31871 skanuj0014 (328)

31871 skanuj0014 (328)



strony organizatorzy wypoczynku i władze lokalne powinni brać pod uwagę chłonność miejscowości recepcyjnej. Ważna jest także edukacja obu stron: turystów - pod kątem zachowań proekologicznych i niedezorganizowania życia autochtonów, mieszkańców miejscowości wypoczynkowych - w celu przychylnego nastawienia do turystów dla własnej korzyści i podniesienia jakości usług.

11.4. Czynnik ludzki a jakość obsługi klienta

Jedną z cech usługi turystycznej jest jednoczesność produkcji i konsumpcji, co oznacza stały kontakt konsumenta, czyli turysty z usługodawcą (a właściwie z wieloma usługodawcami) oraz istnienie niepewności co do ostatecznego efektu, w postaci zaspokojenia oczekiwań konsumenta. Jednak mimo iż niematerialny element produktu turystycznego, jakim jest obsługa, najtrudniej poddaje się standardom jakościowym, to właśnie on jest czynnikiem wyróżniającym produkt spośród innych i najczęściej decydującym o jego odbiorze przez konsumenta. Świadomość roli czynnika ludzkiego w zapewnianiu jakości produktu sprawia, że firmy usługowe dużą wagę przywiązują do odpowiedniej obsady wszystkich stanowisk, nie tylko tych, które wymagają bezpośredniego kontaktu z klientem. Tak więc na jakość obsługi mają wpływ poniższe czynniki (Panasiuk, 2006):

■    dobór personelu pod względem przydatności do obsługi klientów;

■    kwalifikacje, czyli merytoryczne przygotowanie (znajomość technik obsługi, języków obcych);

■    szkolenia (dokształcanie się);

■    motywacja - efekty pracy uzależnione od satysfakcji obsłużonych turystów;

■    system komunikacji - empatia potrzeb turystów, umiejętne kształtowanie stosunków międzyludzkich (pracownik-klient, pracownik-pracownik);

■    cechy indywidualne - kultura osobista, predyspozycje do zawodu.

Według Zdebskiego (2002b) w zarządzaniu kadrami w turystyce szczególne znaczenie ma: motywowanie, doskonalenie (szkolenie), ocenianie. Do motywowania, mającego spowodować odpowiednie zachowania pracowników można podejść w dwojaki sposób:

1)    zakładając, że motywacja jest stałą dyspozycją człowieka, eksponować ambitnych, rezygnując z mniej zaangażowanych;

2)    kształtować motywację przez czynniki sytuacyjne.

Wśród zasad motywowania pracownika turystyki można wymienić:

■    stosowanie nagród mających znaczenie dla pracowników;

■    powiązanie nagrody z pożądanym zachowaniem pracownika;

155


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0014 (328) strony organizatorzy wypoczynku i władze lokalne powinni brać pod uwagę chłonność m
110 Jan Polowczyk Władze lokalne powinny znać na przykład skalę inwestycji, a społeczności lokalne -
skanuj0017 (248) 42 się męską solidarnością i nie brać pod uwagę krzywdy córki, ale poczucie solidar
2013 10 28 56 28 WSTĘP wania. Należało brać pod uwagę z jednej strony możność zmieszczenia jak najw
skanuj0043 (42) § 6. 1. „Placówka wypoczynku może podjąć działalność po przedstawieniu przez organiz
skanuj0004 Obecnie wystarczy, aby władze lokalne określiły w studium uwarunkowań i kierunków zagospo
skanuj0005 mniejszymi placówkami). Władze lokalne, ulegając sugestiom społeczności kupieckiej, zmien
76437 strony146 147 Wśród czynników ważnych dla inwestora zagranicznego, na które władze lokalne nie
26322 skanuj0007 (275) W postępowaniu administracyjnym mogą występować na prawach strony organizacje
strony146 147 Wśród czynników ważnych dla inwestora zagranicznego, na które władze lokalne nie mają
skanuj0004 Obecnie wystarczy, aby władze lokalne określiły w studium uwarunkowań i kierunków zagospo
skanuj0005 mniejszymi placówkami). Władze lokalne, ulegając sugestiom społeczności kupieckiej, zmien
skanuj0008 (483) —106 — ORGANIZACJA TURYSTYKI W POLSCE uczestniczenie w tworzeniu i realizacji proje
skanuj0010 (433) — 108—    ORGANIZACJA TURYSTYKI W POLSCE Aktualnie w Polskiej Izbie

więcej podobnych podstron