30a (16)

30a (16)



0 Gotowanie: 20 min plus studzenie

Kcal: 600

Zawartość tłuszczu: 8 g


Przygotowanie: 45 min


C/5 225 g maki oraz dodatkowo ^ do posypania stolnicy

1    łyżeczka sody spożywczej ^ 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 1/4 łyżeczki mielonego

— cynamonu _ 1/4 łyżeczki mielonej przyprawy „allspice"

50 g cukru

2    łyżki melasy

1 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przesiewamy mąkę, sól, sodę i przyprawy do miski, następnie w środku robimy wgłębienie.

2 Do małego rondla wkładamy masło, wsypujemy cukier i dodajemy melasę oraz złoty syrop albo miód. Następnie stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż wszystkie składniki stopią się. Zawartość rondla nalewamy do wgłębienia w mące. Stopniowo dodajemy jajko i mieszamy drewnianą łyżką, aż utworzy się miękkie ciasto. Następnie smarujemy masłem dwie blachy.

3 Dzielimy ciasto na trzy części (jest za miękkie, by można je było rozwałkować w całym kawałku). Stolnicę lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną porcję ciasta na grubość 3 mm.

3 łyżki złotego syropu (lub trochę płynnego miodu do smaku)

50 g masła oraz dodatkowo do smarowania blachy 1 jajko, ubite 25 g cukru pudru szczypta soli srebrne drażetki z cukru do dekoracji (niekoniecznie)

wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wycinamy następne ciasteczka, aż zużyjemy całe ciasto.

Pieczemy przez mniej więcej 15-20 minut. Ciasteczka studzimy na blachach przez mniej więcej 5 minut, potem przekładamy na drucianą podstawkę i zostawiamy, aż całkiem wystygną.

6 Energicznie mieszamy cukier puder z 1 łyżeczką ciepłej wody, aż utworzy się gęsta masa. Do woreczka do dekorowania przykręcamy cienką końcówkę i nakładamy lukier. Następnie wyciskamy lukier w miejscach, gdzie mają być oczy i guziki (na guzikach możemy dodatkowo położyć srebrne drażetki). Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Herbatniki te są najlepsze 24 godziny po upieczeniu.


Można inaczej


Jeśli nie mamy foremki w kształcie ludzika, użyjmy dowolnej foremki według własnego uznania.


4Foremką w kształcie ludzika wykrawamy jak najwięcej ciasteczek. Szerokim nożem przenosimy każde ciasteczko na formę, a skrawki ciasta odstawiamy. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Skrawki łączymy ze sobą i lekko


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
35a (4) © Przygotowanie: 50 min O Gotowanie: 35 min plus studzenie V y Kcal: 900 Zawartość tłuszczu:
38a (11) Przygotowanie: 25 min 0 Gotowanie: 25 min plus studzenie ©Kcal: 150 Zawartość tłu
24a (11) O Gotowanie: 30 min plus studzenie Kcal: 780 Zawartość tłuszczu: 48 g Przygotowan
2a (42) O Gotowanie: 1 godz 40 min plus chłodzenie Kcal: 750 Zawartość tłuszczu: 55 g Przygotow
4a (28) O Gotowanie: 1 godz Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie ©Kcal: 455 Zawartość tłuszczu
2a (29) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie Kcal: 285 Zawartość tłuszczu: 22 gV) 2 cytryny ^
32a (14) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie ©Kcal: 460 Zawartość tłuszczu: 30 g CO olej rośl
ostra brazylijska salsa (1) Przygotowanie: 20 min plus odstanie Kcal: 20 Zawartość tłuszczu: 0,
23a (16) Przygotowanie: 30 min O Gotowanie: 1 godz. Kcal: 600 Zawartość tłuszczu: 27 g C/> masło
8a (7) Przygotowanie: 20 min plus odstanie ©Kcal: 20 Zawartość tłuszczu: 0,3 g (/) 4 twarde pom
25a (12) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie 0Kcal: 820 Zawartość tłuszczu: 49 g V) olej rośl
2a (58) Przygotowanie: 20 min plus marynowanie O Gotowanie: 45 min ©Kcal: 370 Zawartość tłuszcz
2a (9) Przygotowanie: 20 min plus moczenie O Gotowanie: 15 min ©Kcal: 80 Zawartość tłuszczu: 6g

więcej podobnych podstron