cwiczenie@005

cwiczenie@005



Zmiana

Poprawka

UKD 631.002.8t 543.846

POLSKA NORMA

PN-75

A-04018

^-4 trr

POLSKI KOMITET NORMALIZACJI

Produkty rolniczo-żywnościowe

Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla

Zamiast:

n

< i miar:

M ? fr ~ * 2-

i przeliczanie na białko

Grupa katalogowa XII09

Ajricultnral food products Determination of nitrof en by the Kjeidahl method and expressing as protein

Produits ajricoles

Dosafe de l‘azote selon la methode de Kjeidahl et l'expression comme protein

Cen>0ICOXO3M)CTMHHbi« M

* nMineawe

OnpafleneHMo aaoTawaron Kii ena axna m nepaoujT wa 6«no«

1. WSTĘP

Przedmiotem normy jest oznaczanie azotu w produktach rolniczo-żywnośdowych oraz przeliczanie na białko. Norma zawiera ogólne wytyczne oznaczania azotu metodą Kjeldahla oraz szczegółowe parametry dla poszczególnych grup produktów, zawarte w tabl. 1*7.

2. METODA OZNACZANIA

2.1.    Zasada oznaczania polega na przeprowadzeniu organicznych związków azotu w siarczan amonowy za pomocą stężonego kwasu siarkowego w obecnoid katalizatora, zanalizowaniu roztworu, destylacji i miareczkowaniu kwasem solnym amoniaku związanego w kwasie borowym.

2.2.    Aparatura i przyrządy

a)    Kolba Kjełdahb pojemności 250 * 750 cm1 ewentualnie z dopasowaną chłodniczką.

b)    Zestaw do spałah elektryczny lub gazowy o regulowańintensywności grzania pozwalającej na doprowadzenie do wrzenia 250 cm* wody o temperaturze pokojową w kolbie Kjeldahla pojemności SCO c-n3 w ciągu 5 min.

c)    Aparat Pamasa-Wagnera lub kaZdy inny zestaw do destylacji zapewniający całkowitą szczelność.

2.3.    Odczynniki i materiały pomocnicze

a)    Siarczan miedziowy cz. (CuSO« • 5H20).

b)    Siarczan potasowy cz. (KjSOJ.

c)    Kwas siarkowy cz. (1,83 * 1,84).

d)    Wodorotlenek sodowy cz., roztwór około 33-procentowy: 500 g NaOH rozpuścić w 1000 cm3 wody destylowanej.

e)    Kwas borowy cz. (Hj80j). roztwór 2 * 4-procentowy: 20 ♦ 40 g kwasu borowego rozpuścić w 1000 cm3 wody destylowanej.

0 Kwas solny, roztwór mianowany o stężeniu 0.02 * 0.2n. w zależności od zawartości azotu w badanym produkcie. Ilość kwasu zużytego do miareczkowania powinna wynosić 5 * 50 cm1, z tym Ze górna granica nie powinna być przekroczona.

g)    Wskaźnik Tashiro: 0.2 g czerwieni metylowej rozpuścić w 50 cm3 36-procentowego alkoholu etylowego: kolbę z roztworem umieścić na łaźni wodnej o temperaturze 85'C do całkowitego rozpuszczenia czerwieni: 0.1 g błękitu metylenowego rozpuścić w 150 cm3 50-procentowego alkoholu etyowego: zmieszać obydwa roztwory i przesączyć do butelki z ciemnego szkła.

h)    Substancje zapobiegające przegrzewaniu w czasie mineralizacji i destylacji, np. perełki szklane lub porcelanka.

i)    Środki przeciwpieniąca w czasie destylacji - olej parafinowy, cz.

INTEGRAM PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY    Stron* I

k) Sacharoza, cz.

2.4.    Ślepa próba. W cełu kontroli odczynników należy przeprowadzić ślepą próbę śdile odpowiadającą sposobowi przeprowadzenia oznaczania, biorąc zamiast właściwej próbki 0,5 g sacharozy odważonej z dokładnoidą do 0,01 g. Ślepa próba powinna dawać wynik praktycznie zerowy (błąd rzędu Jednej kropi wybranego mianowanego roztworu kwasu solnego).

JeżeB wynik iJepej próby jest nieduży (rzędu do 0,2 cm5 użytego mianowanego roztworu), należy go uwzględnić w końcowym obliczeniu. Wynik wyższy wymaga zmiany zestawu odczynników lub wyeliminowania odczynników zawierających związki azotu.

Ślepa próba powinna być wykonana każdorazowo przy zmianie odczynników. W przypadku stosowania pergaminu należy uwzględnić go w Jlepej próbie.

2.5.    Wykonanie oznaczania    „

2.5.1.    Wielkość próbki. Wielkość próbki zależy od jednorodności produktu oraz od zawartości azotu w badanym produkcie. Przeznaczona do badania ilość produktu powinna zawierać 0.002 ♦ 0.140 g azotu. Zaleca się zakres 0.007 ♦ 0.06 g azotu.

Sposób przygotowania próbki i masę odważki. w zależności od rodzaju produktu podano w tabl. 1 ♦ 7 na str. 5 ♦ 11. Ważenie próbki przeprowadzić z dokładnością do 0.0001 g. W przypadku produktów płynnych i sypkich próbkę odważyć w naczyńku wagowym.

W przypadku produktów lepkich lub mazistych próbkę należy odważyć do małego naczyńka ze szkła na kawałku pergaminu i razem umieścić w kolbie Kjeldahla.

