Salatki z蔿ego swiata (95 stron)24

Salatki z蔿ego swiata (95 stron)24



Sa艂atkowe wariacje na temat sera

Wiele gatunk贸w sera mo偶e by膰 sk艂adnikiem wykwintnych sa艂atek


Sa艂atka kalafiorowa z serem

na zdj臋ciu po lewej 500 g r贸偶yczek kalafiora

250 g cukinii_

po 150 g sera mozzarella

1    mi臋kkiego sera 艣mietankowego

75 g 艣mietany_

po 1 艂y偶ce oleju z orzech贸w w艂oskich i syropu klonowego

2    艂y偶ki soku cytrynowego

1 艂y偶eczka ziaren czerwonego

pieprzu_

1 艂y偶ka nie obranych

migda艂贸w_

1 ga艂膮zka melisy_

Pe艂nowarto艣ciowa * 艁atwa do wykonania

Jedna porcja zawiera ok. 1390 kJ/330 kcal 22 g bia艂ka - 21 g t艂uszczu lig w臋glowodan贸w

Przygotowanie: 25 minut

Kalafior umy膰. wi臋ksze r贸偶yczki przekroi膰, malutkie pozostawi膰 w ca艂o艣ci. Gotowa膰 przez 10 minut w niewielkiej ilo艣ci wody lub w garnku do gotowania na parze, os膮czy膰 na sicie i ostudzi膰. 鈥 Cukini臋 umy膰. obci膮膰 ko艅ce; pokroi膰 w kostk臋. 鈥

Ser pokroi膰 w kostk臋. 鈥 艢mietan臋 wymiesza膰 z olejem, syropem klonowym i sokiem cytrynowym. 鈥 Os膮czone r贸偶yczki kalafiora i kostki cukinii oraz pokrojony ser w艂o偶y膰 do miski. Pola膰 sosem, wszystkie sk艂adniki dok艂adnie wymiesza膰. Migda艂y zetrze膰 na tarce o grubych oczkach i posypa膰 nimi sa艂atk臋. Sa艂atk臋 poda膰 na czterech talerzach ugarnirowa-n膮 listkami melisy.

Nasza rada: Sa艂atk臋 mo偶na posoli膰 sol膮 morsk膮. Nale偶y doda膰 j膮 do sa艂atki tu偶 przed ko艅cem przyrz膮dzania.

Sa艂atka serowa z orzechami

na zdj臋ciu po prawej

250 g jogurtu naturalnego 4 艂y偶ki soku cytrynowego 1 艂y偶ka 艣wie偶o startego chrzanu 2 艂y偶eczki cukru szczypta soli 鈥/sj 艣mietany 50 g orzech贸w w艂oskich 50 g orzech贸w laskowych 125 g niezbyt mi臋kkiego sera camembert

125 m艂odego sera gouda

1 seler naciowy_

1 du偶e czerwone jab艂ko 1 2 g艂贸wki endywii lub batawii

艁atwa * Szybka

Jedna porcja zawiera ok. 2690 kJ/640 kcal 22 g bia艂ka 鈥 53 g t艂uszczu 19 g w臋glowodan贸w

Przygotowanie: 30 minut

Jogurt wymiesza膰 z sokiem cytrynowym, chrzanem.

cukrem i sol膮. 艢mietan臋 ubi膰 na sztywno i po艂膮czy膰 z jogurtem. 鈥 Kilka orzech贸w w艂oskich od艂o偶y膰 do gamirowa-nia. pozosta艂e grubo posieka膰. Orzechy laskowe posieka膰 nieco drobniej. Pokrojone orzechy doda膰 do sosu. 鈥 Camembert pokroi膰 w s艂upki. Z goudy odkroi膰 brzeg i r贸wnie偶 pokroi膰 w s艂upki. 鈥 Delikatne 艂odygi ze 艣rodka selera umy膰 i pokroi膰 uko艣nie na cienkie plasterki (zewn臋trzne 艂odygi wykorzysta膰 na zup臋). 鈥 Jab艂ko umy膰. przekroi膰 na 膰wiartki i usun膮膰 gniazdo nasienne. 膯wiartki jab艂ka pokroi膰 najpierw na plasterki, potem w s艂upki. 鈥 Pokrojony ser, seler i jab艂ko wymiesza膰 z sosem. 鈥 Sa艂at臋 dok艂adnie umy膰 i otrzepa膰 z wody. Li艣cie sa艂aty pokroi膰 na ma艂e kawa艂ki i roz艂o偶y膰 na czterech talerzach. 鈥 Na li艣ciach u艂o偶y膰 serow膮 sa艂atk臋 i ugarnirowa膰 orzechami w艂oskimi.

Zosi@

24


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)72 Nowe wariacje na temat ry偶u Mo偶na wykorzysta膰 pe艂nowarto艣ciowy ry
39528 Salatki z?lego swiata (95 stron)72 Nowe wariacje na temat ry偶u Mo偶na wykorzysta膰 pe艂nowarto艣ci
Salatki z?lego swiata (95 stron)80 Krucha sa艂ata z kurczakiem i sosem mango Nic pozostanie iej ani o

wi臋cej podobnych podstron