DSC01633

DSC01633



3.7. Instalacje zamrażalnicze

3.7.1. Charakterystyka ogólna

Aparaty zamrażalnicze, z wyjątkiem aparatów LIN i LIC, są częścią zestawu zwanego ogólnie instalacją chłodniczą. Pracę aparatu należy zatem rozpatrywać w powiązaniu z pracą całej instalacji.

Istnieją dwa podstawowe typy instalacji chłodniczych: sprężarkowe, i absorpcyjne: W technice zamrą żalnicgej stosuje się prawie wyłącznie te pierwsze i tylko one będą tu rozpatrywane.

Bardzo rzadko buduje się instalacje chłodnicze do obsługi tylko jednego lub kilku aparatów zamrążalniczych. W dużych zakładach wytwarzających produkty mrożonej a także w chłodniach składowych, r»»źniai~h_ ;rari-a,-h-raiTira>ąi-niach buduje się wspólne, centralne instalacje obsługujące aparaty zamrażał-' nicze oraz komory-mrożnie, komory temperatur dodatnich oraz inne odbiorniki' j.ik chłodnice wody lodowej, generatoiy lodu itp. pv związku ztvm do niedaw na w instalacjach tych stosowano trzy zakresy temperatur wrzenia czynnika: od —45 do -40°C - zamrażarf i od —35 do —30°C - komory-mrożnie, I

od -15 do -10°C - komory (i inne odbiorniki) temperatur dodatnich.

Obecnie niemal powszechnie ogranicza się liczbę zakresów dodwóch: od -40 do -38°C (zamrażarki i komory-mrożnie) i od -15 do -10°C (odbiorniki-temperatur dodatnich)!

Wynika to z następujących przyczyn. Stosownie do zaleceń nowoczesnej technologii, temperatura komór-mrożni jest obniżana do -30°C, jednocześnie zaś nowoczesne aparaty zamrażalnicze umożliwiają wydajną pracę przy temperaturze wrzenia -40°C lub wyższej .fiatem wymagania mroźni i zamrażarek u^akt^M^mpIjiranny^wrzenia czynnika są dziś identyczne lub bardzo zbliżo-ne. Dzięki temu zyskuje się znaczne uproszczenie konstrukcji i ruchu instalacji znaczącą obniżkę kosztów inwestycyjnych, a w kompleksowym rachunku energetycznym wzrost zapotrzebowania energii jest minimalny lub nawet można uzyskać pewne oszczędności


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC01637 (2) 264 37. INSTALACJE ZAMRAZAIWK2E X WSTÓtCżESNE TECHNIKI ZAMRAŻANIA Podane liczby są orie
Image111 4.2.Przerzutniki 4.2.1. Charakterystyka ogólna, klasyfikacja i podstawowe parametry przerzu
PRZYMIOTNIK1. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNADERYWATÓW PRZYMIOTNIKOWYCH Przymiotniki proste (tj. niezłożone)
kaseta FiM pro (cz2) Charakterystyka ogólna Kasety rozmowne O/N/M/ KR wyposażone są w głośnik, mikro
Kolendowicz5 Obciążenia2.1. Charakterystyka ogólna    f Do czynności początkowych pr
STYL ARTYSTYCZNY RYSZARD HANDKE Charakterystyka ogólna. - Lingwistyczne ujęcie stylu artystycznego
PRZYMIOTNIK1. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNADERYWATÓW PRZYMIOTNIKOWYCH Przymiotniki proste (tj. niezłożone)
Możliwości systemu ISOF-STARTCRMRelacje z klientami i analizy Charakterystyka ogólna CRM w ISOF-STAR
i Strona Gospodarka województwa bielskiego we wrześniu 1932 - charakterystyka ogólna
ZWIŃ FILTRY Kategoria Wzór Instalacja FormatSegmentIRV Charakterystyka Wykładziny
Warzywnictwo009 WARZYWA CEBULOWESYSTEMATYKA I CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA Warzywa cebulowe należą do rodz
Warzywnictwo020 WARZYWA DYNIOWATESYSTEMATYKA I CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA Warzywa dyniowate należą do ro
Warzywnictwo029 WARZYWA KAPUSTNESYSTEMATYKA I CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA Warzywa kapustne należą do rodz
Warzywnictwo042 WARZYWA KORZENIOWESYSTEMATYKA I CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA Do warzyw korzeniowych należą
Warzywnictwo053 WARZYWA LIŚCIOWESYSTEMATYKA I CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA Warzywa liściowe należą do różn

więcej podobnych podstron