HP0003

HP0003



na komórkę żyto, owies,


żywą. Podstawowym surowcem do produkcji alkoholu są: ziemniaki. Może on występować w różnych postaciach stężenia i w różnych napojach: jako wino, wódka, koniak, spirytus. W procesie fermentacji cukru i drożdży można uzyskać alkohol o stężeniu do ok. 14%. Mocne alkohole otrzymuje się na drodze syntezy chemicznej.

Alkohol jest jednym spośród środków odurzających, który wywołuje zależnienie fizyczne, psychiczne, społeczne i zjawisko tolerancji. Alkoholizm jest najbardziej społecznie,akceptowaną formą toksykomanii.

Wyniki współczesnych badań (Glalt, 108, s. 20) bezspornie wykazały, że alkohol powoduje u człowieka uzależnienie fizyczne, o czym świadczy pojawienie się zespołu abstyncncyjncgo w wyniku nagiego odstawienia alkoholu. Zespół abstyncncyjny w alkoholizmie przejawia się takimi typowymi cechami, jak drżenie, pocenie się, wymioty, przyspieszenie tętna, wzrost temperatury ciała. W stanic delirium następuje wiele zaburzeń psychicznych w procesach poznawczych, spostrzegania, uwagi, a także dezorientacja — pojawiają się ożywione halucynacje wzrokowe. Ciężki alkoholowy zespół abstyncncyjny może zakończyć się śmiercią i faktycznie, według ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, kończy się śmiercią w co najmniej 8% przypadków. Intoksykacja alkoholowa prowadzi do

Tabela 2.1

Spożycie alkoholu w litrach na głowi; ludności w 197S r.*

L.p.

Ogólne spożycie alkoholu

W Cym:

piwo

wino

wódka w przeliczeniu na 100% czysty spirytus

i

Francja

16,0

RFN

145,6

Francja

98,0

Polska

5,6

2

Luksemburg

14,3

Belgia

140,0

Portugalia

91,3

Luksemburg

5,5’

3

Hiszpania

14,0

Australia

132,2

Wiochy

91,0

Węgry

4,55

4

Portugalia

13,5

Irlandia

131,8

Argentyna

85,0

NRD

4,0

5

Wiochy

12,8

NR D

130,0

Hiszpania

70,0

Czechosłowacja 3,6

6

RFN

12,28

Czechosłowacja

129,0

Chile

47,7

Kanada

3,45

7

Węgry

1 1,5

Nowa Zelandia

127.4

Szwajcaria

45.9

ZSRR

3.3

8

Argentyna

11.5

W. Brytania

121,3

Luksemburg

43,3

USA

3,17

9

Austria

10.6

Luksemburg

121,0

Grecja

42,0

1 lolandia

3.01

10

Szwajcaria

10,6

Dania

116.89

Austria

35.0

Hiszpania

3,0

11

Belgia

11.3

Austria

100.9

Węgry

34,0

Szwecja

2.99

12

Australia

9.9 j

USA

88.6

Rumunia

33.1

Rl N

2,98

1?

Czechosłowacja

9,6

Węgry

86,0

Jugosławia

27,i

Finlandia

2.82

14

Nowa Zelandia

9,5

Kanada

85,5

RFN

25,16

Jugosławia

2.2

15

Holandia

i

I lolandia

85,18

Urugwaj

25,0

Francja

2.5

somatycznych chorób przewodu pokarmowego, a także do psychodcgra-dacji funkcji poznawczych i sfery emocjonalnej, zwłaszcza uczuć wyższych. Chroniczne nadużywanie alkoholu prowadzi do różnych form psychoz (psychoza Korsakowa, halucynoza alkoholowa, psychoza alkoholowa paranoidalna, zespól cncefaliczny Wernickegoj. Ostre zatrucie alkoholowe nierzadko prowadzi do zejścia śmiertelnego.

