Salatki zlego swiata (95 stron)55

Salatki zlego swiata (95 stron)55



Zielona sałata z tuńczykiem

Gdy niespodziewanie pojawia się goście

Sałatka grecka

Pyszna kolacja w czasie upałów


<1 jaja

1    mała cebula

2    szczypty soli_

2 główki sałaty

300 g osaczonego tuńczyka

z puszki_

l‘/2 łyżki niezbyt ostrej

musztardy_

szczypta świeżo zmielonego

białego pieprzu_

6 łyżek oliwy z oliwek

2 listki ogórecznika_

1 gałązka estragonu po pęczku pietruszki i biedrzeńca

Łatwa do wykonania

Jedna porcja zawiera ok. 1800 kJ/430 kcal 32 g białka • 27 g tłuszczu 10 g węglowodanów

Przygotowanie: 20 minut

Jaja gotować przez 8 minut, całkowicie zalane wodą. Ostudzić zimną wodą i obrać.

• Cebulę obrać, pokroić

w cienkie krążki, włożyć do miski i posypać solą. • Sałatę oczyścić, umyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Liście sałaty osuszyć. • Tuńczyka wyjąć z puszki i osączyć z zalewy. • Ocet ubić z musztardą, pieprzem i olejem. Ogórecznłk, estragon, pietruszkę i bie-drzeniec opłukać i osuszyć. Listki ziół oderwać od łodyżek, drobno posiekać i wymieszać z sosem. • Rybę rozdrobnić na mniejsze kawałki, a jaja pokroić na ósemki. Oba składniki włożyć do miski z cebulą i skropić sosem. Dodać liście sałaty i pozostałe zioła. • Sałatkę wymieszać dopiero na stole. • Podawać ze świeżą bagietką lub tostem.

2    mięsiste pomidory

1 mały ogórek sałatkowy

1 zielona papryka_

200 g owczego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku_

3    łyżki czerwonego octu

winnego_

szczypta zmielonej gorczycy po '/2 łyżeczki soli i grubo zmielonego czarnego pieprzu

1 ;> łyżeczki suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g czarnych oliwek

Łatwa do wykonania

Jedna porcja zawiera ok. 920 kJ/220 kcal 9 g białka 15 g tłuszczu 12 g węglowodanów

Przygotowanie: 20 minut

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na ósemki, usuwając przy tym nasady ogonków. • Ogórek umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. • Strąk papryki przekroić na pół. oczyścić z nasion i pokroić na paski. • Owczy ser pokruszyć. • Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki i wymieszać w misce z serem, papryką, pomidorami i ogórkiem. • Czosnek obrać, rozgnieść i dodać do octu razem z solą, pieprzem, zmieloną gorczycą i roztartym oregano; wymieszać sos stopniowo dolewając olej. • Sałatkę polać sosem i ugarnirować czarnymi oliwkami. • Podawać ze świeżym chlebem i czerwonym greckim winem.

Zosi@

55


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)80 Krucha sałata z kurczakiem i sosem mango Nic pozostanie iej ani o
Salatki z?lego swiata (95 stron)59 Ulubione sałatki z zielonej fasoli Znane od dawna, łatwo można je
76739 Salatki z?lego swiata (95 stron)62 Sałata liść dębu z wątróbką drobiową Zawiera dużo białka i
Salatki z?lego swiata (95 stron)59 Ulubione sałatki z zielonej fasoli Znane od dawna, łatwo można je
Salatki z?lego swiata (95 stron)88 Najważniejsze składniki sałatekSałata eskariola (bez fot.) Sałata
74055 Salatki z?lego swiata (95 stron)57 Sałatki jarzynowe z jajami Najsmaczniejsze w sezonie na szp

więcej podobnych podstron