Scan6 (6)

Scan6 (6)



i INI ORMACJA I JEJ ŹRÓDŁA

1 .......l in informacja, według opinii wielu autorytetów z dziedziny naukowej,

i ........ mis .ii,* powszechnie, a jego znaczenie właściwie nie budzi żadnych wąt-

i • - i li diiakźe pomimo powszechności stosowania terminu informacja próby mu lego pojęcia sprawiają liczne trudności. W licznych opracowaniach li poszukuje się rozwiązania poprzez analizę treści informacyjnej, cech hi i ... 11 >i i m lo I jej powstawania lub obszarów praktycznego wykorzystania1 2 3.

'' ui |’iiiil/iu ji i zarządzaniu informację stanowią przetworzone dane, które są . i. u .ll< nimi (reprezentacją) faktów lub pojęć w sformalizowanej postaci .. i. i.iji|t. | ii li przekazywanie i przekształcanie4. Zatem dane można rozpatry • i .1 ■ i ■ 1111 >\ nieprzypadkowych symboli, mogą mieć postać znaków alfanume .    .. ii (kod lub dane umożliwiające zapisanie cyfr lub liter) lub specjalnych

.. 11111 u. ik graficzny, muzyczny). Dla celów przetwarzania dane sązorga .u ukliiiy. Stają się one informacjami, kiedy organizacja, człowiek lub

...... wludiiminją sobie ich znaczenie. Zatem informacje są przetworzonymi

.....tiiipowanymi według określonych kryteriów. Liczba informacji jest za

u limu i i od liczby danych, które stały się podstawą do ich utworzenia, co i . i il In żr dane są agregowane, a więc sumowane i łączone w pożądam '.lbi.»i«lir .u informacyjne5. Przyjmuje się, że celem informacji jest prze .Ibii ni \ wiadomości o sytuacji w ramach organizacji, w której funkcjonu

i .........i. |u I ak więc można stwierdzić, że informacja jest to sformalizowana /a

i ml.. li wiadomość o określonym obiekcie lub zdarzeniu, przeznaczona 11 * i .ml '. im i'o odbiorcy (użytkownika), będąca efektem przetworzenia danych

.......li i! lądując, że z chwilą otrzymania wiadomości wzrasta wiedz.i

1 .ul i i ui ii mai organizacji i jej otoczenia, można wnioskować, że informacja lu 1    .1 .i| .i .ibów klóry pozwala na zwiększenie wiedzy o organizacji i otoczeniu'

i .ui i. |>i lo wszelka (rość zaczerpnięta ze świata zewnętrznego, czyli ku, i ni.. • npiai|i)ia wybrany stan rzeczywistości (cechy rzeczy, natury, po mM* wlą/ki)

W teorii organizacji informacja jest treścią, którą nadawca przekazuje odbior-\ /.litem można wnioskować, że przez „informację” rozumie się przekazaną

i    • - • nadawcę do odbiorcy określoną treść (treścią informacji jest z zasady: pole-

mii opis zdarzenia, rozkaz) za pomocą języka lub kodu. Przekazywanie informa-i ■ maga założenia, że odbiorca posiada właściwe dla danej informacji receptory

•    •■I* • !< lektory do jej identyfikacji i odbioru. Przy czym nadawcą i odbiorcą infor-

■    < p może być zarówno osoba, jak i urządzenie. Informacjami zatem są: obrazy i i • mc, dźwięki, słowa, liczby, wskazania przyrządu pomiarowego itp. Źródłem

■••i •milicji jest podający je obiekt. Z powyższego wynika, że informacją jest nie m II .i wiadomość, znak, zezwolenie, nakaz lub zakaz, ale - w sensie ogólnym -

•    i M/ninlny przez odbiorcę stan układu9.

\N minkach ekonomicznych informacja ekonomiczna to wynik obserwacji lub i' mliii ii charakteryzujący sterowane zjawisko ekonomiczne lub proces gospodar-\ umożliwiający dokonanie jego oceny w celu podjęcia decyzji korygujących , ■    ml/,one działania. Informacje ekonomiczne to takie, których treść jest wyrażo-

loi inie zgodnej z zasadami nauk ekonomicznych i stosowaną w nich termino-1 i 11 ()bejmują one informacje wewnętrzne na potrzeby podejmowania decyzji i i mformacje ekonomiczne zewnętrzne - przesyłane w formie sprawozdań10.

