Chemia żywności tłuszcze

Chemia żywności tłuszcze



Materiał: Masło, smalec, olej.

Odczynniki:

1)    0,5 M roztwór KOH

2)    96% roztwór etanolu

3)    0,5 M roztwór HCI

4)    1% etanolowy roztwór fenoloftaleiny.

Wykonanie: Do kolby stożkowej o pojemności 200- 300 cm3 odważyć w naczyńku wagowym ok. 1 g tłuszczu (2 powtórzenia dla każdego rodzaju tłuszczu), dodać 10 cm3 0,5 M roztworu KOH i 50 cm3 etanolu. Zawartość kolby ogrzewać pod chłodnicą zwrotną w ciągu 20 min we wrzącej łaźni wodnej. W wyniku hydrolizy tłuszcz zostaje rozłożony do glicerolu i kwasów tłuszczowych, które z wodorotlenkiem potasu dają mydła. Nadmiar KOH odmiareczkować 0,5 M roztworem HCI wobec fenoloftaleiny. Równolegle należy wykonać próbę kontrolną, nie zawierającą tłuszczu.

LZ = 28,055 (a - b)/c,

gdzie: a -liczba cm3 0,5 M roztworu HCI potrzebna do zmiareczkowania próby kontrolnej, b -liczba cm3 0,5 M roztworu HCI potrzebna do zmiareczkowania próby badanej, c -ilość gramów tłuszczu.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Tłuszcze Najczęściej stosowanymi tłuszczami są: masło, smalec, margaryna, oleje, tłuszcze
Chemia żywności tłuszcze ZAKŁAD OPAKOWALNICTWAI BIOPOLIMERÓW CHEMIA ŻYWNOŚCI rĆwiczenia laboratoryj
Chemia żywności tłuszcze Ekstrakcja tłuszczów w aparacie Soxhleta (M. Straszyński 1954: Analiza ilo
Chemia żywności tłuszcze Rys. 1. Aparat Soxhleta: (a) - kolba, (b) - ekstraktor, (c) - chłodnica Pr
Chemia żywności tłuszcze Do kolby (a) wrzucić porcelankę i starannie wysuszoną całość zważyć z dokł
Chemia żywności tłuszcze Podstawowe właściwości fizykochemiczne lipidów Lipidy oraz związki pokrewn
Chemia żywności tłuszcze sprzężonego z wiązaniem podwójnym obecnym w cząsteczce cholesterolu. Związ
Chemia żywności tłuszcze b) Tworzenie trwałej emulsji tłuszczu w obecności mydła. Do 2 probówek zaw
Chemia żywności tłuszcze Wykonanie: W naczyńku wagowym odważyć dokładnie 0,2 g oleju lub 0,4 g masł
Chemia żywności tłuszcze IMIĘ I NAZWISKO GRUPA DATASPRAWOZDANIE Z ĆWICZENIA NR 4 Badanie właściwośc
Chemia żywności tłuszcze IMIĘ I NAZWISKO GRUPA DATA Ćwiczenie 4. Zmydlenie tłuszczów 1. Co decyduje
Chemia żywności tłuszcze Ćwiczenie 2. Oznaczanie punktu izoelektrvczne20 pi kazeiny Nr
w tesco macie po rabacie Chemia żywności — 2009/2010 Ćwiczenie 5. Mutarotacja glukozy 2 moNdrn3 rozt
chemia zywnosci1 Cukry proste i oligosacharydy 21 Odczynniki i sprzęt •    glukoza,
Tłuszcze swoim zakresem zarówno składniki pokarmowe, jak i produkty spożywcze (masło, smalec, margar
Tłuszcze jadalne : masło, oleje roślinne i smalec, łój, słonina margaryny produkowane na bazie olejó
Tłuszcze. Opracowano na podstawie: ■ Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa,
Podręczniki, książki i materiały uzupełniające: •S Chemia żywności. Skład, przemiany i

więcej podobnych podstron