/10 sporych ziemniaków/4 mięsiste pomidory/garść świeżych liści bazylii lub łyżka pesto /3 ząbki czosnku/mały pojemniczek jogurtu naturalnego/2 żółtka/2-3 łyżki soku z cytryny /2-3 łyżki tartego ostrego żółtego sera/pieprz/sól
/Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach.
Z każdego odciąć „czapeczkę" i wydrążyć trochę miąższu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać, osą-czyć na sitku i wymieszać z posiekaną bazylią (lub z pesto) i dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawić farsz solą i pieprzem. Napełnić nim wgłębienia w ziemniakach. Ułożyć ziemniaki w żaroodpornym naczyniu. Jogurt zmiksować
z żółtkami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Ziemniaki polać sosem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać 30 min w temperaturze 170“C.
32 poradnik domowy
/4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości/szklanka ugotowanej białej fasoli albo grothu/cebula /paczka miożonego ciasta francuskiego/białko z 1 jajka/ziarna kolendry/kmin rzymski/olej/sól
/? ziemniaków, fasoli, usmażonej na oleju cebuli i utłuczonych w moździeizu przypraw zrobić farsz, mieszając składniki. Doprawić sok). Ciasto rozmrozić i cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty o boku 12-14 cm, nałożyć farsz i zlepić trójkątne pierożki. Z wierzchu posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec na zioło, ok. 15 min w temp. 200°C.
/50 dag ugotowanych ziemniaków/1/2 szklanki mąki pszennej/2 łyżki mąki ziemniaczanej/2 łyżki kaszy manny/2 żółtka/4 łyżki masła/25 dag wędzonej słoniny/posiekana cebula/sól/łyżka posiekanej natki pietruszki/1/2 łyżeczki suszonego lub łyżka świeżego siekanego majeranku
Stylizacja; Zuza Wiciejowska, Dorota Siały, Mana Szkop
Zdjęcia.- Bogdan Biały, Agata Jakubowska, Arkadiusz Scichocki, Łukasz Zandecki
/Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, kaszę mannę i żółtka, 2 łyżki masła, posolić do smaku. Zagnieść. Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni. Dodać cebulę, smażyć mieszając, az się leciutko przyrumieni. Dodać zieleninę, wymieszać i zdjąć z ognia. Wystudzić. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane, by powstał prosto
kątny placek. Posmarować go (aiszem i ciasno zwinąć w mion. lnianą ściereczkę skiopić stopioną resztą masła i zawinąć w nią roladę. Końce ściereczki mocno zawiązać bawełnianą nicią, włożyć roladę do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować 20 minut na małym ogniu, a po wyjęciu włożyć na chwilę do zimnej wody. Roladę rozwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry. Podawać z pikantnymi sosami i surówkami.