Salatki z�lego swiata (95 stron)50

Salatki z�lego swiata (95 stron)50



Sałatki, które są ozdobą stołu

Do tych sałatek należy podać pieczone mięso lub drób


Sałatka

„Pompadour”

na zdjęciu po lewej

800 g ziemniaków _

400 g selera '/z I wody

1 łyżeczka soli ____

400 g różyczek kalafiora 5 łyżek majonezu

5 łyżek śmietany^ ___

1 łyżka łagodnej musztardy po szczypcie soli i świeżo zmielonego białego pieprzu szczypta zmielonego kwiatu muszkatołowego

Czasochłonna

Jedna porcja zawiera ok. 1300 kJ/310 kcal 9 g białka lig tłuszczu 45 g węglowodanów

Przygotowanie: 1 godzina Marynowanie: 30 minut

Ziemniaki i selery dokładnie umyć. Ziemniaki gotować

ok. 25 minut w osolonej wodzie pod przykryciem. • Selery obrać, ponownie umyć i pokroić w kostkę. Gotować pod przykryciem 25 minut w wodzie z dodatkiem '/* łyżeczki soli. • Różyczki kalafiora umyć. zalać w garnku woda i gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. • Ziemniaki odcedzić. obrać i pokroić w kostkę. • Selery i kalafior osaczyć z wody i ostudzić. • Majonez wymieszać ze śmietana, musztarda, sola. pieprzem i kwiatem muszkatołowym. • Pokrojone ziemniaki i seler a także różyczki kalafiora wymieszać w misce z sosem majonezowym. Gotowa sałatkę odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Sałatka włoska

na zdjęciu po prawej

600 g ziemniaków

1    'h łyżeczki soli 200 g zielonej fasolki 200 g łuskanego groszku 200 g młodej marchwi 400 g małych pomidorów

12 czarnych oliwek _

4 filety z sardeli 4 łyżki majonezu 4 łyżki chudego jogurtu po 2 szczypty soli. czarnego pieprzu, ostrej papryki

2    łyżki małych kaparów

Czasochłonna

Jedna porcja zawiera ok.

1300 kJ/310 kcal 13 g białka 10 g tłuszczu - 43 g węglowod.

Przygotowanie: 1 godzina

Ziemniaki umyć i gotować pod przykryciem 25 minut w '/} I wody z dodatkiem */2 łyżeczki soli. • Fasolkę oczyścić i umyć. Duże strąki przekroić na pól. Gotować fasolkę w niewielkiej ilości osolonej wody. ok. 15 minut.

•    Groszek umyć. Marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Groszek wraz z pokrojoną marchwią gotować

w wodzie z '/z łyżeczki soli. pod przykryciem. • Odlać wodę z ziemniaków. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z wody. • Marchew z groszkiem przełożyć na sito i osączyć • Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć nasady ogonków: zachować sok wyciekający z pomidorów w czasie krojenia. • Przygotowane jarzyny wymieszać z oliwkami.

•    Filety z sardeli pokroić

w małą kostkę. • Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami, pokrojonymi sardelami i sokiem pomidorowym. Sałatkę wymieszać z sosem i posypać kaparami.

50


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
25134 Salatki z?lego swiata (95 stron)87 Sałaty liściaste Roszponka Nowa odmiana sałaty przypominają

więcej podobnych podstron