ET0

ET0



150 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych

badaniem opinii konsumentów) - SMART. Metoda ta pozwala na szczegółowe określanie oraz ocenę poziomu ważności cech jakościowych związanych z obsługą klientów. Stosowanie metody opiera się na wywiadzie przeprowadzanym za pośrednictwem kwestionariusza skierowanego do klientów, który zawiera następujące pytania:

1.    Które cechy świadczonych usług klient uznaje za istotne?

2.    W jakim stopniu klient wyraża satysfakcję ze świadczonych usług?

3.    Które z cech usług są bardziej, a które mniej istotne?

4.    Jaka jest opinia klienta o usługach, które świadczone są przez podmioty konkurencyjne na rynku?

Na podstawie przeprowadzonych badań można zidentyfikować główne cechy związane ze świadczonymi usługami, podczas bezpośrednich wywiadów, a także dyskusji w tzw. grupach konsumenckich. Do cech jakości obsługi klientów w placówce usługowej (biuro turystyczne, punkt informacji turystycznej) można zaliczyć m.in.: czas oczekiwania na obsługę, czas obsługi, liczbę stanowisk obsługi, uprzejmość personelu, udzielanie informacji przez personel, kwalifikacje personelu, łatwość dotarcia do placówki, elastyczność obsługi, estetykę placówki, możliwość bezpośredniego kontaktu z personelem, szerokość asortymentu, ulotki i materiały reklamowe, dogodny czas otwarcia placówki, organizację obsługi, wygląd personelu, dekorację. Na podstawie znajomości opinii klientów (turystów) można doskonalić usługi i obsługę klientów na podstawie zidentyfikowanych cech.

Skuteczne i konsekwentne zastosowanie zarządzania jakością w usługach turystycznych stwarza istotne możliwości do:

•    poprawy świadczonych usług oraz zadowolenia klienta,

•    poprawy produktywności, wydajności oraz obniżenia kosztów,

•    zwiększenia konkurencyjności na rynku usług34.

Podsumowując powyższe rozważania, należy stwierdzić, iż określenie jakości w usługach turystycznych wymaga poddania analizie szerokiego zakresu współzależnych elementów. Stopień odczuwanej satysfakcji jest uzależniony z jednej strony od właściwości, cech nabywanej usługi, a z drugiej od oczekiwań klientów. Należy dążyć do tego, by różnica między usługą oczekiwaną a otrzymaną była jak najmniejsza. Proces badania jakości musi uwzględniać poznanie potrzeb i wymagań oraz postaw i opinii klientów. Można zatem mówić o cechach produktu tworzonego przez usługodawcę oraz identyfikatorach jakości, które postrzega klient. Cechy produktu mogą być kształtowane przed, w trakcie i po procesie świadczenia, co pozwala na kierowanie tym procesem. Identyfikatory jakości powodują ocenę tego produktu przez klienta w trakcie procesu świadczenia albo po jego zakończeniu. Oznacza to, że im dokładniej można opisać proces świadczenia, tym większa jest możliwość sformułowania i uporządkowania przesłanek zapewnienia ich wysokiej jakości. Pozwoli to usługodawcy na zaspokojenie potrzeb zgodnie z oczekiwaniami klienta, a jemu samemu na osiągnięcie korzyści poprzez zadowolenie35.

34    Tamże.

35    Wprowadzenie do zarządzania przez jakość - TQM. Stowarzyszenie „Nasza Sądecczyzna”. Zakopane 2003, s. 5.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ET0 70 Rozdział 5. Rynek usług turystycznych Stosunki równoległe zachodzące między przedsiębiorstwa
ET0 130 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych stałe są o wiele wyższe, co utrudnia stosowanie elasty
ET2 142 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych podobieństwo zachowania założonych standardów
ET4 144 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych nych ogniw składowych podmiotu gospodarczego,
ET6 146 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych 3. Etap porównujący poziom jakości usług o charakter
ET8 148 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych 4.    Bezpieczeństwo - fizyczne i dys
ET2 152 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych •    czas oczekiwania na realizację u
ET4 154 Rozdział 9. Jakość usług turystycznych skomunikowania z innymi środkami transportu. Turysta
ET2 132 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych poniżej kojarzą się z usługami niskiej jakości. Szerok
ET0 30 Rozdział 2. Podstawowa terminologia turystyczna Rysunek 2.2. Kryterium wyróżniające turystów
ET8 68 Rozdział 5. Rynek usług turystycznych Definiowanie pojęcia usług turystycznych może opierać
ET2 72 Rozdział 5. Rynek usług turystycznych turystyczne zajmujące się organizacją oraz pośrednictw
ET4 74 Rozdział 5. Rynek usług turystycznych Mechanizm ten wyraża zależności przyczynowo-skutkowe
ET6 76 Rozdział 5. Rynek usług turystycznych w bardziej szczegółowym ujęciu: od konkurencji doskona
ET8 128 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych Cena jest immanentną cechą każdej transakcji, bez wzgl
ET4 134 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych Ustawa o podatku VAT określa zasadniczo trzy stawki te
ET6 136 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych T. Nagle zidentyfikował dziewięć czynników kształtując
ET8 138 Rozdział 8. Ceny usług turystycznych który z zasady nie zna szczegółowej kalkulacji kosztu
ET5 9.2. Możliwości pomiaru jakości usług turystycznych 145 •    wcześniejszym kupne

więcej podobnych podstron