CCF20090521003

CCF20090521003



TABELA 3.28. Procentowy udział poszczególnych posiłków w dostarczaniu energii

Rodzaj posiłku

Udział poszczególnych posiłków w dostarczaniu energii [%]

3 posiłki dziennie

4 posiłki dziennie

5 posiłków dziennie

Śniadanie

30-35

25-30

25-30

Drugie śniadanie

-

5-10

5-10

Obiad

35-40

35^10

30-35

Podwieczorek

-

-

5-10

Kolacja

25-30

25-30

15-20

4. Każdy posiłek ma swoją specyfikę, którą należy poznać, aby prawidłowo zaplanować żywienie.

Śniadanie, jak każdy posiłek, powinno być pełnowartościowe, jego podstawą powinno być mleko podawane w formie napoju mlecznego (kakao, bawarka, jogurt, kefir, kawa z mlekiem czy koktajl) lub zupy mlecznej z dodatkiem kasz lub płatków. Zaleca się również podawanie niewielkich ilości tłuszczu oraz produktów białkowych o wysokiej j akości (sery, j aj a, wędliny, ryby w różnej postaci, na przykład past), a także mieszanego pieczywa. Nie należy również zapominać o warzywach lub/i owocach. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po dłuższej przewie, odgrywa zatem znaczącą rolę. Jego niespożywanie przyczynia się między innymi do spadku efektywności pracy, a u dzieci i młodzieży - zmęczenia i uzyskiwania gorszych wyników w nauce.

Drugie śniadanie odgrywa szczególną rolę w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo, a także tych, którzy jedzą obiad w późnych godzinach popołudniowych. Powinno się ono składać z produktów dość trwałych, jak kanapki w postaci pieczywa z dodatkiem sera podpuszczkowego, wędliny oraz warzyw, owoców i napoju.

Obiad, jako najbardziej obfity posiłek w ciągu całego dnia, powinien być pełnowartościowy, a w jego składzie powinny się znaleźć: produkt dostarczający pełnowartościowe białko (mięso, jaja, ryby, sery), produkt objętościowy (ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego, na przykład: kasze, makarony, ryż lub rośliny strączkowe), warzywa i owoce w postaci gotowanej i surowej oraz napój. Jeśli w pierwszym daniu, to znaczy zupie, znajdują się na przykład ziemniaki, to w drugim daniu podajemy produkty zbożowe. Natomiast gdy zupa jest typowo jarzynowa, można nie planować gotowanej jarzyny do drugiego dania.

Podwieczorek, traktowany często jako deser, ma charakter dania słodkiego, czyli węglowodanowego, przygotowywanego na bazie mleka i owoców w postaci jogurtu, budyniu, kisieli, galaretek, koktajli czy też musów. W jego skład może również wchodzić ciasto.

217


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Skan0 Procentowy udział poszczególnych narządów w ogólnej masie ciała oraz w ogólnoustrojowej zawar
skanuj0038 (20) 188 7. Ruch turystyczny Tabela 31. Zmiany w udziale poszczególnych regionów Światowe
DSCN6100 waidoaow, W Procentowy udział poszczególnych grup wiekowych wśród chorych zgłaszających się
DSC05437 (5) Logistyka w Potsc* - Raport 2009 Tabela 5.12. Procentowy udział sposobów przyjmowania z
Leśnictwo 191 Tabela 111.7-1. Procentowy udział powierzchni lasów wg typów siedliskowych Bs
82 Sebastian Ł. Łupiński i in. Ryc. 3. Procentowy udział poszczególnych gatunków płazów znajdowanych
DSCN6100 waidoaow, W Procentowy udział poszczególnych grup wiekowych wśród chorych zgłaszających się
geologia13 Rys. la. Zestawienie procentowego udziału poszczególnych grup minerałów w budowie skorup
Magazyn6H801 m GÓRNICTWO I HUTNICTWO TAB. io. PROCENTOWY UDZIAŁ POSZCZEGÓLNYCH FIRM W PRODUKCJI I
0000073(3) Tabela 17 Cechy kliniczne poszczególnych postaci zapalenia opon1 Rodzaj choroby Płyn
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII Udział poszczególnych odnawialnych źródeł energii w produkcji energii
Udział poszczególnych odnawialnych źródeł energii w produkcji energii pierwotnej na świecie w 2003 r
nym grupom uzdolnień procentowy udział w odniesieniu do pracy wykonywanej na poszczególnych stanowis
Matem Finansowa8 28 Procent złożony Analizując dane zawarte w tabelach 1.1 i 1.2 oraz przytaczane p
732 Sabina Nowak, Joanna Olbryś Tabela 2 Procentowy udział spółek wykazujących dany rodzaj autokorel
Matem Finansowa8 28 Procent złożony Analizując dane zawarte w tabelach 1.1 i 1.2 oraz przytaczane p

więcej podobnych podstron