DSC10 (2)

DSC10 (2)



Etiopatogeneza:

» Zawarty w ziarnach zbóż gluten zawiera 2 główne frakcje białkowe - glladyny I gluteipy - są to białka aktywujące chorobę

■    Są one oporne na trawienie

• Niestrawione gromadzą się w jelicie cienkim i są wiązane przez komórki prezentujące antygen

■    Są prezentowane limfocytom T CD4, które ulegają aktywacji i uruchamiają odpowiedź immunologiczną typu Thl z produkcją licznych cytokin prozapalnych, zwłaszcza interferonu y

m Skutkiem odpowiedzi immunologicznej jest zanik kosmków jelitowych


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC04189 Tabela 9.2. Zawartość składników pokarmowych i wartość energetyczna ziarna zbóż przy średni
Ziarna zbóż o Cechy użytkowe: -jedna z najważniejszych grup roślin uprawnych -ziarno o dużej zawarto
DSC94 (10) 124 S. Kwas askorbinowy - witamina C ekstraktów, zawierających kwas askorbinowy, roztwor
GRUPA 4 1.    wymienić 3 produkty o dużej zawartości skrobi ziarna zbóż, bulwy
IMGP4721 - stosunek C : N w komórce mikroorganizmów bakterie Cm : Nm = 5:1 grzyby Cm : Nm = 10
PB instalacji elektrycznych Budynek nr 124 w Porcie Wojennym w Gdyni Strona 2/10 TECCOM ZAWARTOŚ
IMG?55 (2) 3 3 10 rrrr łśi 1 mianowicie wydania nośników zawierających treści rozmów prowadzonych w
Ziarna zbóż□ W Polsce zboża wykorzystywane są tylko w niewielkim stopniu do celów
Ziarna zbóż □ Zbiory w tys. ton w 2007 r. (1%) Pszenica - 7060 (1,2%) Żyto -2621 (19,8%) Jęczmień -
w..nczny ziarna zbóż (w %) Rod/aJ ziarna Pszenica ozima Pszenica jara Żyto Owies oplewiony
Właściwości fizvczne ziarna zbóż □ Sypkość łatwość przemieszczania się. zsyptoŚL wypełniania
Y taściwości fizyczne ziarna zbóż Właściwości sorpcyjne —zdolność do poeldaniania gazów i par

więcej podobnych podstron