.......iicja ekonomiczna posiada pewne cechy szczególne, ponieważ akcentuje:

-    i lhickty, czyli wszystko to, czym obserwator się interesuje i o czym chce zbierać

ii    i •milicje. Obiektem może być rzecz, człowiek, stan, proces, zdarzenie itp.,

   w lnsności obiektów, opisujące ze względu na to, jakimi obiektami interesuje

■    iilmerwator,

-    u hic je międzyobiektowe, czyli opis współzależności między obiektami, któ-........Icrcsuje się obserwator,

*    i /as, do którego odnoszą się wyżej wymienione elementy1

!'■. • d .iawione treści wskazują, że informacja ekonomiczna koncentruje się tyl-•. • --i w ybranych aspektach analizowanych zjawisk w odniesieniu do obserwatora • ulu' .1 /alcm jeśli zmieni się położenie badacza, zmianie ulegną również wyni-I • i' * iwacji, pomiaru ekonomicznego.

W pi ukscologii informacja jest traktowana jako konkretna wartość mająca słu-

•    I nalaniu celowemu, a więc użytecznemu, przydatnemu w praktyce. Informa-i • • /Mtnik, dzięki któremu człowiek lub urządzenie automatyczne mogąprze-

pii.w i.l/n bardziej sprawne, celowe działanie12. Prakseologiczny aspekt informacji i iii\ jest do szeroko pojętej technologii informacyjnej, obejmującej nie tylko ■•ii i i. i Imicznc, ale również metodykę (formy i metody) skutecznego gromadze-

•    |.i . iwar/aiiia i rozpowszechniania informacji.

Cni i r,/v/olow»kl, Oryanl.unja od dołu dopóty, Warszawa 1984, s, 293 -294. f ‘iulbloirk, rode/tuowanU' ducyj/l, Warszawa 2003, s 72,

I (ii limiin, luh,y.rih'l<i swsltniuich hyfornuitycrnyyh . <ir. ./</ <mlu, PWH, Wars/awa 1992, III l|

■ I ulUrwli , 'ma/. /im' ln/orm,h vnu* ir iiriadulhlu. Wms/iiwii 2(1117. n IH

1

1 11... i... n II II iilkii Informacyjna, « 49. W, flukiowic/., Systemy Informacyjne w :nr;,i '■ II Uiil W ui ./nwn żl)()2, n 17,/. Scibiorck, l‘odejmowani! decyzji, Wyd. Ay.nulii . i Iiii.iI Wiiiii.nwn ŻOIH. n 71 orn/ U. Kwećku. hformacja w walce ?.hrąjnal, M)N id mn| n >

2

i .    . .ni |i. il ) / in■ykla/Hulhi oiy<'wl:acJt I nir.uiilsanla, Wftis/tiwn 1981, n. 8(i,

3

.    . »iiiio /'.../wam ii)‘iiiik(inla    1'WN, Wms/nwn ŻOOI, s

4

1 i .i im. ii, ll '.oioku, Sysiatny Itfntnucyjnc hUnesu, Informatyka dla ,// ,/

5

•I.    I|'M1 MII) I I II


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
74 75 (12) Odkryte tarasy i dachy domów, według opinii wielu autorów, nie nadają się jako teren do n
58 Źródła i zakres informocj, ich konsekwencją stanie, strukturze (według płci i wieku) i rozmieszcz
MSc in Information TechnologyAcademy of Business in Dąbrowa Górniczaaddress: Cieplaka 1c Street, 41-
P_n Prezydent il.P* Pun Prezes Hauy ini strów Pili . .TffT^c-r In    Ji I
meteo4 Szybkie zmniejszanie się ilości paiy wodnej z wysokością wiąże się nie tylko z oddalaniem od
dyplomową oraz uzyskać tytuł inżyniera (BSc in Informatics) po kiku miesiącach studiowania
Woda w żywieniu i jej źródła / pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego. - Poznań : Wydawnictwo
MASTER OF SCIENCE IN INFORMATION MANAGEMENT Degree Requirements 12 units 18 1 6 37 units Core
MASTER OF SCIENCE IN INFORMATION TECHNOLOGY Degree Reąuirements Core Courses
ERASMUS MUNDUS JOINT DOCTORATE in INFORMATION TECHNOLOGIES for BUSINESS INTELLIGENCE DOCTORAL
MSc IN INFORMATICS specialization: Oistribu ted Applications and Internet Services Degree to be obta
MSc in Information TechnologyWrocław University of Technologyaddress: Wybrzeże Wyspiańskiego 27, 50-
BSc in Informationand Communication Management Wrocław University of Technologyaddress: Wybrzeże
ŹRÓDŁASkąd czerpiemy informacje na temat obróbki gliny w minionych wiekach? •
Wiedza K_W01 Zna terminologię stosowaną w ekonomii, rozumie jej 1. źródła i zastosowania w obrębie
44181 IMG03 (2) Komunikowanie wiedzy możliwe jest dopiero po jej transformacji na informacje",

więcej podobnych podstron