CCF20081011010 (3)

CCF20081011010 (3)



Do wszystkich trzech probówek dodać 2 cmJ 10% NaOH i 2-3 krople 1% roztworu CUSO4. W obecności wiązań peptydowych pojawia się zabarwienie od różowego do fioletowego.

3. Wyznaczanie punktu izoelektrycznego kazeiny.

Białka są jonami wielowartościowymi ze względu na obecność w nich licznych aminokwasów zawierających dysocjujące grupy, nie biorące udziału w wiązaniach peptydowych. W zależności od rodzaju aminokwasów i pH środowiska, cząsteczka białka może być wielo-wartościowym kationem lub anionem, względnie przy jednakowej ilości ładunków dodatnich i ujemnych - elektrycznie obojętna.

Taka wartość pH przy której cząsteczka białka jest elektrycznie obojętna nazywa się punktem izoelektrycznym. Ładunek elektryczny, którym obdarzone są cząsteczki białka, zapobiega koagulacji.Jeżeli ładunek ten zostanie usunięty (co ma miejsce w punkcie izoelektrycznym ) wówczas cząsteczki białka łączą się w większe skupiska (agregacja) i w konsekwencji mogą wypaść z roztworu (koagulacja).

Wykonanie:

Przygotować 7 suchych probówek i sporządzić w nich roztwory o różnym pH tzn. do

3    3

pierwszej probówki odmierzyć 3,2 cm 1 M CH3COOH i 6,8 cm wody, wymieszać. Do następnych probówek odmierzyć po 5 cm" wody. Z pierwszej probówki przenieść 5 cny’ roztwo-

O    _    _    o

ru do drugiej, a z niej po wymieszaniu 5 cm do trzeciej itd. Z ostatniej probówki odlać 5 cm . Do każdej probówki dodać po 1 cnT roztworu kazeiny, wymieszać. Obserwować stopień zmętnienia płynu w probówkach._


nr probówki

ilość CH3COOH

pH

zmętnienie

1

1,6

3,5

2

0.8

3,8

3

0,4

4,1

4

0,2

4,4

5

0,1

4,7

6

0,05

5,0

7

0,025

5,3


4. Wytracanie białka z roztworu i badanie je«o aktywności biologicznej.

Wytrącanie białka może być spowodowane różnymi czynnikami chemicznymi lub fizycznymi ( podwyższona temperatura, zmiana pH. sole metali ciężkich, sole metali alkalicznych). W zależności od rodzaju czynnika rozróżnia się wytrącanie związane z denaturacją i z wysalaniem. Denaturację określa się jako przemianę związaną ze zniszczeniem wtórnej struktury białka, a więc białko zdenaturowane traci swoją aktywność biologiczną. Denaturację powodują takie czynniki jak: ogrzew'anie, napromieniowanie, znaczne zmiany pH, duże stężenie soli metali ciężkich, długotrwałe działanie alkoholem.

W przeciwieństwie do denaturacji, wysalanie jest procesem w pełni odwracalnym. gdvż dodatek odpowiedniej ilości wody powoduje ponowne rozpuszczenie wytrąconego białka. Wysalanie przebiega pod działaniem wyższych stężeń soli metali alkalicznych lub soli amonowych. Białka wytrącone tym sposobem zachowują w pełni swnje właściwości biologiczne.

Wykonanie

4


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
CCF20081011010 Do wszystkich trzech probówek dodać 2 cnr1 10% NaOH i 2-3 krople 1 % roztworu CuSC&g
CCF20081011014 (2) Do 3 probówek wirówkowych odmierzyć po 1 cmJ roztworu Taka-diastazy, do pierwsze
CCF20081011014 r • Do 3 probówek wirówkowych odmierzyć po 1 cmJ roztworu Taka-diastazy, do pierwsze
chemiac3 4 9 BaClt Następnie do każdej probówki dodać po 10-12 kropli nasvconego roztworu NajSO<
Metoda z użyciem detergentów: Odważyć 1 g mokrej masy drożdży, przenieść do 15 ml probówki i dodać 1
168 3 336 Informacja do zadań 4.-5. Dysponowano dwoma probówkami, pierwsza zawierała 10 cm3 1-molowe
194 X. Zastosowania rachunku całkowego Rozważania te odnoszą się w pełni do wszystkich trzech
CCF20091105003 V 10. Zaznacz zdanie, które nie opisuje wiązania peptydowego: I) Wiązanie peptydowe
Skan3 bmp Elektroforetyczny rozdział białek 5.    Do wszystkich probówek ostrożnie d
b) Oznaczanie stężenia białka w badanei surowicy Krwi Do trzech probówek dodaj po 0,5 mL rozcieńczon
chemiac5 10 4? Doświadczeńie 144. Utleniające właściwości żełaza(III). Do trzech probówek wprowadzić
arkusz eI + odpowiedzi0002 Informacja do zadań 6 i 7 Do trzech probówek z wodą wprowadzono: I CaC,,
img197 (10) 1.1.    Znaczenie pojęcia pszczoły Termin „pszczoły” odnosi się do wszyst
testy, zielone str 77 23. Do trzech probówek zawierających po ok. 1 cm3 wody bromowej dodano (kolejn
Utwórz poniższe kreskowania. We wszystkich trzech przykładach następuje tylko wskazanie jednego punk
76016 IMG22 We wszystkich trzech urywkach Norwid użył zaimka co w funkcji względnej, przy czym nie

więcej podobnych podstron