DSC00141 (23)

DSC00141 (23)



2. BIAŁKA

Białka to jedne z najważniejszych składników komórki. .Są to związki wielkocząsteczkowe, zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Białka to wielkocząsteczkowe poii-peptydy, których masa cząsteczkowa jest większa niż 10 000 daltonów (Da). .Peptydy o niższej masie cząsteczkowej nazywane są oligo-peptydami.

Masę cząsteczkową wyraża się w atomach jednostkowych masy -daltonach (Da). Atomowa jednostka masy równa się 1/12 części masy

atomu węgla C.

Organizmy roślinne, a także drobnoustroje, same dokonują syntezy białek w sposób bezpośredni z prostych związków azotowych, zaś organizmy zwierzęce syntetyzują białka z aminokwasów.

2.1. STRUKTURA BIAŁEK

Wiązanie peptydowe (amidowe) ..powstaje .. .w., „reakcji grupy aminowej jednego aminokwasu i grupy karboksylowej ..drugiego aminokwasu.

A

A

0 ,0 / / -

c—0

c-o

c c-o

łijN-ĆH |

h^-Ah

+ I NIA 1

H3N-CH ^CH + H^O 1 1

R

R,

1

R R,

Kolejność, czyli

sekwencja aminokwasów w białku-, stanowi strukturę

pierwszorzędową. Wiązanie peptydowe ma budowę planarną, to znaczy połączone atomy węgla i azotu tworzą wiązanie w jednej płaszczyźnie, pozostałe zaś wiązania umieszczone są pod określonymi kątami.

2.1.1. Struktura wtórna białek

Sposób, w jaki łańcuch polipeptydowy jest usytuowany w przestrzeni, opisują I poziomy uporządkowania strukturalnego: struktura drugorzędowa, trzeciorzędowa i czwartorzędowa.    •---—

Struktura drugorzędowa

nej. tak zwany a-heliks. Typowym przykładem takiego białka jest a-keratyna.


Rys.l. Struktura a-heliks łańcucha polipeptydowego

Rys. 2. Struktura p-keratyny


2.    Struktura. pr_inaczej_zwana dywanoyyą<_harmonijkową lub Jeż strukturą pofałdowanej kartki, Jęst.ona charakterystyczna.dla.jy<eiatyny!

3.    Stry ktura. białek .tkanki łącznej - kolagenu i elastyny. Ponieważ nie ma możliwości tworzenia struktury a-heliks ani też struktury P-kera--tyny w białkach kolagenu, występuje struktura heliks, ale o bardzo dużym skoku, przy czym trzy takie łańcuchy skręcają się wokół siebie, tworząc strukturę przypominającą linę.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0024 (Kopiowanie) Skład chemiczny komórki. Najważniejszymi składnikami komórki są woda, sole m
DSC00243 Białka Białka należą do najważniejszych składników pokarmowych, niezbędnych do utrzyma
DSC00243 Białka Białka należą do najważniejszych składników pokarmowych, niezbędnych do utrzyma
IMG23 (15) Lipidy błony plazmatycznej Lipidy błon komórkowych są pochodnymi: - glicerofosfolipidów
2 (503) 2012-03-06 Polimery to związki wielkocząsteczkowe (w cząsteczce znajduje się przynajmniej 20
Białka zaliczane są do najważniejszych składników pokarmowych. Spełniają one szereg Istotnych funkcj
Białka zaliczane są do najważniejszych składników pokarmowych. Spełniają one szereg Istotnych funkcj
IMG02 CJytokiny Oytoklny to związki, białka. produkowane prze?- jedne Komórki aby zmiennie zachowan
IMGd48 Proteasomy trawiąniepotrzebne lub obce białka • to duże kompleksy białkowe - w części central
LastScan12 (11) Fenole (hydroksybenzeny) to związki aromatyczne, jedne z najbardziej uciążliwych skł
Jakość i bezpieczeństwo to jedne z najważniejszych kategorii problemów, których rozwiązanie uznać
IMAG0218 (3) BIAŁKA STANOWIĄ OK. 50% S.M. -BIAŁKA TO BIOPOLIMERY ZBUDOWANE Z 20 RÓŻNYCH AMINOKWASÓW
P1060818 Podstawowe sposoby fałdowania się białka to •    Helisa a (superhelisa, podw
CCF20081011011 (3) Białka Białka są to związki wysokocząsteczkowe, powstałe w wyniku połączenia sze

więcej podobnych podstron