15 min O Gotowanie: 1 godz. ©Kcal: 470 Zawartość tłuszczu: 31 g CO 4 łyż
23a (16) Przygotowanie: 30 min O Gotowanie: 1 godz. Kcal: 600 Zawartość tłuszczu: 27 g C/> masło
2a (27) Przygotowanie: 20 min 0 Gotowanie: 25 min ©Kcal: 355 Zawartość tłuszczu: 16 gv)   
4a (42) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 2 godz 15 min ©Kcal: 400 Zawartość tłuszczu: 30 g V) 12 d
3a (20) Przygotowanie: 15 min plus czas rośnięcia ciasta Gotowanie: 1 godz Kcal: 850 Zawartość
Włoskie?nia z makaronu Tagliatelle iv sosie bolońskim Porcje 4 Przygotowanie 20 min Gotowanie 
5a (11) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 45 min Kcal: 335 Zawartość tłuszczu: 11 g 50 g masła 100
2a (58) Przygotowanie: 20 min plus marynowanie O Gotowanie: 45 min ©Kcal: 370 Zawartość tłuszcz
5a (30) Przygotowanie: 40 min 0 Gotowanie: 1 godz 45 min ©Kcal: 570 Zawartość tłuszczu: 27 g 100 g p
2a (28) Przygotowanie: 25 min O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 240 Zawartość tłuszczu: 11 9 CO 500 g

więcej podobnych podstron