DSC00036 (4)

DSC00036 (4)



Kwasy huminowe - właściwości

• Łatwość koagulacji kwasów huminowych jest przyczyną ’ ważnej roli, jaką te połączenia humusowe odgrywają w tworzeniu korzystnej, gruzełkowatej struktury gleby

Zawartość azotu w kwasach huminowych może być wskaźnikiem żyzności gleby - wg Prustnkiewicza w przypadku gleb leśnych zawartość azotu w preparatach V waców huminowych zawiera się od 1,62% - w glebach jałowych do 6% w glebach najżyźniejszych.

Kwasy fulwowe - frakcja związków próchnicznych o barwie żółtej do żółto brązowej, rozpuszczalnych w wodzie w całym zakresie pH. Ich masa cząsteczkowa wynosi okol' 1000 Da.

Kwasy fulwowe najczęściej są otrzymywane z kwaśnego roztworu pozostającego po po wytrąceniu kwasów huminowych.    II


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC00034 (7) Kwasy huminowe - właściwości • Mają wysoką zdolność wymiany kationów ( 350 - 500 mmoli(
DSC00035 (7) Kwasy huminowe - właściwości • Kwasy huminowe szare stanowią frakcję SH o dużej wrażliw
DSC00018 (9) Kwasy tłuszczowe w diecie i Większość nienasyconych kwasów tłuszczowych wykorzystywanyc
DSC00053 (6) próchniczoych - kwasy huminowe • Frakcje humusu wyróżniane są wg kryterium rozpuszczal-
DSC08287 Wśród kwasów huminowych można wyróżnić:Kwasy hymatomelanowe Drobnocząsteczkowe kwasy humino
DSC08287 Wśród kwasów huminowych można wyróżnić:Kwasy hymatomelanowe Drobnocząsteczkowe kwasy humino
skanowanie0003 s® fi H -    kwasy huminowe - bardziej skondensowane i skarbonizowane
Obraz (24) ym do powstania humoli-chnią lustra wody przy ich beztlenowych, da są kwasy huminowe
DSC00209 3 Kwasy huminowe brunatne ■    łatwiej rozpuszczajądę w watie ■
DSC00210 3 kwasy huminowe szare posiaitofeclmnobnminą banię -bantooitatonę budowę chemiczną - d
IMAG0210 (4) -DZIELIMY JE NA: ‘TŁUSZCZE WŁAŚCIWE (ESTRY GLICEROLU I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH) ‘WOSKI (EST

więcej podobnych podstron