87344 Salatki zÊlego swiata (95 stron)16

87344 Salatki zÊlego swiata (95 stron)16



Od awokado do przepiórczych jaj

Kiedy mają Państwo ochotę na coś nadzwyczajnego


Awokado z krewetkami

na zdjęciu po lewej

100 g twarożku zioÅ‚owego 6 Å‚yżek kwaÅ›nej Å›mietany 16 krewetek olbrzymich 2 dojrzaÅ‚e awokado 2 Å‚yżki soku cytrynowego szczypta soli spora szczypta sproszkowanego czosnku trochÄ™ melisy lub koperku do garnirowania_

Nieco droższa • Szybka

Jedna porcja zawiera ok. 1890 kJ/450 kcal 20 g biaÅ‚ka • 39 g tÅ‚uszczu 4 g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 20 minut

Twarożek utrzeć z kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ… na gÅ‚adkÄ… masÄ™ i rozÅ‚ożyć na czterech talerzach. • Oddzielić miÄ™so krewetek od skorupek, usunąć jelita. Krewetki opÅ‚ukać zimnÄ… wodÄ… i osuszyć Å›ciereczkÄ…. • Zdjąć skórkÄ™ z awokado lub. jeżeli nie sÄ… odpowiednio dojrzaÅ‚e. delikatnie obrać je nożem. Przekroić owoce wzdÅ‚uż na pół i wyjąć z nich pestki. Miąższ pokroić na cienkie plasterki i uÅ‚ożyć dekoracyjnie razem z krewetkami na talerzach obok sosu. Pokropić sokiem cytrynowym, posolić i posypać czosnkiem w proszku. • MelisÄ™ lub koperek opÅ‚ukać. otrzepać z wody i ugarni-rować saÅ‚atkÄ™. SaÅ‚atkÄ™ podać natychmiast, ponieważ pokrojone owoce awokado szybko tracÄ… apetyczny wyglÄ…d.

Nasza rada: Stosunkowo drogie krewetki olbrzymie można zastÄ…pić krewetkami z Morza Północnego lub grenlandzkimi. Na cztery porcje potrzeba 150 g krewetek.

Sałatka

z przepiórczymi jajami

na zdjęciu po prawej

1    maÅ‚a główka saÅ‚aty frisee

100 g pomidorów czereśniowych___

8 konserwowych przepiórczych jaj

2    Å‚yżki octu z sherry

po 2 szczypty soli i świeżo zmielonego białego pieprzu

5    Å‚yżek oliwy z oliwek

300 g boczniaków_

1 mały ząbek czosnku

Nieco droższa

Jedna porcja zawiera ok. 800 kJ/190 kcal 13 g biaÅ‚ka • 13 g tÅ‚uszczu

6    g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 25 minut

GłówkÄ™ saÅ‚aty podzielić na liÅ›cie, umyć i odwirować. LiÅ›cie rozerwać na kawaÅ‚ki

i rozÅ‚ożyć na czterech talerzach. • Pomidorki umyć i przekroić na pół. Przepiór-cze jaja również przepoÅ‚owić • Ocet wymieszać ze szczyptÄ… soli i pieprzu. Dodać do niego 4 Å‚yżki oliwy, mocno ubijajÄ…c.

• Grzyby oczyÅ›cić i umyć pod bieżącÄ… wodÄ…. osÄ…czyć i pokroić w paski. ZÄ…bek czosnku obrać. • PozostaÅ‚Ä… Å‚yżkÄ™ oliwy rozgrzać na patelni i dodać do niej grzyby. Czosnek przecisnąć przez praskÄ™ i smażyć razem z grzybami 8 minut na Å›rednim ogniu. NastÄ™pnie doprawić szczyptÄ… soli i pieprzu. • Grzyby, połówki pomidorów i jaj uÅ‚ożyć Å‚adnie na saÅ‚acie i pokropić sosem. SaÅ‚atkÄ™ podać natychmiast.

Nasza rada: Zamiast boczniaków do saÅ‚atki można dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.

Zosi@

16


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)59 Ulubione sałatki z zielonej fasoli Znane od dawna, łatwo można je
Salatki z?lego swiata (95 stron)59 Ulubione sałatki z zielonej fasoli Znane od dawna, łatwo można je
Salatki z?lego swiata (95 stron)91 Sałaty liściaste, zioła, kiełki od ruchliwych dróg. Należy się ta
Salatki z?lego swiata (95 stron)4 Wykwintne sosy do sałatekSos vinaigrette Nazwa tego sosu pochodzi
Salatki z?lego swiata (95 stron)59 Ulubione sałatki z zielonej fasoli Znane od dawna, łatwo można je

więcej podobnych podstron