2.5.2.    Dodawanie katalizatora I substancji podwyższającej temperaturę wrzenia. Ilość dodawanego siarczanu miedziowego odważona z dokładnością da 0.01 g powinna wynosić 0.25 g na 8 g siarczanu potasowego, odważonego z dokładnością do 0,1 g.

Ilość dodawanego siarczanu potasowego zależy od ilości pozostałego po mineralizacji kwasu siarkowego i powinna odpowiadać następującej proporcji:

1 część wagowa siarczanu potasowego na 1,0 + 1,3 część objętościową kwasu siarkowego pozostałego po mineralizacji. Ilość kwasu siarkowego (X) pozostałego w kolbie po mineralizacji obliczyć w cm3 wg wzoru

^    Ad-(m| - m-m-i) W

~    d

w którym:

A - ilość kwasu siarkowego zastosowanego do mineralizacji, cm3, d - gęstość użytego kwasu,

m1 • masa kolby przed mineralizacją, g (na wielkość tę składa się masa pustej kolby, użytego kwasu siarkowego, siarczanu potasowego, siarczanu miedziowego i naważka produktu),

m2 - masa kolby po zakończeniu mineralizaq'i, g (na wielkość tę składa się masa pustej kolby, pozostałego kwasu siarkowego, siarczanu potasowego i siarczanu miedziowego), m - naważka produktu, g.

W przypadku stosowania większych ilości siarczanu potasowego należy proporcjonalnie zwiększyć ilość dodawanego siarczanu miedziowego.

Szczegółowe ilości siarczanu miedziowego i siarczanu potasowego, w zależności od rodzaju produktu podano w tabl.

1 >7.

Siarczan miedziowy i siarczan potasowy można dodawać w postaci mieszaniny. Mieszaninę należy utrzeć w moździerzu lub młynie kulowym na jednolity proszek.

Ważyć z dokładnością do 0.1 g.

2.5.3.    Dodawanie kwasu siarkowego. Ilość dodawanego kwasu siarkowego powinna wynosić 12 ♦ 18 cm3 na odważkę próbki w granicach 1 g suchej masy próbki i 6 ♦ 12 cm3 na każdy dodatkowy gram.

Szczegółowe ilości kwasu siarkowego, w zależności od rodzaju produktu podano w tabl. 1 ♦ 7. Po dodaniu kwasu siarkowego zawartość kolby naleZy ostrożnie wymieszać.

2.5.4.    Ogrzewanie. Kolbę umieścić pod wyciągiem w zestawie do spalań w ten sposób, aby oś nachylenia kolby była pod kątem 30 * 45* w stosunku do pionu. Zawartość kolby ostrożnie ogrzewać, mieszając od czasu do czasu. Mieszania można uniknąć umieszczając w kolbie perełki szklane lub kawałki porcełanki. NaleZy jednocześnie uważać, aby powstała piana nie przedostała się do szyjki kolby. Gdy zawartość kolby przestanie się pienić. moZna umieścić chlodniczkę w szyjce kolby i ogrzewać w warunkach wg 2.2b) do momentu uzyskania przezroczystej deczy. która nie zmienia juz swego zabarwienia Czas dalszego ogrzewania zaleZy od rodzaju danego produktu, przy czym za

SI/ona Z


INTEGRAM PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
cwiczenie0014 co luty 1996 co luty 1996 CNI dT -i — O SJ ^ POLSKA NORMA PN-A-74108 , >f I- -
cwiczenie70001 UKD 663.674 POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR I JAKOŚCI POLSKA NORMA *• PN-80
cwiczenie40002 OfWlS listopad 1995 POLSKA NORMA PN-A-86155 POLSKI KOMITET Mleko i przetwo
cwiczenie0006 UK$ 543.241.5 -Vb51::  tfct POLSKA NORMA PN-74O L N 1 S?----w A-86746r POL
cwiczenie0005 < Jj« “ o c    listopad 1995 z TSJ POLSKA NORMA PN-A-86791. ?
cwiczenieP012 KD 664.33.001.2 POLSKI KOMITET NORMALIZACYJNY POLSKA NORMA PN-60 A-86921 Tłuszcze r
Pompy Zębate UKD 021.664-522 POLSKI KOMITET NORMALIZACYJNY POLSKA NORMA PN-66 Napędy i steromania
Zdjęcie0106 (14) UKD 678 073 Qt 536 421 2 POLSKA NORMA f o $POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR I
ŁŚ Korpusy Dzielone Lekkie ; UKD 621.822.5 POLSKI KOMITET NORMALIZACJI. MIAR 1 JAKOŚCI PO
DSC00276 UKD 62’76?JvM!«78 4-<n.f«>t.834 POLSKA NORMA . m Pierścienie gumowe
P1030803 UKD 621.026_____________ POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR 1 JAKOŚCI POLSKA NORMA PN
cwiczenie0014 luty 1996 O* POLSKA NORMA PN-A-74108 _ . 1- • . . . .-I (Ti 3 POLSKI O :
cwiczenie?003 7.    Polska Norma PN-ISO 8586-9: 1996; 5496-7, 3972, 4121: 1997;
P1030803 UKD 621.026_____________ POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR 1 JAKOŚCI POLSKA NORMA PN
51689 P1030803 UKD 621.026_____________ POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR 1 JAKOŚCI POLSKA NO
62377 Zdjęcie0106 (14) UKD 678 073 Qt 536 421 2 POLSKA NORMA f o $POLSKI KOMITET NORMALIZACJI, MIAR&
skanuj0005 UKD 678.4.017:678.4.0293 POLSKl KOMITEI NORMALIZACJI 1 MIAR POLSKA NORMA PN-74 C-04265

więcej podobnych podstron