CCF20090521006

CCF20090521006



6.    Odpowiednia ilość płynów. W całodziennym jadłospisie powinno znaleźć się 1,5-2 1 płynów, najlepiej w postaci mineralnej niegazowanej wody, mleka, soków owocowych i warzywnych.

7.    W planowaniu jadłospisów należy uwzględnić porę roku. Nie powinniśmy planować posiłków wysokoenergetycznych w czasie upałów.

8.    Estetyka podania i higienicznego spożywania pożywienia.

Wykonanie i opis ćwiczenia

Celem niniej szego ćwiczeniaj est zapoznanie się studentów z zasadami układania prawidłowych jadłospisów i zdobycie praktycznej umiejętności planowania wyżywienia.

W ramach ćwiczenia studenci powinni:

a.    Zapoznać się z zasadami układania jadłospisów podanymi w wiadomościach wprowadzających.

b.    Omówić przygotowane przez asystenta jadłospisy ze szczególnym uwzględnieniem opisanych we wprowadzeniu zasad, wskazać błędne zestawienia oraz podać propozycje ich poprawy.

c.    Zwrócić uwagę na wydajność potraw, która związana jest ze składem recepturowym. Współczynniki wydajności potraw uwzględniają zmiany masy surowców związane z rodzajem obróbki wstępnej i stosowanej techniki kulinarnej, które należy brać pod uwagę przy organizowaniu żywienia.

d.    Opracować jakościowy tygodniowy jadłospis dla określonej przez prowadzącego grupy ludności, rozpisując go na poszczególne posiłki. Następnie dokonać wyboru jednodniowego jadłospisu i przy użyciu dostępnych technik komputerowych określić wartość energetyczną i odżywczą przygotowanego całodziennego pożywienia. Następnie zmodyfikować opracowywany jadłospis w ten sposób, aby pokrywał on w pełni zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię określonej grupy ludności.

Materiał do ćwiczeń

Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album porcji produktów i potraw. Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 1991.

Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii i produktów potraw. Wydawnictwo IŻŻ. Warszawa 2000.

Program komputerowy umożliwiający określanie wartości energetycznej i odżywczej pożywienia, na przykład DIETETYK, ŻYWIENIE; kalkulatorki.

220


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Na stole według tradycji powinno znaleźć się 12 potraw - ich ilość równa jest liczbie apostołów
ó (9) Ó" niewymienne W ogrodzie powinny znaleźć się wyrazy z „Ó" wymiennym, a w królestwie
JUŻ WIEM POTRAFIĘ NAD MORZEM (17) Co nie powinno znaleźć się na plaży?
Na użytek praktyki zarządzania, można powiedzieć, co powinno znaleźć się w strategii firmy. K. Obłój
ŹródłaW dobrej prezentacji powinna znaleźć się lista materiałów wykorzystywanych przy
Zabawa z ekologiÄ…21 22 Wskaż za pomocą strzałek, gdzie powinny znaleźć się zakreślone pętlą przedmi
Zabawa z ekologiÄ! 22 Wskaż za pomocą strzałek, gdzie powinny znaleźć się zakreślone pętlą przedmiot
Zabawa z ekologią (11) Wskaż za pomocą strzałek, gdzie powinny znaleźć się zakreślone pętlą przedmio
320 321 (5) 320 Akademia sieci c 9. Które informacje powinny znaleźć się w raporcie oceny pracy siec
324 (14) 324 Podstawy nawigacji morskiej 6.    W planie podróży powinny znaleźć się p
JUŻ WIEM POTRAFIĘ NAD MORZEM (03) Co nie powinno znaleźć się na plaży? 3
KOLOROWE DYKTANDA KL1 (05) Znajdź na obrazku trzy przedmioty, które nie powinny znaleźć się na plaży
S. Czachorowski: seminarium magisterskie W pracy powinno znaleźć się też streszczenie lub abstrakt10
Zabawa z ekologiÄ! 22 Wskaż za pomocą strzałek, gdzie powinny znaleźć się zakreślone pętlą przedmiot

więcej podobnych podstron