cwiczenie40004

cwiczenie40004



PN-A-86155:1995 3

cd. tablicy 1

Cechy

Wymagania

Ekstra

Delikatesowe

Wyborowe

Stołowe

1

2

3

4

5

Zawartość soli,

nie więcej niż

2,0

2,0

Skuteczność pasteryzacji

dodatnia

pH plazmy masła

4,5 - 6,9

Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości, nie więcej niż

2

Zawartość metali, mg/kg, nie więcej niż

wg Zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r.

Zawartość pestycydów, mg/kg, nie więcej niż

wg Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 8 października 1993 r.

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 0,01 g

Liczba pleśni w 1 g, nie większa niż

100

500

Liczba drożdży w 1 g, nie większa niż

300

500

Obecność pałeczek Salmonella

nieobecne w 25 g

11 Określenie należy odnosić do sytuacji, kiedy wada nie może być sprecyzowana dokładnie.

4 Pakowanie, przechowywanie i transport

4.1    Pakowanie

4.1.1    Opakowania jednostkowe

Opakowania jednostkowe stanowi pergamin z nadrukiem lub folia aluminiowa z nadrukiem laminowana pergaminem oraz inne opakowania uznane przez Instytut Mleczarstwa za równorzędne lub lepsze, dopuszczone przez Państwowy Zakład Higieny do pakowania masła.

Na opakowaniu jednostkowym należy podać informacje zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dotyczącym znakowania, a szczególnie:

a)    nazwę produktu, rodzaj (np. Ekstra, Delikatesowe),

W przypadku masła formowanego, przeznaczonego do składowania, podać określenie: masło chłodnicze.

b)    wykaz składników w przypadku masła solonego i barwionego, np. masło, sól, barwnik E 160 a lub barwnik karoten, barwnik E 160 b lub barwnik annatto.

Dodatkowo można podać informację: naturalnie barwione.

W przypadku masła niesolonego barwionego podać informację o obecności barwnika jw.

c)    datę minimalnej trwałości masła świeżeg^ oznacza się następująco: „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc”.

W przypadku masła formowanego przeznaczonego do składowania należy podać: „data produkcji: dzień, miesiąc, rok”.

d)    masę netto,

e)    warunki przechowywania,

f)    nazwę i adres producenta oraz podmiotu gospodarczego paczkującego,

g)    zawartość tłuszczu,

h)    oznaczenie partii produkcyjnej.

Znakowanie masła w opakowaniu jednostkowym, którego największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2, a masa netto do 50 g, powinno zawierać informacje: a), d), f) bez nazwy i adresu podmiotu paczkującego oraz g).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
cwiczenie40006 PN-A-86155:1995 5 c)    oznaczanie kwasowości tłuszczu, d)
cwiczenie40007 4 PN-A-86155:1995 Na opakowaniu pośrednim zawierającym takie masło należy podać infor
cwiczenie40005 2 PN-A-86155:19951    Wstęp1.1    Przedmiot normy Przed
cwiczenie70003 PN-aO//w86431 3 cd. tabl. 1 Rodzaj
PN G 0600997 Odstępy s3 (2) PN-G-06009:1997 3 cd. tablicy 1 1 2 3 4 5 konstrukcji przenośników
1 3 Sruba pasowana PN-91/M-82342 3 cd, tablicy (M27) H30 (M33
DSC00301 PN-87/M-82302 cd. tablicy (M22) M24 (M273 M30 (M33 ) M36 (M39 M42 (M45 )
2 PN-89/M-45371 cd. tablicy R b Średnica liny d Współczynnik e od 32 do 26 powyżej 26 do
78134 P1030802
PN G 0600997 Odstępy s3 (2) PN-G-06009:1997 3 cd. tablicy 1 1 2 3 4 5 konstrukcji przenośników
PN G 0600997 Odstępy s3 (2) PN-G-06009:1997 3 cd. tablicy 1 1 2 3 4 5 konstrukcji przenośników
DSCN4399 (2) PN-77/N-04005 3 cd. tablicy X 1 3 4 2.1.6 Średnia intensywność uszkodzeń w przedzial
DSCN4402 PN-77/N-04005 5 cd. tablicy 1 2 ! 3 4 i 7 f Oc/ckiv;m c/us napraw)
cwiczenie40002 OfWlS listopad 1995 POLSKA NORMA PN-A-86155 POLSKI KOMITET Mleko i przetwo
cwiczenie40003 POLSKA NORMA Polski Komitet Normalizacyjny- PN-A-86155 listopad 1995 Mleko i przetwor
skanowanie0016 (29) PN-89/B-01410 cd. tabl. 1    A, 3.2. Urządzenia wprowadzające pow
skanowanie0016 (29) PN-89/B-01410 cd. tabl. 1    A, 3.2. Urządzenia wprowadzające pow
cwiczenie20004 6 PN-A-86003:1996 ciąg dalszy tablicy 3 Mleko pasteryzowane Mleko Mleko Rodzaje

więcej podobnych podstron