Russula Piperinae








Russula-Piperinae


www.grzyby.pl| Menu główne | Klucz do oznaczania grzybów >Russula
| Grzybowy kalendarz pór roku | Grzyby jadalne warte polecenia | Słowniczek pojęć |

Russula-Piperinae

Sekcja: Piperinae (małe, czerwone; ostre)
  Małe, do 4 cm śr. lub średnie. Kapelusz czerwony, purpurowy, fioletowy, rzadko zielony lub żółty. Trzon biały lub miejscami nabiegły różowo, czerwono, fioletowo - nieraz z intensywnością równą barwie kapelusza. Miąższ biały, u starych egzemplarzy może lekko żółknąć lub szarzeć. Smak najczęściej ostry, rzadziej gorzki lub łagodny. Wysyp biały lub jasnokremowy, rzadziej ochrowy lub jasnoochrowy.


Klucz do sekcji Piperinae rodzaju gołąbek (Russula)
Klucz do sekcji Russula
Literatura źródłowa użyta dla opracowania tabelki



gatunekcechy charakterystycznek. - kapelusz, s. - smak, w. - wysyp zarodnikówśr. kap. [mm]siedlisko,występowanie
1. Ostre. Żółte lub złociste kapelusze średnicy do 7.5 cm.
solarisKapelusz z odcieniem różowym lub łososiowym. Wysyp kremowy.  
raoultiiKapelusz cytrynowożółty. Wysyp biały.  
2. Łagodne, ewentualnie po dłuższej chwili ostrawe.
2.1. Większe. Wysyp biały lub jasnokremowy. Patrz też 3.3 badia
lepidia   
gracillima  
2.2. Małe, średnica kapelusza do 3-4 cm. Wysyp biały. # Patrz też 3.3 alpina
innocua   
alnetorum   
aquosa   
3. Ostre, natychmiast po spróbowaniu lub po krótkiej chwili.
3.1. Miąższ w miejscach uszkodzenia lub otarcia trzonu przebarwia się cytrynowo. Smak natychmiast ostry.
sardonia (przydrożny)  k. purpurowofioletowy, czarnofioletowy; t. nabiegły fioletoworóżowo; m. po przełamaniu jasnocytrynowy; sm. b. ostry40-100na lekkich glebach w nizinnych lasach sosnowych
luteotacta  k. różowy do krwistego, barwnik łatwo wymywany; m. jędrny, twardy; uszkodzenia m. po kilku godzinach jasnocytrynowe30-85w cienistych lasach, grądach, pod dębami i lipamirzadki
3.2. Fioletowe lub z elementami fioletu.
3.2.1. k. purpurowofioletowy, buraczkowy; trz. fioletowopurpurowy
torulosas. słabo gorzki, w blaszkach silniej piekący30-75pod Pinus silvestris; w Polsce nie notowany
3.2.2. Kapelusz różowy, różowolila, fioletowolila, zielonawo-lila. Trzon biały. Smak ostry.
violaceak. zielonawy z fioletowym brzegiem; trzon i miąższ z tendencją do żółknięcia; słaby zapach pelargonii-50pod topolamirzadki8-10
pumilak. ciemnofioletowy; trzon czasem szarzeje ochrowo; miąższ z FeSO4 jasno-żółto-pomarańczowy25-40pod olszą7-10
gracillimak. wielobarwny; s. łagodny do ostrego20-60w miejscach wilgotnych pod brzozamirzadki
fragilis (kruchy)  k. zmiennej barwy, żywoczerwony, różowolila, porzeczkowy, purpurowoczerwony, brzeg jaśniejszy, czasem wyblakły; s. bardzo ostry piekący; z. słaby (owocowy); w. prawie biały25-65w różnych typach lasówpospolity
cavipesk. lila, szarolila, błękitnolila25-90w lasach iglastych; w górach, w miejscach wilgotnychrzadki
3.3. Czerwone, karminowe, krwiste, mahoniowe.
3.3.2. Skórka kapelusza chropowata, jakby pokryta mikroskopijnymi kosmkami, trudna do oderwania
sanguineakapelusz jasnokrwisty; smak bardzo ostry-100w dość suchych trawiastych lasach sosnowych i z udziałem sosnyczęsty8-10
3.3.3. Owocniki o innych cechach; skórka kapelusza gładka.
badiakapelusz ciemnoczerwony barwy mahoniu; smak początkowo łagodny, potem długo piekący70- 100 -(150)lasy iglaste
rhodopodaKapelusz barwy wiśniowej bez odcieni mahoniu. Jeśli smak łagodny i przechodzący w gorzki to trzon nabiegły różowo lub czerwono50-100lasy świerkowerzadki8-9
3.3.3. Kapelusz mniej więcej czysto czerwony. Trzon biały lub różowy.
heladesTrzon biały, miejscami nabiegły różowo, u podstawy brązowe plamy, od dotknięcia przebarwia się zielonobłękitno;80-120tereny zatorfione, pod brzozą, Pinus uliginosa, Calluna rzadki
emetica (wymiotny)  Trzon zawsze biały; kapelusz jaskrawoczerwony; miąższ z FeSO4 nie przebarwia się; smak bardzo ostry40-80 -(110)w miejscach wilgotnych, lasy iglastebardzo pospolity
queletiiTrzon różowolila, jasnokarminowy; zapach kompotu; smak piekący i gorzki80-100sosnowe i świerkowe, głównie w górach
atrorubensKapelusz karminowy ze środkiem czarnoczerwonym; zapach przypominający płatki kokosowe;-80bardzo wilgotne lasy iglaste7-10
3.3.3. Występują w lasach liściastych lub mieszanych.
krombholziiKapelusz ciemnoczerwony, purpurowoczerwony40-110suche lasy sosnowe i dębowe pospolity8-9
3.3.3. Kapelusz intensywnie czerwony.
rubraKapelusz karminowy, jasnoamarantowy; zapach owocowy lub miodowy; wysyp jasnoochrowy40-100iglaste i liściaste rzadki
persicinaBarwa kapelusza krwisto-pożółkła; zapach owocowo-miodowy40-70 -(120)liściaste, mieszane8
mairei (merowski)Barwa kapelusza od różowej do krwistej; zapach owocowy40-95buczynynieczęsty8-10






| Menu główne | Klucz do oznaczania grzybów >Russula
| Grzybowy kalendarz pór roku | Grzyby jadalne warte polecenia | Słowniczek pojęć |


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Russula Piperinae
Russula vesca
Russula Polychromae
Russula Compactae
Russula claroflava
Russula foetens
Russula ionochlora
Russula Ingratae
Russula luteotacta
Russula?usta
Russula?ruginea
Russula pectinatoides
Russula laurocerasi
Russula brunneoviolacea
Russula albonigra
Russula
Oleum Menthae piperitae
Russula?colorans
Russula ochroleuca

więcej podobnych podstron