cwiczenieP002

cwiczenieP002



ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

odparuje i na dnie widoczny będzie tylko tłuszcz (czas: około 30-45min). Po odparowaniu chloroformu, naczynka wstawić do eksykatora i ostudzić. Po ostudzeniu zważyć na wadze analitycznej i z różnicy mas wyliczyć zawartość tłuszczu w ekstrakcie a następnie przeliczyć ją na zawartość tłuszczu w analizowanym produkcie.

2. Oznaczenie jakości tłuszczu

W wyekstrahowanych lipidach oznaczyć wg załączonych norm:

a)    liczbę nadtlenkową

b)    liczbę kwasową

c)    liczbę anizydynową (oznaczaną liczbę wskazuje prowadzący)

C.    ZAGADNIENIA DO PRZYGOTOWANIA (przypomnienia)

1.    Metody oznaczania zawartości lipidów.

2.    Wady i zalety metod ekstrakcji lipidów na „zimno” i na „gorąco”

3.    Skład lipidów w środkach spożywczych

4.    Metody badania składu lipidów i tłuszczów.

5.    Utlenianie lipidów i tłuszczy jadalnych (teorie utlenienia).

6.    Metody oznaczania utlenienia lipidów i tłuszczy jadalnych.

7.    Hydroliza lipidów; metody oznaczania hydrolizy lipidów.

8.    Antyoksydanty; podział, właściwości działanie.

D.    ZALECANA LITERATURA

1.    Wykłady.

2.    Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska., Podstawy analizy żywności, skrypt do ćwiczeń, Kraków 2001.

3.    Klepacka M. (red). Analiza żywności, SGGW, Warszawa, 2000

4.    Kryłowska-Kułas M. Badanie jakości produktów spożywczych, PWN, W-wa 1993

5.    Ładoński W., Gospodarek T. Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa - Wrocław, 1996.

6.    Sikorski Z.E. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności.

PWT Warszawa 1994

7.    Ziemiański S., Budzyńska - Toporowska A., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. PWN W-wa 1991

2


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI rĆwiczenie NR 12Temat: Oznaczanie gęstości względnej
cwiczenie0002 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI3.    METODY POMIARU GĘSTOŚCI 3.1.
cwiczenie0003 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI W celu obliczenia gęstości bezwzględnej uzyskany wyn
cwiczenie0004 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI a)    Wlać badaną ciecz do cylindra b
cwiczenieP001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCIĆwiczenie NR 5Teamt: Oznaczanie zawartości i jakości l
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCIĆWICZENIE NR 3 Temat: Oznaczanie zawartości wody w art
cwiczenie?001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ĆWICZENIE NR 8Temat: Badanie wrażliwości sensorycznej
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NRTemat: Oznaczanie zawartości soli A K A - j H V
cwiczenie`001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NR r. e • . irn-. ć;roz.,“!v.v: 7 •>, ♦ 3Y
Specjalność: Technologia żywności i . Analiza i ocena jakości żywności - KA i OJŻ 2.
23197 Zdjęcie044 (11) ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Celem przedmiotu jest zapoznanie z zastosowan
Scanned picture jpeg Szczegółowy program zajęć z przedmiotu ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Idla st
7. Analiza i ocena jakości żywności WL- T2.Anal.Oc.Żyw.l Dr hab. Paweł Zagrodzki Wykłady - 6

więcej podobnych podstron