41881 Salatki zÊlego swiata (95 stron)25

41881 Salatki zÊlego swiata (95 stron)25



Sałatka z gryki


Sałata z serowymi grzankami

Åšwieża i chrupiÄ…cÄ… przystawka    GrykÄ™ warto wypróbować także w saÅ‚atce


1 główka sałaty liść dębu

1    buÅ‚ka z poprzedniego dnia

2    zÄ…bki czosnku_

5 łyżek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek

2 Å‚yżki Å›wieżo startego owczego sera pecorino lub

parmezanu_

2 łyżki octu ziołowego_

*/2 łyżeczki soli_

szczypta świeżo zmielonego pieprzu_

Tania • Szybka

Jedna porcja zawiera ok. 630 kJ/150 kcal 7 g biaÅ‚ka • 7 g tÅ‚uszczu 14 g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 20 minut

SaÅ‚atÄ™ oczyÅ›cić, pokroić w szerokie paski, opÅ‚ukać na sicie pod bieżącÄ… zimnÄ… wodÄ… i osÄ…czyć. • BuÅ‚kÄ™ pokroić najpierw na kromki gruboÅ›ci 1 cm nastÄ™pnie w kostkÄ™. • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskÄ™, poÅ‚Ä…czyć z oliwÄ…. 1 Å‚yżkÄ™ oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć na niej zÅ‚ociste grzanki. Posypać startym serem i smażyć grzanki, aż ser siÄ™ roztopi. • Ocet wymieszać z solÄ… i pieprzem. a nastÄ™pnie ubić z 4 Å‚yżkami oliwy. SaÅ‚atÄ™ doprawić sosem i podać posypanÄ… serowymi grzankami.

Nasza rada: SaÅ‚atÄ™ liść dÄ™bu. można zastÄ…pić innÄ… saÅ‚atÄ… np.: roszponkÄ…, frisee. endywiÄ… lub gÅ‚owiastÄ…. Kto ma ogród, powinien koniecznie uprawiać odrastajÄ…ce odmiany saÅ‚aty (należy obrywać pojedyncze liÅ›cie, nie wolno Å›cinać wierzchoÅ‚ka), aby od wiosny do jesieni zapewnić sobie Å›wieżą saÅ‚atÄ™.

11 wody_

po ł/2 łyżeczki soli i suszonego roztartego tymianku_

1    maÅ‚y listek laurowy_

2    Å‚yżki oleju sÅ‚onecznikowego 100 g gryki

3    pomidory_

3 szalotki

25 g filetów z sardeli____

150 g kwaśnej śmietany__

1    Å‚yżka soku cytrynowego

spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu_

2    Å‚yżki pokrojonego

szczypiorku_

Pełnowartościowa • Tania

Jedna porcja zawiera ok. 1210 kJ/290 kcal 7 g biaÅ‚ka • 17 g tÅ‚uszczu 27 g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 40 minut

Zagotować wodÄ™ z solÄ…, tymiankiem, listkiem laurowym i 1 Å‚yżkÄ… oleju, do wrzÄ…tku wsypać grykÄ™ i gotować przez 15 minut w odkrytym garnku. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić w nim grykÄ™ jeszcze 5 minut, żeby napÄ™cz-niaÅ‚a. OsÄ…czyć na sicie i trochÄ™ ostudzić, wyjąć listek laurowy. • W tym czasie sparzyć pomidory wrzÄ…tkiem, zahartować, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki. • Szalotki obrać: dwie pokroić w cienkie krążki a jednÄ… w bardzo drobnÄ… kostkÄ™. • JednÄ… trzeciÄ… filetów rybnych bardzo drobno posiekać, pozostaÅ‚e przekroić wzdÅ‚uż na pół. • Ze Å›mietany,

1 łyżki oleju, soku cytrynowego, pieprzu, posiekanych filetów, szalotki i połowy szczypiorku wymieszać sos; dwie trzecie sosu połączyć z gryką.

• Plasterki pomidorów i krążki cebuli uÅ‚ożyć na talerzu, na Å›rodku uÅ‚ożyć saÅ‚atkÄ™ z gryki, ugarnirować paskami sardeli. Polać pozostaÅ‚ym sosem i posypać szczypiorkiem.

Zosi@


Wyszukiwarka