19968 skanuj0016 (133)

19968 skanuj0016 (133)



Rycina 3.1. Piramida zdrowia

żywienia, zarówno w wieku szkolnym, jak i w wieku dorosłym obrazuje piramida zdrowia (Rycina 3.1).

Chęć naśladowania dorosłych przez dzieci i młodzież widoczna jest również w odwzorowywaniu ich sposobu żywienia, a najczęściej w powielaniu błędów: niejedzeniu śniadania, jedzeniu późno w nocy, podczas oglądania telewizji, jedzeniu dużej ilości produktów typu fast food i słonych przekąsek. Duży wpływ na nawyki żywieniowe młodzieży mają wszechobecne reklamy żywności. Przeważająca część nastolatków jest niezadowolona ze swojego wyglądu i usiłuje dietą, czasem bardzo restrykcyjną, zmienić swoją masę ciała (najczęściej schudnąć). Może to prowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet zaburzeń rozwoju. Szacunkowe dobowe zapotrzebowanie kaloryczne dzieci i młodzieży zostało przedstawione w Tabeli 3.5.

Tabela 3.5. Szacunkowe dobowe zapotrzebowanie kaloryczne dzieci oraz młodzieży

Wiek (w latach)

Masa ciała Wysokość (w kilogra- (w centymach) metrach)

Energia

(kcal)

Białko

Tłuszcze

Węglo

wodany

Kcal/kg

m.c.

1-3

| 10-15

76-95 j

1000-1300;

i i

12 "M

| W'1

56

93

4-6

17-21

104-118

1400-1700

12

32

56

81

] ym

' 25-30 '

123-134

1900-2100

12

64-70

!£] 58 ‘

74

10-12

(dziewczęta)

35-42

141-151

2100-2150

13

31-32

55-56

51-60

13-15

(dziewczęta)

. 47-55

157-163

2200-2300

13

31

. 56 '

42-47 l iHli

10-12 (chłopcy)

35-42

141-150

2500-2600

12

31

57

62-71

13-15 (chłopcy)

47-59 1

156-170

2700-3000

H

,;/ . 1 <s :.

31-32

55-56

51-57


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0020 ! t Kultura jest prawidłowa. Kultura (w sensie zarówno catościo-i wym, jak i konkretnym)
Zdjęcie0545 Charakterystyka grup produktów w oparciu o Piramidę Zdrowia i Żywienia Produkty zbożowe
skanuj0013 (133) stronica 10 EN ISO 14683:1999 W przypadku każdego typu mostka cieplnego i położenia
skanuj0015 (345) 126 Drugi typ dyspozycji zawiera w sobie zarówno elementy ujemnej, jak i dodatniej
skanuj0017 (133) 38 Dystans roli nowych informacji, procesy podejmowania decyzji [A. Malewski 1975,

więcej podobnych podstron