identyfikacja cukrowca str 1

identyfikacja cukrowca str 1



IDENTYFIKACJA CUKROWCA

Węglowodany (cukrowce, sacharydy) są to polihydroksvaldehvdv. lub polihydroksyketony, lub substancje które po hydrolizie dają monosacharydy.

Próby chemiczne są stosunkowo mało swoiste dla cukrowców, ale w diadnostyce klinicznej znajdują zastosowanie w badaniach skrinigowych, ponieważ są szybkie i tanie. Identyfikacja cukrowca opiera się na kompilacji wielu metod: wykonaniu typowych prób redukcyjnych, przeprowadzeniu reakcji kondensacji dających barwne produkty, jak

również wykorzystaniu metod enzymatycznych, chromatograficznych, a także prób

(

biologicznych - fermentacji cukru odpowiednio zmutowanymi szczepami drożdży.

W diagnostyce klinicznej często szuka się obecności węglowodanów w moczu.

W stanach chorobowych mocz może zawierać oprócz glukozy, fruktozę, rybozę, deoksyrybozę, maltozę, laktozę, sacharozę, a nawet w przypadku genetycznej wady

wrodzonej (galaktozemii) Monosacharydy i


galaktozę.    '

disacharydy posiadają podobne właściwości fizyczne. Sąbardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie (zwyczajowo wszystkie węglowodany rozpuszczalne w wodzie nazywamy cukrami). Są bezbarwne, bezwonne, mają smak mniej lub bardziej słodki - wywołany obecnością wielu hydrofitowych grup hydroksylowych, położonych obok siebie. Niektóre reakcje chemiczne są wspólne dla wszystkich cukrów, lecz niektóre są swoiste i umożliwiają rozpoznanie konkretnego węglowodanu. Przeważnie jednak do identyfikacji poszczególnego węglowodanu wymagane jest zestawienie wszystkich (dodatnich i ujemnych) barwnych reakcji które daje ten sacharyd.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ozpział II. Właściwości sacharydów /O (cukrowców)1 ^ Sacharydy są podstawową i bardzo zróżnicowaną
DEFINICJA I KLASYFIKACJA CUKRÓW. CUKRY PROSTE I ZŁOŻONE Cukry są to polihydroksyaldehydy i
GENETYKA Anna Sadakierska Chudy , Grażyna Dąbrowska str8 38 Rozdział 3 Chromosomy politeniczne są t
str 054 055 lżejszą włócznię. Lekkozbrojni natomiast, to łucznicy lub kusznicy. Powyższe uwagi nie&n
SkanE 3.    Kataboliczne przemiany węglowodanów (cukrów , sacharydów): Reakcje katali
Węglowodany - cukrowce, sacharydy Węglowodany należą do organicznych związków C, H i O. Stosunek wod
DSC06901 Składniki żywności i ich właściwości □ Cukrowce (sacharydy z łacińskiego, dawniej węglowoda
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniuOpracowano na podstawie: Sikorski Z.
* BADANIE WŁAŚCIWOŚCI CUKRÓW (SACHARYDÓW). REALIZACJA WYMAGAŃ ZAWARTYCH W PODSTAWIE
P4210018 PiSZty cukrowe wiązane są przez grupy amidowe asparaginy (N-glikozydowe) oraz grupy hy
stoma (22) łl tie cukrowców prawdziwe są zdania,: >i jest składnikiem ryboflawiny, koenzymów fla
DSCF5691 1. Burak cukrowy 407 j^onosacharydy, zwane inwertem lub cukrem inwertowanym, stanowią miesz
ROŚLINY CUKRODAJNE Rośliny przemysłowe, główną role odgrywa trzcina cukrowa. Jej zbiory to około 1,3
158 3 r pą * rrr inwnrm nrrsWTAHT TT! POTWAI A fĘl VI TTNA IDENTYFIKACJĘ POCHODNY( H WĘGLOWODORÓWAlk
AGF00032 Częściej jednak cząsteczki cukrów przedstawiane są za pomocą wzorów pokazujących krzesełkow
CCI20130725036 38 2. Przemiany związków organicznych w warunkach tlenowych nia cukrów będzie to gli

więcej podobnych podstron