Alkoholizm w dużej mierze zależy od środowiska kulturowego i strefy geograficznej, a także od wpływu czynnika religijnego. Kraje o zasięgu religii muzułmańskiej nic znają alkoholizmu. Koran zabrania picia alkoholu. Natomiast w wielu krajach Europy notuje się wzrost spożycia alkoholu, szczególnie wśród młodzieży. W krajach afrykańskich i Południowej Ameryki dominuje toksykomania pochodnych kanabisu. Kraje Dalekiego Wschodu preferują toksykomanię opiumową. Oblicza się, że na całym święcie jest obecnie o!(. 30 milionów alkoholików. W Polsce notuje się ponad C00 tysięcy chronicznych alkoholików i ponad drugie tyle wymagających leczenia odwykowego. Polska zajmowała pierwsze miejsce w święcie w spożyciu wysokoprocentowych alkoholi w 1978 r. — jak wskazuje międzynarodowy przegląd spożycia alkoholu.

tl. Opiumizm

Narkomania opiumowa od dawna była rozpowszechniona w Indiach, Chinach oraz w krajach Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Obecnie nielegalna produkcja i handel opium rozszerzają się po całym święcie. Narkomanię opiumową zalicza się do klasycznych przejawów toksykomanii prowadzącej do uzależnienia fizycznego i psychicznego od pochodnych makowca.

Podstawowym surowcem do produkcji opium i jego pochodnych jest roślina maku {Papaocr somniferum album). Z maku otrzymuje się cenne alkaloidy stosowane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym (olej, opium, morfina, narkotyna, kodeina, papaweryna, tebaina ilp.). Ze względu na to, że roślina malcu służy do produkcji opium i heroiny, używanych jako narkotyki, uprawa maku w wielu krajach jest poił kontrolą. Największym producentem opium są Chiny i kraje tz.w. Złotego Trójkąta — Birma, Laos, Ta jlandia, a także Turcja.

Mak zawiera 25J2Q alkaloidów. Niektóre z nich sa stosowane w medycynie. Specyficzną właściwością środków z grupy opiumowej powodującą ich nadużywanie jest zdolność wywoływania błogostanu, oszołomienia,


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC09006 inórkę żywą. Podstawowym surowcem do produkcji alkoholu są: _jpwies, ziemniaki. Może on wys
DSC09006 inórkę żywą. Podstawowym surowcem do produkcji alkoholu są: _jpwies, ziemniaki. Może on wys
29769 P1220154 Alkohole Metanol CH3OH: Podstawowymi surowcami do produkcji są: węgiel kamienny, biom
1. Surowce do produkcji superfosfatu. 1.1. SUROWCE GŁÓWNE Podstawowym surowcem do produkcji superfos
DSCN1753 (3) Charakterystyka bitumów jako podstawowego surowca do produkcji hydroizotacji budowlanyc
luiiriLOwupasowania na uczniaDyrektor i Grono Pedagogiczne Szkoły Podstawowej przyjęli do braci
Glina Jest podstawowym surowcem do wyrobu większości wyrobów ceramicznych. Glina występująca w natur
Obecnie podstawowymi surowcami do wytwarzania nawozów azotowych są azot atmosferyczny i gaz ziemny (
8 podłoża 7 52 ♦ MATERIAŁYSUROWCE Podstawowym surowcem do wyrobu papieru jest włókno celulozowe
P1020190 wy spec j a I izowa na komórka Specyficznego dla niej bodźca. Służy do cz nnościow. ł
DSC50 Zadanie minimalizacji wartości zastosowanych surowców do produkcji wyrobów P, i P2 przy ogran
38 (416) PRZEMYSŁ SŁODOWNICZY - SUROWCE DO PRODUKCJI SŁODU Jęczmień jest podstawowym surowcem służąc
CCF20110424001 255.-g etanolu — 91:98% -znie powstaje 1253,6 etanolu. 3 . W mienie podstawow e su
IMAGE7 1. Surowcem do produkcji słodu jest: Jęczmień jary dwurzędowy słodowania jest: ktywacja
IMG201102111 Pytania egzaminacyjne z fizjologii HHrK    w 2 1 j Podstawowym związkie
Przygotowanie surowców do produkcji pieczywa

więcej podobnych podstron