36a (14)

36a (14)



Przygotowanie: 45 min plus chłodzenie


O Gotowanie: 30 min


Kcal: 750

Zawartość tłuszczu: 47 g


C/J masło do smarowania formy ^ 3 duże jajka £ 75 g cukru ^ 65 g mąki 2 15 g kakao w proszku — cukier puder do posypania _ liście i jagody ostrokrzewu

do dekoracji (niekoniecznie)

1 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Masłem smarujemy formę do rolad o wymiarach 23 x 33 cm i wykładamy pergaminem. W misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą ucieramy jajka z cukrem na gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż masa ostygnie.

2 Trzykrotnie przesiewamy mąkę z kakao i dużą metalową łyżką mieszamy z masą jajeczną. Ciasto nalewamy do formy i pieczemy przez mniej więcej 25 minut.

3 Na stolnicy kładziemy wilgotną ściereczkę i przykrywamy arkuszem pergaminu. Gorące ciasto wykładamy na pergamin, po czym usuwamy arkusz papieru, na którym ciasto się piekło. Wyrównujemy boki ciasta i przykrywamy nowym arkuszem pergaminu. Rozpoczynając od jednego z dłuższych boków, zwijamy ciasto wraz z papierem. Zostawiamy do ostygnięcia.

4W tym czasie robimy krem maślany. Połowę masła mieszamy z esencją waniliową i likierem. Stopniowo przesiewamy do masła cukier puder i całość ucieramy na gładką masę.

Na krem maślany:

350 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki esencji waniliowej 11/2 łyżki likieru grand marnier

350 g cukru pudru 225 g zwykłej czekolady

50dwijamy ciasto, wyjmujemy papier i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez godzinę, aż krem stężeje.

60dwijamy folię i odcinamy ukośnie jedną czwartą ciasta. Wyrównujemy miejsce nacięcia na dłuższym kawałku ciasta i kładziemy go na paterze. Mniejszy kawałek - „gałązkę” - umieszczamy przy większym.

7Czekoladę topimy w żaroodpornej miseczce nad garnkiem z gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Zdejmujemy z ognia i ubijamy z resztą masła. Chłodzimy przez 45 minut, aż polewa lekko zgęstnieje (w tym czasie należy ją często mieszać). Całe ciasto, oprócz końców, smarujemy polewą. Widelcem zaznaczamy wzorki imitujące korę.

8Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy ostrokrzewem.



WSKAZÓWKI KUCHMISTRZA

Smarowanie formy tłuszczem nie jest tutaj konieczne, jeśli stosujemy pergamin, ale zabieg ten sprawi, że papier nie będzie przesuwał się podczas nalewania ciasta do formy.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2a (58) Przygotowanie: 20 min plus marynowanie O Gotowanie: 45 min ©Kcal: 370 Zawartość tłuszcz
5a (11) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 45 min Kcal: 335 Zawartość tłuszczu: 11 g 50 g masła 100
5a (30) Przygotowanie: 40 min 0 Gotowanie: 1 godz 45 min ©Kcal: 570 Zawartość tłuszczu: 27 g 100 g p
7a (2) Przygotowanie: 40 min O Gotowanie: 1 godz. 45 min Kcal: 340 Zawartość tłuszczu: 15 g V) 2 łyż
2a (12) O Gotowanie: 1 godz 10 min Przygotowanie: 25 min ©Kcal: 330 Zawartość tłuszczu: 27 g C/5 225
10a Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gC/J 4 jędrne, dojrzałe pomidory, ^ pokr
salatka grecka z?tą (1) Przygotowanie: 20 min Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gCO 4 jędrne, dojrzał
3a (25) Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 200 Zawartość tłuszczu: 19 g C/J 1 duży żebrowany pomidor ^ lub
39a (14) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 660 Zawartość tłuszcz
6a (13) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 570 Zawartość tłu
6a (33) Przygotowanie: 30 min plus peklowanie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 345 Zawartość tłu
6b (22) Przygotowanie: 45 min plus chłodzenie Opieczenie: 30 min ©Kcal: 505 Zawartość tłuszczu:
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł

więcej podobnych podstron