CCF20110216016

CCF20110216016



3.    W całkowitym dobowym wydatku energetycznym wydatek związany z codzienną aktywnością ruchową stanowi około:

a)    10% ogółu wydatkowanej energii

b)    20% ogółu wydatkowanej energii

c)    40% ogółu wydatkowanej energii

d)    60% ogółu wydatkowanej energii

e)    80% ogółu wydatkowanej energii

4.    Podczas spoczynku głównym źródłem energii dla mięśni jest (są):

a)    glukoza

b)    wolne kwasy tłuszczowe

c)    ATP

d)    GTP

e)    wszystkie powyższe w podobnym stopniu

5.    Wartości energetyczne dla jednego grama białka, tłuszczu i węglowodanów wynoszą odpowiednio:

a)    4,1 kcal; 5,6 kcal; 9,4 kcal

b)    5,6 kcal; 4,1 kcal; 9,4 kcal

c)    5,6 kcal; 9,4 kcal; 4,1 kcal

d)    9,4 kcal; 5,6 kcal; 4,1 kcal

e)    9,4 kcal; 4,1 kcal; 5,6 kcal

6.    Zmiana temperatury ciała o 1°C powoduje zmianę tempa przemiany materii mniej więcej o:

a)    5%

b)    8%

c)    13%

d)    20%

e)    30%

'    '' MAKROSKLADNIK1

1.    Udział białka w wartości energetycznej przeciętnej diety wynosi:

a)    od 10 do 20%

b)    od 30 do 40%

c)    od 70 do 80%

d)    od 50 do 60%

e)    około 90%

2.    Funkcje fizjologiczne białek to wszystkie wymienione poniżej, oprócz:

a)    regulacji bilansu wodnego

b)    utrzymywania odnowy tkanek

c)    regulacji równowagi kwasowo-zasadowej

d)    transportu różnych związków w osoczu

e)    dostarczania większości energii dla organizmu

3.    Organizm w sytuacji deficytu białka nie jest w stanie zsyntetyzować białka zawierającego następujące aminokwasy:

a)    treonina, lizyna

b)    tyrozyna, prolina

c)    alanina, glicyna

d)    tyrozyna, cystyna

e)    seryna, alanina

4.    Aminokwasami ograniczającymi w diecie składającej się z ziarna zbóż, sezamu, słonecznika i orzeszków ziemnych są:

a)    lizyna, treonina

b)    kwas asparaginowy

c)    prolina, seryna

d)    seryna, alanina

e)    cystyna, seryna

5.    Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu (leucyna, izoleucyna, walina) są metabolizowane głównie w:

a)    wątrobie i mięśniach

b)    nerkach

c)    mózgu

d)    mięśniach

e)    żadnym z wyżej wymienionych

6.    Zapotrzebowanie dziecka na białko w pierwszych trzech miesiącach życia wynosi (na kilogram masy ciała/24 h):

a)    1,4 g

b)    2,4 g

c)    60 g

d)    200 g

e)    500 g

7.    Zapotrzebowanie dzienne człowieka dorosłego na białko według norm WHO wynosi (na kg masy ciała/24 h):

a) 2 g t>) 5 g

c)    0,75 g

d)    10 g

e)    80 g

8.    Mniejsze zapotrzebowanie na białko występuje wtedy, gdy jest ono spożywane z węglowodanami, PONIEWAŻ to one pokrywają główne zapotrzebowanie energetyczne.

9.    Synteza endogenna glukozy energetycznej pochodzi z:

a)    aminokwasów

b)    białek

c)    glicerolu, WKT, glikogenu

d)    glikogenu i aminokwasów

e)    glicerolu i białek

10.    W sytuacji niedoboru glukozy energia wykorzystywana przez mózg pochodzi z:

a)    fruktozy

b)    aminokwasów

c)    tłuszczów

d)    związków ketonowych

e) . żadnego z wyżej wymienionych

1003


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Całkowity dobowy wydatek energetyczny (CWE) dla lakiernika wynosi 3376 + treningowy dodatek 1000 = 4
Metody pomiaru wydatku energetycznego - c.d. Metoda kalorymetrii bezpośredniej - wydatek energetyczn
CIOPAUproszczona metoda obliczania wydatku energetycznego Pozycja ciała ( A ) Wydatek
Wartości wa i wb do wzoru odczytujemy z tab. 1. i tab.2. Wielkość całkowitego wydatku energetycznego
c)    spadek podstawowej przemiany materii (BMR) i całkowitego wydatku energetycznego
DSC06 Szacunkowe metody obliczania wydatku energetycznego Metody te powstały one dzięki obserwacji,
IMG32
S6303481 Białka 0,8 gfkgrdobe * zapotrzebowanie w spoczynku 1 *3% • wydatku energetycznego w czasie
IMG45 Analiza i ocena obciążenia fizycznego Normatywy cząstkowe wydatku energetycznego w zależności

więcej podobnych podstron