40792 Salatki zlego swiata (95 stron)83

40792 Salatki zlego swiata (95 stron)83



Makaron raz jeszcze

Dla dużych i małych miłośników klusek


Zosi@


Śałatka duńska

na zdjęciu po lewej

Składniki na 8 porcji:

400 g makaronu kolanka 2x/2 łyżeczki soli_

2    łyżki ołeju_

5    marchwi

250 g selera__

500 g mrożonego groszku 500 g gotowanej chudej szynki w kawałku 1 duży ananas

3    cebule_

400 g majonezu___

6    łyżek soku cytrynowego po 3 szczypty soli i białego

pieprzu_

kilka kropli sosu worcester

4    łyżki pokrojonego

szczypiorku_

Łatwa do wykonania

Jedna porcja zawiera ok. 3320 kJ/790 kcal 26 g białka 41 g tłuszczu 76 g węglowodanów

Przygotowanie: 55 minut Marynowanie: 1 godzina

Makaron gotować 10-12 minut w 4 1 wody z 2 łyżeczkami soli i olejem, następnie dokładnie osączyć na sicie. • Marchew i seler obrać, umyć i gotować przez 15 minut w małej ilości wody posolonej */2 łyżeczki soli. Ugotowane warzywa wyjąć z wody i pokroić: marchew - na plasterki. seler - w kostkę. •

W wywarze z jarzyn zagotować mrożony groszek i także osączyć na sicie. • Szynkę pokroić w kostkę. • Ananas obrać, wykroić ze środka twardy rdzeń, miąższ pokroić na kawałki. Zachować wyciekający z miąższu sok. • Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i ananasowym. solą. pieprzem oraz odrobiną sosu worcester. Do sosu dodać pokrojony szczypiorek. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę. aby się „przegryzła".

Zielona sałatka z makaronu spaghetti

na zdjęciu po prawej Składniki na 8 porcji:

41 wody_

2 łyżeczki soli_

500 g zielonego makaronu

spaghetti_

8-10 łyżek świeżych ziół: pietruszki, trybuli, melisy, biedrzeńca

8 łyżek octu estragonowego 8-10 łyżek oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku_

4 szalotki_

100 g utartego parmezanu */2 łyżeczki świeżo zmielonego

białego pieprzu_

100 g nasion pinii_

Łatwa do wykonania • Szybka

Jedna porcja zawiera ok. 1800 kJ/430 kcal 16 g białka • 17 g tłuszczu 51 g węglowodanów

Przygotowanie: 15 minut Marynowanie: 1 godzina

Zagotować wodę z solą.

Spaghetti pociąć nożyczkami na kawałki długości 8 cm. Suchy makaron wrzucić do wrzątku, gotować ok. 8 minut, następnie osączyć na sicie. • Zioła umyć, usunąć twarde łodyżki, listki zmiksować razem z octem i olejem. • Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do sosu ziołowego. Na koniec do sosu dodać parmezan i mocno doprawić pieprzem. • Osączo-ny makaron wymieszać z nasionami pinii oraz z sosem; odstawić na godzinę. • Zieloną sałatkę podawać do małych zrazów lub steków

83


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)85 Spaghetti i spółka Sałatki dla fanów wszelkich klusek Sałatka z m
Salatki z?lego swiata (95 stron)82 Fantazyjnie przyprawione sałatki z makaronu Wniosą interesującą o
Salatki z?lego swiata (95 stron)54 Kolorowa sałatka z makaronem Gdy przyjdzie wiecej gości można pod

więcej podobnych podstron