DSC00956 (8)

DSC00956 (8)



E-dodatki do żywności

•    Składniki chemiczne dodawane w celu poprawienia jej smaku,

wyglądu, trwałości lub innych właściwości.

•    Lista „E” ustalona przez Komitet Naukowy Technologii

Żywności Unii Europejskiej - warunki stosowania określone są w unijnych dyrektywach. Lista nie obejmuje składników smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi o ile ich stężenie w gotowym produkcie nie przekracza 1% masy.

•    Obowiązek podawania E-dodatków na etykietach produktów

wynika z faktu, że przy częstym ich spożywaniu mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie (alergizacja, kancerogenność, hepatotoksyczność, inne).

Polskie prawo w zakresie E-dodatków do produktów f żywnościowych:

t Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych Dz.U. nr 1777, poz.1094, 2008


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Karta pracy nr 4 Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności- materiał
DSC00590 (6) Grupy zagrożeń chemicznych > dodatki do żywności (konserwanty, f polep sza cze smaku
Chemiczne dodatki do żywności Chemiczne dodatki do żywności można ogólnie podzielić na: •kompozycje
substancji dodatkowej, identyfikuje ją, a następnie według listy dodatków do żywności stwierdza, czy
Wytwory są to artykuły spożywcze lub dodatki do żywności, które zostały wytworzone na drodze biosynt
Hans-Ulrich GrimmCHEMIAW POŻYWIENIU Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
img041 Tokochromanole jako dodatki do żywności Kod Nazrwa Potencjalne skutki E 306 Mieszanina
wymienionych w dodatkach do żywności. Takie podejście wytwórcy stwarza komfort bezpieczeństwa u
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Dopuszczenie około 300 różnych substancji (głównie syntetycznych) jako
5. Dodatki do żywności i materiały pomocnicze Przepisy prawa dotyczące stosowania dodatków do żywnoś
54 (189) 54 3. MATERIAŁY DODATKOWE DO SPAWANIA Skład chemiczny i właściwości rdzenia elektrod do nap
wymienić grupy dodatków do żywności i podać po jednym przykładzie który pierwiastek z podanych ma
5.    Dodatki do żywności. 6.    Pestycydy - charakterystyka ogólna,

więcej podobnych podstron