31a (13)

31a (13)



Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie


0 Gotowanie: 15 min


Kcal: 150

Zawartość tłuszczu: 8g


C/5 50 g posiekanych orzechów ^ włoskich

^ jedna porcja podstawowego q ciasta maślanego 2 na herbatniki (patrz Robimy

—    doskonałe herbatniki,

   Ciasta i wypieki 1)

3 łyżki kawy rozpuszczalnej 175 g cukru pudru 24 połówki orzechów włoskich


Można inaczej


Imbirowe herbatniki możemy dekorować na wiele sposobów. Spróbujmy, jak smakują z kawałkiem czekoladki zamiast orzecha albo oblane białą polewą z połówką kandyzowa-


1 Mieszamy posiekane orzechy z surowym ciastem.

Dzielimy ciasto na pół i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie smarujemy tłuszczem dwie blachy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

2Rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta między arkuszami pergaminu, aż będzie miał około 6 mm grubości. Foremką o średnicy około 65 mm wykrawamy jak najwięcej herbatników. Skrawki ponownie rozwałkowujemy i wycinamy następne herbatniki, aż zużyjemy całe ciasto. W ten sam sposób postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

3 Herbatniki układamy na

blachach w pewnych odstępach, gdyż urosną pod wpływem wysokiej temperatury. Pieczemy przez mniej więcej 15 minut, aż herbatniki zrumienią się. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na drucianą podstawkę, by ostygły.

4 Kawę wsypujemy do filiżanki, dodajemy 2 łyżki gorącej wody i studzimy. Cukier puder przesiewamy do miseczki i energicznie mieszamy z rozpuszczoną kawą, aż otrzymamy polewę o jednolitej konsystencji (jeśli trzeba, dodajemy więcej wody).

Na każdy herbatnik kładziemy po łyżeczce polewy, rozsmarowując ją wierzchem łyżki, a następnie kładziemy połówkę orzecha. Odstawiamy na godzinę, by polewa zastygła.

WSKAZÓWKI

KUCHMISTRZA

Jeśli rozwałkowane ciasto jest za bardzo kleiste, wkładamy je, owinięte w pergamin, na 5 minut do zamrażarki, aby trochę stwardniało. Ułatwi nam to wykrawanie ciastek.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
6a (13) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 570 Zawartość tłu
6a (33) Przygotowanie: 30 min plus peklowanie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 345 Zawartość tłu
pieczone krokiety z ziemniakow (1) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie OGotowanie: 40 min Kca
41a (13) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 500 Zawartość tłuszczu: 14 g CA 50 g
9a (2) Przygotowanie: 20 min plus moczenie O Gotowanie: 50 min ©Kcal: 150 Zawartość tłuszc
5a (11) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 45 min Kcal: 335 Zawartość tłuszczu: 11 g 50 g masła 100
2a (12) O Gotowanie: 1 godz 10 min Przygotowanie: 25 min ©Kcal: 330 Zawartość tłuszczu: 27 g C/5 225
3a (10) Przygotowanie: 10 min 0 Gotowanie: 25 min ©Kcal: 155 Zawartość tłuszczu: 8g (/) 2 łyżki stoł
10a Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gC/J 4 jędrne, dojrzałe pomidory, ^ pokr
salatka grecka z?tą (1) Przygotowanie: 20 min Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gCO 4 jędrne, dojrzał
3a (25) Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 200 Zawartość tłuszczu: 19 g C/J 1 duży żebrowany pomidor ^ lub
29a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 15 min ©Kcal: 85 Zawartość
40a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 390 Zawartość tłuszcz
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł

więcej podobnych podstron