6a (13)

6a (13)



Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie


O Gotowanie: 40 min

©Kcal: 570

Zawartość tłuszczu: 19 g

CO 5 jajek ^ 100 g cukru ^ 100 g mąki q 500 ml mleka 2 Z paseczki cienkiej

—    skórki z cytryny

—    250 g bułki tartej

olej roślinny do smażenia

1 Płytką, kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy folią samoprzylegającą. Trzepaczką ubijamy 3 jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 łyżce mąki, dokładnie ucierając za każdym razem, aż cała mąka zostanie wchłonięta, a ciasto będzie gładkie, bez grudek.

2 W dużym garnku zagotowu-jemy mleko. Nalewamy je stopniowo do ciasta, całość ucieramy drewnianą łyżką. Przekładamy do rondla i dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 25 minut, aż ciasto będzie bardzo gęste, stale mieszamy.

cukier puder do posypania maliny do dekoracji (niekoniecznie)

5 Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu i smażymy placuszki przez 3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Osączamy na papierowych serwetkach. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące, z malinami jeśli mamy na to ochotę.

Można inaczej


Łączymy 4 łyżki przesianego cukru pudru z 7 łyżką mielonego cynamonu i posypujemy tym placuszki tuż przed podaniem.




3 Wyjmujemy skórkę z cytryny.

Ciasto rozprowadzamy na formie na grubość ok. 25 mm i wkładamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny, aby stężało.

4 Przekładamy ciasto na stolnicę i zdejmujemy folię samoprzylegającą. Ostrym nożem wycinamy w cieście 16 trójkątów. Pozostałe jajka wybijamy do płytkiego naczynia i lekko ubijamy. Bułkę tartą wsypujemy do innego naczynia. Każdy trójkąt obtaczamy w bułce tartej, potem w ubitym jajku, a następnie ponownie w bułce tartej.

WSKAZÓWKI

KUCHMISTRZA

W Wenecji tak przyrządzone słodkie placuszki często podaje się do aromatycznych potraw, takich jak na przykład „fritto misto" - danie składające się ze smażonego mięsa, ryby, warzyw i sera.

Ciasto na placuszki można przygotować dzień wcześniej. Postępujemy wg przepisu do końca 3. etapu, przykrywamy folią samoprzylegającą i wkładamy do lodówki.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2a (12) O Gotowanie: 1 godz 10 min Przygotowanie: 25 min ©Kcal: 330 Zawartość tłuszczu: 27 g C/5 225
9a (25) Przygotowanie: 30 min plus peklowanie O Gotowanie: 15-25 min Kcal: 615 Zawartość tłuszc
2a Przygotowanie: 10 min O Gotowanie: 25 min ©Kcal: 352 Zawartość tłuszczu: 28 g OT 3 łyżki stołowe
2a (27) Przygotowanie: 20 min 0 Gotowanie: 25 min ©Kcal: 355 Zawartość tłuszczu: 16 gv)   
ryz po portugalsku (1) Przygotowanie: 10 min O Gotowanie: 25 min Kcal: 352 Zawartość tłuszczu: 28 g
3a (10) Przygotowanie: 10 min 0 Gotowanie: 25 min ©Kcal: 155 Zawartość tłuszczu: 8g (/) 2 łyżki stoł
26a (12) Przygotowanie: 25 min O Gotowanie: 25 min ©Kcal: 420 Zawartość tłuszczu: 17 9 C/5 100 g mas
5a (30) Przygotowanie: 40 min 0 Gotowanie: 1 godz 45 min ©Kcal: 570 Zawartość tłuszczu: 27 g 100 g p
3a (25) Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 200 Zawartość tłuszczu: 19 g C/J 1 duży żebrowany pomidor ^ lub
10a Przygotowanie: 20 min ©Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gC/J 4 jędrne, dojrzałe pomidory, ^ pokr
salatka grecka z?tą (1) Przygotowanie: 20 min Kcal: 180 Zawartość tłuszczu: 14 gCO 4 jędrne, dojrzał
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł
31a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie 0 Gotowanie: 15 min Kcal: 150 Zawartość tłuszczu

więcej podobnych podstron