1 0 UZYTKOWANIE
Kuchnie z zabezpieczeniem przeciwwy pływowym gazu
1. Zapalić zapałkę
2. Lekko wcisnąć pokrętło do oporu i przekręcić w lewo do położenia fi)
3. Zbliżyć zapałkę do palnika, zapalając gaz - pokrętło nadal wciśnięte
4. Po ok. 10 sek. tj. po zadziałaniu zabezpieczenia zwolnić pokrętło
Kuchnie z zapalaczem iskrowym i z zaworami standardowymi (bez zabezpieczenia przeciwwy pływowego)
1. Wcisnąć przycisk zapalacza IZ) i przytrzymać go w tym położeniu
2. Lekko wcisnąć pokrętło do oporu i przekręcić w lewo do położenia fi)
3. Po zapaleniu gazu zwolnić przycisk zapalacza Z)
Kuchnie z zapalaczem iskrowym i z zabezpieczeniem przeciwwy-pływowym gazu
1. Wcisnąć przycisk zapalacza Z) i
przytrzymać go w tym położeniu R y s . 9
2. Lekko wcisnąć pokrętło do oporu i przekręcić w lewo do położenia fi)
3. Po zapaleniu gazu zwolnić przycisk zapalacza Z) - pokrętło nadal wciśnięte
4. Po ok. 10 sek. tj. po zadziałaniu zabezpieczenia zwolnić pokrętło
Płomień poprawnie działającego palnika powinien palić się równomiernie na całym obwodzie. Wszystkie języczki płomienia powinny posiadać ostro zarysowane stożki wewnętrzne koloru niebiesko - zielonego z fioletowymi obwódkami.
R y s . 1 0
Wielkość płomienia reguluje się obracając pokrętło w zakresie od położenia płomień maksymalny fil do położenia płomień minimalny 0.
Podczas gotowania należy utrzymywać płomień maksymalny tylko do czasu zagotowania potrawy. Następnie wielkość płomienia należy zmniejszyć do niezbędnego minimum, przy którym potrawa pozostaje w stanie wrzenia.
Wyłączenie palnika następuje po przekręceniu pokrętła w prawo do położenia
Od właściwego doboru naczyń zależy sprawność wykorzystania energii cieplnej. Zaleca się aby średnica dna naczynia była co najmniej 2 razy większa od średnicy płomienia i wynosiła odpowiednio dla palników: e małego 16 cm
® średniego 22 cm
o dużego 24 cm i więcej
Małe naczynia, o średnicy dna mniejszej niż 12 cm, należy ustawiać na nakładce rusztu, zapewniającej stabilne położenie naczyń.
O ile względy kulinarne nie zalecają inaczej, należy zawsze szczelnie przykrywać naczynia pokrywką.
Dopuszczalna masa naczyń ustawianych na ruszcie wynosi:
• 25 kg nad każdym palnikiem
® 100 kg łącznie na całym ruszcie
Naczynie dobrane prawidłowo. Maksymalne wykorzystanie dostarczanej energii cieplnej.
Naczynie zbyt małe.
Płomień sięgający brzegów dna naczynia. Straty ciepła uchodzącego po bokach naczynia.
Źle ułożona przykrywka.
Straty energii cieplnej oraz zaparowanie pomieszczenia kuchennego.
Naczynie bez przykrywki.
Duże straty energii cieplnej oraz intensywne zaparowanie pomieszczenia kuchennego.
Rys. 11