skanuj0015 (367)

skanuj0015 (367)



ZAPWCANKI

Filety z dorsza na włoskiej kapuście zapiekane w sosie kminkowym

1 małą główkę włoskiej kapusty (ok. 759 g)

oczyścić z nadpsutyrh Iści, główkę kapusty przekroić na cztery części, wyciąć głąb, kapustę pokroić w wąskie paski jedną trzodą ze

100 g masła

roztopić, poddiiMĆ w tym pokrojoną włoską kapustę 1 przyprawić ją

solą

świeżo zmielonym białym pieprzem 1 łyżeczką zmielonego kminku

oraz

następna* dolać trochę wody, gotować pod przykryciem do rwęfcfcołd przez 15 minul

2S0 ml (*/• D nie homogenizowanej kremowej śmietanki 2 żółtkami

rozkfoać i

przyprawie do smaku solą i pieprzem śrraetankowo-jajeczną masę wymieszać z włoską kafiustą i tak przyprawioną napełnić wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania

750 g filetów z dorsza

opłukać pod bieżącą zimną wod«^ wytrzeć do sucha papierową ściereczką kuchenną, pokroić na 4 kawału, oprószyć solą i skropić

2 łyżkami soku z cytryny

jedną trzecią masła rozpuścić na patelni obsmażyć na nim kawałki ryby z obu stron ł ułożyć je na włoskiej kapuście

3 łyżki bułki tartej

wymieszać z resztą masła i rozdzielić na kawału ryby formę do zapiekania wstawić do zimnego piekarnika.

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku W kombiwar/e Czas zapiekania: Nasza rada:

olcHWC ołLlKTC 15-20 minut.

Pasują do tego ziemniaki ze szczypiorkiem, lako napój podawać wytrawne białe wino.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0004 (367) 172 Leu Manouich fotograficzną kliszę nad miejscowością Bióvre (Francja) w 1858. ro
skanuj0004 (367) 172 Leu Manouich fotograficzną kliszę nad miejscowością Bióvre (Francja) w 1858. ro
48263 skanuj0025 (233) ZAPILKANKIJajka w koszulkach na szpinaku zapiekane pod sosem gorgonzolowym 1
skanuj0009 (367) i b) różnicą tflflWA I>y orQ s t ntyc?*ł    » cj.polem Męki

więcej podobnych podstron