V
V
T~.“ '
i
h;
. • - *
• ■ .
WK*' *
■
I ?
II. ; ;•.
MAKARON z pomidorami
Makaron z dwu szklanek mąki lub 25 dkg makaronu fabrycz-nego, 50 dkg pomidorów, łyżka masła (maigaiyny), sol, cukier,.
papryka
Makaron ugotować. Pomidory pokrajać, udusić z tłuszc przetrzeć przez sito, przyprawić solą, cukrem i papryką do sm podgrzać i polać makaron na półmisku. Sos pomidorowy rno‘
zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.
MAKARON PO WŁOSKU
Makaron przygotowany jak wyżej, 2 łyżki masła, 2 łyżki sera
parmezanu, łyżka grojera, sól
Do ugotowanego makaronu domieszać masło i starty ser mW prawić solą i podać. J . ’ prz^
MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM
Makaron przygotowany jak wyżej, 1 szklanka beszamelu,
10 dkg sera ementalskiego, 3 łyżki masła
Do ugotowanego makaronu domieszać masło i tarty ser ort sos beszamelowy, posypać tartym serem i zapiec w piekarniki
MAKARON Z JARZYNAMI
Makaron przygotowany jak wyżej, 1 marchew, 1 cebula, 1 duży
por, pół selera, 3 łyżki masła, sól
Makaron ugotować. Marchew, cebulę, por i seler pokra;
w cienkie plasterki lub paski i udusić z masłem, przyprawić s< do smaku i wymieszać z makaronem. 1
MAKARON Z PAPRYKĄ
Makaron przygotowany jak wyżej, 20 dkg papryki w strąkach,
2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz
. Makaron ugotować. Strąki papryki umyć, przekrajać wz i usunąć ziarna nasienne; pokrajać w cienicie paski i ugotować miękkości w dwu szklankach wrzątku, odcedzić. Paprykę pi
raakaro S° ^ * pieprzem, domieszać przecier pomidorowy i P*