FB IMG820929442710954

FB IMG820929442710954



nach o niskiej gęstości, zwiększają stężenie Lp(a) i Apo B."

Wbudowane w fosfolipidy błon komórkowych mogą wpływać na ich funkcjonowanie — zmiana własności błon biologicznych może prowadzić do nowotworzenia. Wewnątrz komórek izomery trans nie ulegają przekształceniu do formy cis.

Izomery trans nie wykazują korzystnego działania biologicznego na ustrój, takiego jakie posiadają NNKT.

Ponieważ 95% tych kwasów w żywności pochodzi z częściowo utwardzonych tłuszczów, Kanadyjczycy zaproponowali, aby uwzględnić tę formę, podając na opakowaniach margaryn zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych aktywnych biologicznie (tzw. PAPUFA — Physiologically Active Pollyunsaturated Fatty Acid). Jest to podawane w postaci zależności:

P/S

P - kwasy wielonienasycone S - kwasy nasycone i izomery transkwasów nienasyconych

Ogólną charakterystykę niektórych produktów tłuszczowych przedstawiono w tabeli 5.6.

Węglowodany

Węglowodany należą do najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie związków organicznych. Dzielą się na dwie zasadnicze grupy:

1.    Cukry proste (monosacharydy):

a)    pentozy: arabinoza, ryboza, ksy łoza,

b)    heksozy: glukoza, fruktoza, ga-laktoza, mannoza;

2.    Cukry złożone:

a)    oligosacharydy:

-    disacharydy: sacharoza, maltoza, laktoza,

-    trisacharydy: rafinoza;

b)    polisacharydy:

-    właściwe: heksozany, skrobia, glikogen, celuloza, inulina,

-    kwaśne: hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy.

Węglowodany stanowią bazę umożliwiającą szybkie wytworzenie energii. W dziennej racji pokarmowej dostarczają 50-70% ogólnej podaży kalorii. Pełnią rolę substancji zapasowych. Produkty przemiany węglowodanów służą do syntezy aminokwasów endogennych, tłuszczów (glicerol), nukleozydów. Pochodne aminowe cukrowców stanowią składniki substancji odpornościowych krwi i czynnych elementów błony komórkowej. Stałe stężenie glukozy w tkankach i we krwi jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cukier ten jest prawie wyłącznym źródłem energii dla komórek tkanki nerwowej, erytrocytów i mięśni szkieletowych. Prawidłowa podaż węglowodanów zapewnia korzystną gospodarkę tłuszczami i białkami.

Z żywieniowego punktu widzenia korzystne są węglowodany złożone dostarczane organizmowi w postaci

"Lp(a) - wytwarzana w wątrobie lipoproteina bogata w estry cholesterolu zawiera unikatowe wysokogli-kozylowane białko - apolipoproteinę (a). Lp(a) jest uważana za główny wrodzony czynnik ryzyka miażdżycy. Poza miażdżycogennym wykazuje również działanie antyfibrynolityczne; apo B - apolipo-proteina B - występuje w surowicy krwi w dwóch formach: pierwsza - apo BI00 - syntetyzowane w wątrobie, główne białko strukturalne Lp(a), LDL i VLDL i druga - apo B-48 - wytwarzana w jelicie wchodzi w skład chylomikronów. Apo B jest silnie związana z lipidami.

177


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
FB IMG820930551320527 W diecie radioochronnej ograniczyć należy cukier (zmniejsza wykorzystanie Se)
FB IMG820930766040636 Aby zmniejszyć ryzyko związane ze spożywaniem zanieczyszczonej żywności,
FB IMG820933430970865 sza obieg cholesterolu, obniżając jego stężenie we krwi. Wpływa też na przemi
IMG78 gp&--u Potencjał spoczyhKówy zwiększenie stężenia potasu na zewnątrz daiej zmniejszenie
56464 IMG82 Ogniska zmniejszonej gęstości/ przejaśnienia Jama: przestrzeń powietrzna o policykliczn
IMG78 gp&--u Potencjał spoczyhKówy zwiększenie stężenia potasu na zewnątrz daiej zmniejszenie
IMG82 zmniejszenia lepkości żużli i zwiększenia ich przewodności elektrycznej wprowadza się fluorek
FB IMG820926382807006 II RokHigiena żywienia i żywności pp^.p PP?L SDD?_____ A.3.C.D rż~ ^ > ■
FB IMG820927439323817 5higiena żywnościI ŻYWIENIA Higiena żywności i żywienia jest działem higieny
FB IMG820927639416052 Dostarczane wraz z pożywieniem składniki odżywcze organizm wykorzystuje do bu
FB IMG820927733973604 uwzględniać rezerwy związane z przyzwyczajeniami i nawykami żywieniowymi. Gru
FB IMG820927943872996 , . ,n    enemie • składniki odżywcie opracowane w Instytucie
FB IMG820928036148548 Tab. 5.1. cd. — Składniki mineralne Grupy
FB IMG820928181290045 Tab. 5.1. cd. Wilki filny f b*/,y fw (m> m 71’" v ■•■4 1 i; •
FB IMG820928294960768 fBb. 5.2. Zalecane dzienne racje pokarmowe wyrażone w produktach - poziom B (
FB IMG820928418340927 1>1 Narwa produktu i jednostki miary
FB IMG820928528348346 Tab. 5.2. cd. Lp Nazwa produktu i jednostki miary 21-59 •at pr. lekka
FB IMG820928632994625 Tab. 5.2. cd. objaśnień 2    Ogólna ilość mleka i jego przetwo
FB IMG820928730179553 c) dodatki innych środków do produktu zasadniczego (substancje obce celowo do

więcej podobnych podstron