42971 skanuj0009

42971 skanuj0009



autokte^&Majjfaacym się również w tym labjWatorium), Które śJKJżepi się kulturami wyhodowanymi na gj&sach i prowadził gję hqp»y/lę w spitej Niezwykle ważnym zadaniem laboratorium jest rówiflefekontlilfei E^stości mikrobiologicznej na każdym etapie hodowli. Istnieje bowiem wiele zagrożeń mikrobiologicznych w procesie produkcji drożdży.

6.1.1. Rodzaje zakażeń mikrobiologicznych

fcs DROŻDŻE DZIKE (tj.: Candida, i inne z rodziny Saccharomycetaceace) Stanowią mikroflorę negatywnie wpływającą na prawidłowość prowadzonego procesu hodowli drożdży szlachetnych. Źródłem tych zakażeń jest głównie powietrze. Mikroflora szkodliwa dla procesu rozwija się niemalże w tych samych warunkach co Saccharomyces cerevisiae, a w dodatku ma mniejsze wymagania pokarmowe (drobnoustroje te wykorzystują zawarte w melasie kwasy lotne), rozwijają się szybciej i przez to stanowią ogromne zagrożenie, bo łatwo opanowują środowisko. Proces technologiczny przebiega wówczas burzliwie, gdyż dochodzi do silnego pienienia brzeczki drożdżowej, strat w wydajności procesu, a uformowane kostki stają się maziste i łatwo psują się.

y PLEŚNIE (tj.: Penicillium, Aspergillus, Geotrichum candidum)

Trudno je# określić źródło infekcji zarodnikami pleśni, ponieważ hodowla prowadzona jest w dużych objętoŚęiach, a posiewy wfljtwMrfngicgne nie zawsze wyk|gfuji|£ch obecność odpowiednio fcjbeśoie. Wprowadzenie nawet niewielkiej itaSci zarodników w początkowych etapach powoduje ich wielokrotne namnożenie po dojśęitt do stadium handlowego, gdyż optimum fąp?óju pleśni jest szerokie i doskonale rozwijają się w warunkach odpęMralnich dla drożdży. Jeśli na «tąjnie brzeczki drożdżowej nie zostaną iaflsmaŹ&nc zarodniki pleśni Wówęż® może dojść do pojawienia Jię plęfEiBhą powierzchni kostek w: trakcie 30 dniowego okresu przechowywania.

> U AKT ER I K(k wasotwórcze, proteolityczne,redukujące azotany do azotysj§w, wytwarzające śluzy, przetrwalnikujące)

To aajfeniejigą grupa drobnoustrojów naruszająca normalny proces produkcji w drożdżowni. Rozwijają się kosztem cukru oraz wprowadzanych pożywek, prowadząc tym samym do zubożenia środowiska i obniżenia wydajnęlpi procesu. Bakterie z rodzaju Lactobacillus wytwarzają kwas mlekowy z cukru i przez to zakwaszają środowisko hamując tym samym wzrost drożdży szlachetnych. Gatunki z rodzaju Bacillus wytwarzają z kolei enzymy proteolityczne prowadzące do rozkładu białek drożdży. Leuconostoc mesenteroides-heterofermentatywna bakteria mlekowa- z sacharozy zawartej w podłożu


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
20747 skanuj0011 Tomek chce się już pożegnać! Na^S^jego-pertFetiapodągaj.ąc mocniej ołówkiem po śzaf
222 III. Pochodne i różniczki Nie mówi ona nic również i o tym, jak można by przy danym x oddziaływa
34348 skanuj0023 (100) znajdują się tzw. stacje, na których usytuowane są tablice poglądowe, przedst
skanuj0024 wahania pokazywali się nago służbie, również pici przeciwnej, lub kazali jej pomagać sobi
skanuj0005 (289) Ponieważ lusterko również obraca się o kąt a, przez lunetę widać będzie na linijce
skanuj0013 (288) zmian, ale również przyjmowanie aktywnej strategii rynkowej. Zagadnieniom tym poświ
skanuj0035 (69) WODOLECZNICTWO (hydroterapia) W dziale tym wykorzystuje się oddziaływanie wody na us

więcej podobnych podstron