cwiczenie80010

cwiczenie80010



2 PN-A-86002:1995

1    Wstęp

Przedmiotem normy jest mleko pochodzące od krów zdrowych, niczym nie uzupełnione i niczego nie pozbawione.

2    Podział

Rozróżnia się 4 klasy jakości mleka surowego: ekstra, I, II, III.

3    Wymagania

3.1 Wymagania ogólne

Zabrania się dostarczania i skupu mleka:

-    zafałszowanego,

-    od krów chorych i będących w trakcie leczenia,

—    po zakończeniu leczenia krowy, ale przed upływem zalecanego przez lekarza weterynarii okresu karencji dla stosowanego leku,

—    później niż 3- tygodnie przed wycieleniem i wcześniej niż 6 dni po wycieleniu,

— w przypadku zakazu skupu wydanego przez lekarza weterynarii.

3.2 Kryteria przyjęcia

3.2.1    Wygląd — płyn o jednolitym białym kolorze z odcieniem kremowym, bez zanieczyszczeń mechanicznych widocznych gołym okiem.

3.2.2    Zapach — świeży, naturalny, bez obcych zapachów; w przypadkach wątpliwych należy oceniać smak mleka (po podgrzaniu do temperatury 80°C i schłodzeniu do temperatury pokojowej), który powinien być również świeży i naturalny, bez obcych posmaków.

3.2.3    Temperatura — do 8°C.

3.2.4    Kwasowość — świeżość

—    kwasowość miareczkowa 6,0 — 7,5°SH lub

—    próba alizarolowa odpowiadająca barwie li-liowoczerwonej przy braku strątów (odczyt wg skali barwnej do próby alizarolowej) lub

—    pomiar pH — 6,6-H),8.

3.3 Wymagania szczegółowe — wg tablicy 1.

Tablica 1

Cechy

Klasa esktra

Klasa I

Klasa II

Klasa III

Gęstość, g/ml, nie mniej niż

1,0280

Zafałszowanie — rozwodnienie

niedopuszczalne

punkt zamarzania nie wyższy niż -0,512°C

na liczba drobnoustrojów w~T ml

< 100000

< 400000

< 1000000

> 1000000

Obecność komórek soma-tycznych

liczba w 1 ml

< 400000

< 500000

< 1000000

> 1000000

wynik próby Wluteside’a

- (minus)

- (minus)

+-(plus, minus)

+ (plus)

Obecność antybiotyków i innych substancji hamujących

niedopuszczalna

Zawartość pestycydów

wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r.

■ Zawartość metali

wg Zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r.

Obecność aflatoksyny M

niedopuszczalna

Zaleca się stosowanie mleka klasy ekstra i kl. I na produkty przeznaczone dla niemowląt i dzieci oraz na mleko spożywcze i napoje mleczne.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
cwiczenie80006 1 PN-A-86002:19951    Wstęp Przedmiotem normy jest mleko pochodzące od
cwiczenie80008 1 PN-A-86002:19951 Wstęp Przedmiotem normy jest mleko pochodzące od krów zdrowych, ni
cwiczenie40005 2 PN-A-86155:19951    Wstęp1.1    Przedmiot normy Przed
cwiczenie0006 2 PN-85/A-79033 1. WSTĘP 1.1.    Przedmiot normy. Przedmiotem normy je
cwiczenie20002 2 PN-A-8 6003:19961    Wstęp 1.1    Zakres normy Przedm
IMAG0144 1. WSTĘP 1.1.    Przedmiot normy. Przedmiotem normy jest metoda pomiaru
cwiczenie0006 PN-ISO 1026:2000 3 Niniejsza norma jest polską wersją normy międzynarodowej ISO 1026:1
cwiczenie0006 PN-ISO 1026:2000 3 Niniejsza norma jest polską wersją normy międzynarodowej ISO 1026:1
PN G 0600997 Odstępy s2 (2) 2 PN-G-06009:I9971 Wstęp1.1    Przedmiot normy Przedmiot
HP7 strona1 Ćwiczenie 9CHARAKTERYSTYKA PRZEKŁADNI HYDROSTATYCZNEJ9.1. Wstęp Przekładnia hydrostatycz
cwiczenie10002 PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu Wymagania i badania Powielanie dokumentu zabron
cwiczenie10003 PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu Wymagania i badania Powielanie dokumentu zabron
cwiczenie10004 PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu Wymagania i badania Powielanie dokumentu zabron
cwiczenie10005 PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu Wymagania i badania Powielanie dokumentu zabron
cwiczenie10006 PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu Wymagania i badania Powielanie dokumentu zabron
cwiczenie30004 2 PN-A-86061:2002 11.1WstępZakres normy W niniejszej normie określono wymagania i met
Przechwytywanie9 1. WSTĘP 1.1.    Przedmiot normy. Przedmiotem normy nakrętki łożysko
1 OPIS TECHNICZNY 1. 1. Wstęp Przedmiotem opracowania jest projekt instalacji: oświetlenia podstawow

więcej podobnych podstron