FB IMG820930365215287

FB IMG820930365215287



Tab. 5.8. Stężanie izotopów promieniotwórczych w 10 cm warstwie gleby w Polsce (X-XI 1992 r.) [kBq/m*j - wg J. Henschke i wsp.

Izotop

promieniotwórczy

średnia stężari dla Polski

Zakres stężeń dla Polski'

Cs’1

0.85

6.01-3,4

Csw

4.84

0,51-49,92

K2

60.00

2,9-151,1

Ra"2

3.70

0,5-17,4

Ac“

3.00

0,3-10,7

’ Najwyższe zakresy dla południowo-zachodniej Polski.

* Przed awarią w Czarnobylu zakres stężenia Cs'3' wynosił 0.2-0,95 kBqm-\

niż pozostałych artykułów żywności. Na szczęście spożycie tych produktów jest ogólnie niewielkie.

Średni roczny efektywny równoważnik dawki otrzymanej w wyniku wchłonięcia izotopów z żywnością wynosił w Polsce w 1993 r.: Cs1'4 — poniżej I, Cs137 — 6, Sr90 — poniżej 6. K40 | 250 [pSv]Ł\

Według badań lekarzy japońskich niektóre składniki pokarmowe mogą działać radioochronnie i są polecane na terenach skażonych promieniotwórczo i zagrożonych (np. w promieniu do 150 km od elektrowni atomowych). Do składników takich należą:

a) błonnik (głównie frakcje celulozy, hemicelulozy, ligniny, pektyny) i zielona masa roślin.

Pektyny - zawarte m.in. w jabłkach, bananach, owocach jagodowych, morelach, pomidorach - ograniczają przyswajanie radioizotopu Sr(wiążąc go i przyspieszając wydalanie). Podobnie działają pozostałe frakcje błonnika.

Poza tym błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na saprofityczną florę bakteryjną, ułatwiając przyswajanie witamin (w tym antyoksy-dantów). Polecane są więc kasze, płatki zbóż. warzywa korzeniowe, ogórki (nie chłoną pierwiastków radioaktywnych), ziarna roślin strączkowych (bez strąków),

b)    produkty bogate w Mg. Se, witaminy C i E,

c)    związki zapobiegające powstawaniu wolnych rodników i hamujące reakcje wolnorodnikowe (działanie radioochronne), takie jak: flawoni-dy i bioflawonole (pełnią w roślinie funkcję prostaglandyn). Do najważniejszych należą: rutyna, trokseru-tyna, oliosmina. kwercetyna i bez-kwercyna oraz ich pochodne. Roślinami bogatymi w te związki są: kwiatostan głogu, kwiat lipy, bzu czarnego, kocanek, koszyczek rumianku. ziele dziurawca, skrzypu polnego, rdestu ptasiego, fiołka trójbarwnego, owocnia pomarańczy, owoce kasztanowca, śliwki luboszki.

186

1

Cs117 - 80 000 Bq/rok. Csivt - 60 000 Bq/rok, Sr21 - 20 OCH) Bq/rok.

2

I pSv (roczna dawka graniczna wynikająca ze skażenia środowiska i żywności) odpowiada wchłonięciu:


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
FB IMG820931097674789 Tab. 5.10. Zawartość aminokwasów egzogennych w ziarnach amarantusa i ziarniak
FB IMG820928036148548 Tab. 5.1. cd. — Składniki mineralne Grupy
FB IMG820928181290045 Tab. 5.1. cd. Wilki filny f b*/,y fw (m> m 71’" v ■•■4 1 i; •
FB IMG820928528348346 Tab. 5.2. cd. Lp Nazwa produktu i jednostki miary 21-59 •at pr. lekka
FB IMG820928632994625 Tab. 5.2. cd. objaśnień 2    Ogólna ilość mleka i jego przetwo
FB IMG820928831626219 Tab. 5.3. Częściej stosowane równoważniki energetyczne [kcal/g] I
FB IMG820928920796672 Tab- 5.4. Podziać produktów spożywczych na 12 grup i charakterystyka ich wart
FB IMG820929140645491 Tab. 5.5. Charakterystyka białka wzorcowego Wzorcowe białko jaja (FAO, 1965
FB IMG820929338948354 Tab. 5.6. Charakterystyka tłuszczów (na podstawie Łoś-Kuczera M. 1990) Prod
FB IMG820929992611251 Tab. 5.7. Niektóre naturalne składniki nieodżywcze występujące w produktach
FB IMG820930660537809 Tab. 5.9. Średnie tygodniowe pobranie Pb I Cd w posiłkach przez dzieci w wiek
FB IMG820931504378119 Tab. 5.11. Średnie straty witaminy B,, B. i PP w zależności od wysokości prze
FB IMG820931590435750 Tab. 5.12. Wrażliwość poszczególnych witamin na obróbkę Kulinarny I Symbol
FB IMG820932002401275 Tab. 5.13. Procentowy rozkład ilości energii na poszczególne posiłki i z uwzg
FB IMG820933808725025 Tab. 5.17. Cele żywieniowe dla populacji - wg raportu FAO/WHO (seria 797, Gen
FB IMG820934784679434 . i a teds«wtf#«     X*:r- • Zfrrx>: Tab. #->■- rw^
FB IMG820926382807006 II RokHigiena żywienia i żywności pp^.p PP?L SDD?_____ A.3.C.D rż~ ^ > ■
FB IMG820927439323817 5higiena żywnościI ŻYWIENIA Higiena żywności i żywienia jest działem higieny
FB IMG820927639416052 Dostarczane wraz z pożywieniem składniki odżywcze organizm wykorzystuje do bu

więcej podobnych podstron