6a (33)

6a (33)



Przygotowanie: 30 min plus peklowanie


O Gotowanie: 40 min

©Kcal: 345

Zawartość tłuszczu: 14 g

C/5 900 g polędwicy wieprzowej ^ sól i pieprz

q Zalewa:

2 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek — 2 łyżeczki białego octu ^ winnego

2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Sos 'chilli salsa':

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek


1 Polędwicę wieprzową pokrój ukośnie na 12 mm kawałki.

2 Zawiń każdy kawałek w przezroczystą folię spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem tak, aby powstał dość gruby plaster.

3 Przygotuj zalewę. W płytkim niemetalowym naczyniu zmieszaj razem oliwę, ocet winny, czosnek, kminek i dodaj 1 łyżeczkę pieprzu. Przełóż mięso do naczynia z zalewą i dokładnie je zanurz. Naczynie z zalewą i mięsem przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W czasie peklowania raz obróć mięso w zalewie.

4 Przygotuj pikantny sos chilli salsa. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z chilli i często mieszając smaż przez 5 minut lub do momentu, aż zmięknie. Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut lub do momentu, kiedy sos chilli salsa zgęstnieje. Jeśli potrzeba, dodaj soli i pieprzu do smaku.

1/2 drobno posiekanej cebuli 1-2 strączki zielonego 'chilli' posiekane i z usuniętymi nasionami

400 g puszka posiekanych pomidorów

2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 150 ml bulionu z kurczaka przygotowanego z 1 kostki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kminku

Wyjmij polędwicę z zalewy i piecz na ruszcie przez około 3 minuty na każdą stronę mięsa. Jeśli to konieczne piecz partiami. Podawaj natychmiast z sosem chilli salsa.

CO DO PICIA

Spróbuj 'Cotes du Rhone'.

To młode wino o wyraźnym aromacie owoców doskonale pasuje do pikantnych dań z wieprzowiny.

WSKAZÓWKI

KUCHMISTRZA

Sok wydzielający się podczas krojenia 'chilli' podrażnia skórę, dlatego najlepiej kroić 'chilli' w gumowych rękawiczkach, albo bardzo dokładnie umyć ręce po zakończeniu tej czynności.




Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł
36a (14) Przygotowanie: 45 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min Kcal: 750 Zawartość tłuszczu
6b (22) Przygotowanie: 45 min plus chłodzenie Opieczenie: 30 min ©Kcal: 505 Zawartość tłuszczu:
8a (16) O Gotowanie: 3 min 30 s -5 min Kcal: 700 Zawartość tłuszczu: 50 g Przygotowanie: 25 min
8a (27) Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 2 godz.- 2 godz. 30 min ©Kcal: 485 Zawartość tłuszczu: 30 g
ziemniaki w sosie czosnkowym (1) Przygotowanie: 30 min O Gotowanie: 30 min Kcal: 480 Zawartość tłusz
ziemniaki w sosie czosnkowym (1) Przygotowanie: 30 min 0 Gotowanie: 30 min ©Kcal: 480 Zawartość tłus
3a Przygotowanie: 10 min plus rozmrożenie 0 Gotowanie: 10 min Kcal: 245 Zawartość tłuszczu: 14

więcej podobnych podstron