DSCN4347

DSCN4347



ZRÓWNOWAŻONY JADŁOSPIS

ra

Ilość łatwo dostępnych kalorii

Białko

(zawartość)

Błonnik

(zawartość)

Toksyny

(zawartość)

Dostępność na danym drzewie

Kwiaty

średnia

średnia do wysokiej

niska

do średniej

róina

krócej niż 3 miesiące

Owoce

duża

niska

średnia

niska

krócej niż 3 miesiące

Młode

listki

mata

wysoka

średnia

średnia

pół roku

Dojrzałe

liście

mata

średnia

wysoka

średnia

prawie cały rok


Wiele przeszkód utrudnia żyjącym w lesie równikowym naczelnym uzyskanie odpowiedniej ilości energii i właściwej mieszanki składników odżywczych z pokarmów roślinnych (z prawej). Ponieważ większość pokarmu jest pod takim czy innym względem niepełnowartościowa, zwierzęta muszą codziennie wyszukiwać rozmaite jego typy. Tabela powyżej przedstawia względną zawartość pożądanych {zielony) i mniej wartościowych (żółty) składników pospolitych rodzajów pożywienia. Wskazuje też na ich typową względną dostępność na poszczególnych drzewach.

re przeprowadziliśmy z Richardem McBee z Montana State University, potwierdziły, że wyjce mogą zaspokajać do 31% dobowego zapotrzebowania na energię dzięki lotnym kwasom tłuszczowym, produkowanym w procesach fermentacji.

Natomiast czepiaki, szybko przepuszczające pokarm przez węższe i krótsze jelito, gorzej radziły sobie z uzyskiwaniem energii z fermentacji błonnika. Za to szybkość ta umożliwiała im codzienne spożywanie dużych ilości pokarmu. Wybierając wysokokaloryczne i lekkostrawne owoce zaspokajały całe zapotrzebowanie na energię i część zapotrzebowania na białko. Resztę niezbędnych białek zapewniały sobie, uzupełniając ów podstawowy pokarm niedużą ilością wybranych młodych liści, które zawierają stosunkowo niewiele błonnika.

Tak więc wyjce nie jadają samych owoców po części dlatego, że wolne tempo przejścia pokarmu przez ich przewód pokarmowy prawdopodobnie uniemożliwiłoby im przerobienie owoców w ilości niezbędnej do pokrycia dobowego zapotrzebowania na energię. Z pewnością zaś ilość owoców, jaką mogłyby spożyć, nie dostarczyłaby im dostatecznej ilości białka. I odwrotnie, czepiaki muszą jeść owoce, bo ich układ trawienny nie nadaje się do odzyskiwania dużej ilości energii z fermentujących liści, ponieważ aby nastąpiła skuteczna fermentacja, substancje roślinne muszą pozostać dłużej w przewodzie pokarmowym.

Pożytki z pamięci

traf chciał, że wybrałam do badań dwa gatunki zajmujące miejsca na przeciwnych krańcach spektrum szybkości przejścia pokarmu przez układ trawienny. Okazało się, że większość gatunków naczelnych daje się umieścić w jakimś punkcie tego spektrum w zależności od tego, czy maksymalizują wydajność trawienia określonej porcji jedzenia, czy też ilość pobieranego dziennie pokarmu. Badania te wykazały również, że nawet bez zasadniczej przebudowy układu trawiennego niewielkie zmiany proporcji poszczególnych jego części mogą' łagodzić problemy związane z wyborem określonego trybu'odżywiania się. Kompensacje morfologiczne w obrębie przewodu pokarmowego mają jednak i wady, gdyż mogą utrudniać zmianę zwyczajów żywieniowych gatunku w razie wystąpienia nagłych zmian środowiskowych.

Same odkrycia związane z układem trawiennym były fascynujące, ale dopiero zestawienie wielkości mózgu małp obu gatunków ujawniło sensację, o jakiej marzy każdy naukowiec. Porównałam dane o wielkości mózgu tych małp, gdyż panamskie czepiaki wydawały się „sprytniejsze” niż wyjce, niemalże ludzkie. Niektóre przypominały mi nawet paru przyjaciół. Zaczęłam się zastanawiać, czy czepiaki nie zachowywały się inaczej, dlatego że ich mózgi były bardziej podobne do naszych. Stwierdziłam, że istotnie mózgi wyj-ców i czepiaków różnią się, choć zwierzęta te są podobnej wielkości (co zwykle wiąże się z podobnymi rozmiarami mózgu).(Mózg czepiaka okazał się dwukrotnie cięższy od mózgu wyj ca)

^fila utrzymania mózgu potrzeba nieproporcjonalnie dużo energii uzyskanej z pokarmu (w postaci glukozy). Wiedziałam więc, że dobór naturalny nie sprzyjałby powiększeniu się mózgu czepiaków, gdyby nie przynosiło to zwierzętom wyraźnych korzyści. Biorąc pod uwagę nąjbdfdziej uderzające różnice jadłospisów obydwu rodzajó*Mząsug#i=owałam, że większy mózg czepiaka mógł być premiowany przez dobór, gdyż umożliwia! rozwój cech umysłowych zwiększających szansę utrzymania diety opartej głównie na dojrzałych owocach^

Duży mózg niewątpliwie pomógłby czepiakom uczyć się, a co ważniejsze - zapamiętywać, gdzie znajdują się rozpro-

PATRICJA J. WYNNE



JAK POWSTAWAŁ CZŁOWIEK


28 ŚWIAT NAUKI


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
09 (48) 92 Cgfić //. Efekty polityki rozwoju zrównoważonego stabilizuje się — ilość przywożonego dre
09 (48) 92 Cif U II. Efekty polityki rozwoju zrównoważonego stabilizuje się — ilość przywożonego dre
CCF20090521006 6.    Odpowiednia ilość płynów. W całodziennym jadłospisie powinno zn
pz007 REALIZATOR (>chv Wykazuje praktyczne podejście, spokojny, skrujjulatny Zrównoważony, łatwo
Zdjęcie0576 ROZDZIAŁUKŁADANIE JADŁOSPISÓW WEDŁUG ZALECEŃ DIETY ŁATWO STRAWNEJ Dieta łatwo strawna po
Całkowita ilość elementów, jaka będzie w drzewie o podanym stopniu i wysokości daje się łatwo policz
CCF20101007013 14 14 (2.4) (2.5) 1a rw + r0 + ra Przv spełnieniu warunku, że R + R0 = R otrzymujemy
Wyniki empirycznych pomiarów• Czas pisania programu / ilość linii: ra cz: a .ł-r Z ...»
186 4 « WYKRESY FAZOWS     . ,,lna ra/v * 10 ta ilość, która był:, obecna w «cm. b
Obraz3 (23) 14 Ia = Przy spełnieniu warunku, że RA((RW + RQ = R otrzymujemy: (2.4) I A (2.5) Łatwo
49362 k27 (2) Erytropoeza - cd. Ilość krążących erytrocytów jest stała - dzięki zrównoważone procesy
gleby218 Ilość jego w glebach waha się od kilku do kilkuset mg/1 kg s.ra. gleby Szczególnie duże ilo
FizykaII88401 878 ra w sobie szklanny stos, przez który promienie jego przechodzą, a ilość polaryzo

więcej podobnych podstron