Scan1 (4)

Scan1 (4)



Składniki pożywienia i ich rola w organiźmie człowieka

Roman Cichon Katedra Żywienia i Dietetyki CM UMK Bydgoszcz 2012

Opracowanie: dr Justyna Przybyszewska


Pożywienie lub żywność

- wszystkie produkty organiczne lub nieorganiczne

pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub otrzymane drogą syntezy chemicznej, które po przyjęciu doustnym ulegają w przewodzie pokarmowym strawieniu, a po wchłonięciu mogą być dla ustroju źródłem energii, materiałem budulcowym lub współdziałać w procesach metabolicznych, np.

mleko, chleb - tak alkohol - nie

Cichon, Wądołowska 2000


Środki spożywcze

- substancje lub ich mieszaniny zawierające składniki potrzebne do odżywiania organizmu ludzkiego i przeznaczone w stanie naturalnym lub po przerobieniu do spożywania przez ludzi, np,

mleko, chleb. alkohol - tak


DzU 1970, Nr 29, poz. 245


Odżywka

- to środek spożywczy o składzie wzbogaconym w określone składniki odżywcze lub o zwiększonej naturalnej zawartości tych składników, przeznaczony do żywienia ludzi wymagających wzmożonego odżywiania.

Produkty te zawierają odpowiednią informację na etykietach.

DzU 1970, Nr 29, poz. 245


Dietetyczny środek spożywczy

- to produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi w przypadkach określonych chorób lub stanów fizjologicznych.

Produkty te zawierają odpowiednią informację na etykietach,


DzU 1970, Nr 29, poz. 245


Używka

-to substancja lub mieszanina substancji nie zawierająca składników odżywczych lub zawierająca je w ilościach nieistotnych dla odżywienia organizmu, która jest spożywana przez ludzi ze względu na jej właściwości organoleptyczne lub fizjologiczne.

Używki mogą zwiększać wartość energetyczną posiłku (alkohol), wpływać na procesy trawienia (przyprawy) lub pobudzać aktywność kory mózgowej (kawa, herbata).

DzU 1970, Nr 29, poz. 245



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
SKŁADNIKI ODŻYWCZE I ICH ROLA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA2.1. Podział składników pokarmowych Produkty
28. Podział składników mineralnych i ich rola w organizmie człowieka. -wymienia rolę podstawowych
składniki mineralne SKŁADNIKI MINERALNE I ICH ROLA W ORGANIZMIE 1.    Co to są składn
S1 (5) Składniki mineralne Roman Cichon Katedra Żywienia i Dietetyki CM UMK w Bydgoszczy Składn
Obraz (40) Składniki mineralne Roman Cichon Katedra Żywienia i Dietetyki CM UMK
17 Składniki mineralne . i ich rola w żywieniu. Źródła
SKŁADNIKI ODŻYWCZE NIEZBĘDNE DLA , ORGANIZMU CZŁOWIEKA, KTÓRE MUSZĄ BYC DOSTARCZONE Z
IMAG0920 (2) Funkcje białekWażny składnik pożywienia wykorzystywany przez organizm do syntezy własny
17 Składniki mineralne . i ich rola w żywieniu. Źródła
17 Składniki mineralne . i ich rola w żywieniu. Źródła
ROLA POŻYWIENIA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA c.d. dostarczanie składników mineralnych - służą do budowy
ROLA POŻYWIENIA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA dostarczanie związków organicznych - stanowiących jedyne,

więcej podobnych podstron